Jos haluaisit puhua jonkun kanssa juuri nyt, voit soittaa arkisin klo 9–15 numeroihin 📞044 751 9916 (Teppo)
tai 📞044 977 9428 (Liisa), tai ympärivuorokautiseen MIELI ry:n kriisipuhelimeen 09 2525 0111.

Surunauhan vertaistukiryhmään osallistuminen

Usein kysyttyjä kysymyksiä

 

Surunauhalla on sekä suljettuja että avoimia vertaistukiryhmiä itsemurhan tehneiden läheisille. Avoimiin ryhmiin voi osallistua vain yhden kerran tai kaikille kerroille esimerkiksi koko syksyn tai kevään. Suljettuihin ryhmiin ilmoittaudutaan etukäteen, ja samat henkilöt kokoontuvat jokaisella tapaamiskerralla. Ryhmänohjaajat soittavat ja keskustelevat etukäteen kaikkien suljettuun ryhmään pyrkivien kanssa. Ryhmiin osallistuminen on maksutonta.

 

Miksi vertaistukiryhmään?

Monen mielestä on ollut helpottavaa huomata, että järkyttävän kokemuksen voi jakaa. Muiden toipuminen antaa toivoa ja tukee oman menetyksen ja surun käsittelyä. Vertaistukiryhmä on paikka, jossa voi häpeilemättä ja avoimesti puhua läheisen itsemurhasta ja kaikista tapahtuneeseen liittyvistä ajatuksista ja tunteista. Vastaavan kokeneet ymmärtävät toisiaan, ja muiden puheenvuoroista voi saada uusia tapoja suhtautua omaan menetykseen.

 

Milloin voin osallistua ryhmään?

Tähän ei ole olemassa yhtä vastausta. Surunauhan ryhmiin voit osallistua riippumatta siitä, milloin menetyksesi on tapahtunut. Jokaisen suru on yksilöllinen. Olemme erilaisia, ja myös suremisen tavoissa on eroja. Moni pohtii, voiko osallistua vertaistukiryhmään, kun läheisen itsemurhasta on kulunut vasta muutama viikko. Usein ihminen on alussa shokissa, jolloin voi olla liian raskasta osallistua ryhmään. Monet ovat kuitenkin saaneet tukea ryhmästä jo pian menetyksen jälkeen. Voit osallistua ryhmään, vaikka menetyksestäsi olisi kulunut jo useita vuosia.

 

Kenelle ryhmä sopii?

Ryhmämuotoinen tuki sopii lähtökohtaisesti kaikille, jotka haluavat keskusteluapua ja vertaistukea läheisen itsemurhan käsittelyyn. Jos sinusta tuntuu, että et esimerkiksi juuri nyt jaksa tai ole valmis kuulemaan muiden kokemista menetyksistä, voit kokeilla esimerkiksi vertaistukipuhelintamme ja keskustelualuettamme. Voit myös kysyä tukihenkilöä lähialueeltasi.

 

Keitä ryhmissä käy?

Surunauhan vertaistukiryhmiin osallistuu vain itsemurhan tehneiden läheisiä. Voit osallistua ryhmään riippumatta siitä, kenet olet menettänyt. Läheinen voi olla esimerkiksi lapsesi, siskosi tai veljesi, puolisosi, vanhempasi, ystäväsi, työkaverisi tai joku muu sinulle tärkeä ihminen. Osa suljetuista vertaistukiryhmistä on rajattu esimerkiksi lapsen menettäneille.

 

Ketkä ohjaavat ryhmiä?

Surunauhan vertaistukiryhmiä ohjaavat koulutetut vapaaehtoiset vertaistukijat, joilla itsellään on kokemus läheisen itsemurhasta. Surunauhan koulutuksista voit lukea lisää tästä. Joissain yhteistyöryhmissä voi toisena ohjaajana olla ammattilainen kuten kriisityöntekijä tai diakoni.

 

Kuinka paljon ryhmissä on osallistujia?

Ryhmissä on yleensä noin 5–10 osallistujaa. Suljettuihin ryhmiin otetaan maksimissaan 10 osallistujaa. Avoimen ryhmän tapaamiskerran osallistujamäärää ei tiedetä etukäteen.

 

Onko ryhmissä pakko puhua?

Ryhmissä ei ole pakko puhua, voi olla myös hiljaa ja kuunnella. Toivottavaa kuitenkin on, että jokainen kertoisi omien voimavarojensa mukaan ainakin sen, kenet on menettänyt.

 

Mistä ryhmissä puhutaan?

Ryhmäläiset voivat itse vaikuttaa siihen, mistä he haluavat ryhmässä puhua. Yhteistä kaikille ryhmille on se, että jokainen osallistuja voi kertoa omasta menetyksestään avoimesti. Kaikki tunteet ovat sallittuja. Suljetuissa ryhmissä voi olla tapaamiskohtaisia teemoja kuten syyllisyydentunteet ja suru, toipumista tukevat asiat tai läheisen muistelu.

 

Voiko ryhmässä puhua luottamuksellisesti?

Ryhmäläiset ja ohjaajat voivat yhdessä sopia ryhmän säännöistä tai käyttää valmiita vertaistukiryhmän sääntöjä (joihin voit tutustua tästä). Yhteistä kaikkien ryhmien säännöissä on luottamuksellisuus ja vaitiololupaus, kaikkien ryhmäläisten arvostus, oikeus puhua ja olla puhumatta sekä se, että ryhmät on tarkoitettu vain itsemurhan tehneiden läheisille.

 

Jos jokin vielä mietityttää tai ryhmään osallistuminen tuntuu vaikealta, voit vaikka soittaa tai tekstata meille toimistolle. Voit myös halutessasi jutella etukäteen ryhmän ohjaajan kanssa. Lämpimästi tervetuloa Surunauhan vertaistukiryhmiin!

 

Toimiston yhteystiedot:

Teppo, Liisa ja Riika
puh. 040 545 8954 (myös WhatsApp), arkisin 9-15
toimisto@surunauha.net

 

Osallistujien palautteita ryhmistämme:

”Odotin kovasti taas ryhmän tapaamista. Saan voimaa siitä, kun huomaan, että muutkin ovat selvinneet.”
”Puhuminen helpottaa oloa ja kuunteleminen avaa ymmärrystä.”
”Vain saman asian kokenut voi todella ymmärtää, mitä minulle on tapahtunut.”
”Helpompi käydä vaikeaa asiaa läpi vertaisen kanssa.”
”Kuulee, että muillakin on samoja tunteita.”
”Parasta oli, että kuuli muiden tarinoita ja huomasi, että tästä voi selvitä, kun mukana oli niitä, joiden menetyksestä oli jo kulunut aikaa.”
”Ryhmässä olen ymmärtänyt, että näin voi käydä kenelle tahansa. Häpeä ja syyllisyys ovat vähentyneet.”
”Olen saanut uusia näkökulmia ja tapoja ajatella.”
”On uskallettu tarvittaessa ohjaajien toimesta mennä syvälle aiheeseen, ja he ovat antaneet tilaa jokaiselle olla oma itsensä ja tuoda esille oman tarinansa ja menetyksensä.”
”Olen oppinut ymmärtämään lähtijää ja jaksanut eteenpäin.”
”Hyvä että saan tulla ryhmään, joka on suunnattu vain itsemurhan tehneiden läheisille. Toisen tahon järjestämässä sekaryhmässä, jossa oli muunlaisen menetyksen kokeneita ja sairastavia, koin olevani ulkopuolinen kokemukseni kanssa.”
”Ymmärrys siitä, että on muitakin läheisen itsemurhan kautta menettäneitä, ja että elämä jatkuu kaikesta huolimatta.”

 

Ilmoittaudu kiinnostuneeksi tulevista ryhmistä lähialueellasi alla olevaa nappia painamalla. Voit myös soittaa toimistolle. Laitamme sinulle viestiä, kun uusia ryhmiä alkaa.
Olen kiinnostunut lähialueeni vertaistukitoiminnasta