Jos haluat keskustella tilanteestasi, soita Surunauhan numeroon 044 977 9428 (ark. 9-15). Ympärivuorokautinen MIELI ry:n kriisipuhelin palvelee numerossa 09 2525 0111.

Etätuki – jottei kukaan jäisi yksin!

Surunauhan vertaistukea on tarjolla myös netissä ja puhelimitse. Podcastit, läheisten opas, Lohtu-sovellus, vertaistukipuhelin, keskustelualue ja chatit.

Tulevia verkkoryhmiä ja -tilaisuuksia

Surunauhan podcastit

Laura & Lohtu -podcastin joulujaksossa 21.12.2021 vieraana oli Selma Gaily-Luoma
Lauran ja lohdun bonusjaksossa Laura ja Selma Gaily-Luoma puhuvat mm. joulun ajan tunnelmista. Pyhien aika voi itsemurhaan kuolleen omaisella nostaa pintaan monenlaisia tunteita. Gaily-Luoma on vakavien mielenterveyden kriisien ja itsetuhoisuuden äärellä työtä tekevä psykologi, psykoterapeutti ja väitöskirjatutkija. Laura Rantanen on toimittaja, joka menetti isänsä itsemurhalle vuonna 1995.

Surunauhan verkkoillassa 2.12.2021 vieraana oli Eve Hotti
Eve Hotti on muun muassa Ylen Sekasin -sarjasta tuttu muusikko ja näyttelijä. Hän menetti oman isänsä itsemurhan kautta ollessaan yhdeksän, ja toimii nykyään myös Apua ajoissa -hankkeen keulakuvana. Hankkeessa pyritään vähentämään itsemurhia ja parantamaan mielenterveyspalveluja Etelä-Savon ja Keski-Suomen alueella. Minkälaisena isän menetys ja itsemurha näyttäytyi Evelle lapsena? Minkälaisena Eve muistaa oman nuoruutensa ja minkälaisesta tuesta hänelle on ollut apua?

Surunauhan verkkoillassa 19.5.2021 vieraana oli Lotta Lehtikari
Lehtikari on suomalaisille tuttu näyttelijä jo usean vuosikymmenen ajalta. Lehtikari menetti kahden vuoden välein oman äitinsä ja siskonsa itsemurhan kautta viitisentoista vuotta sitten. Omien menetysten ja avun hakemisen myötä Lehtikari tutustui kehoterapiaan ja kouluttautui myöhemmin itse Rosen-terapeutiksi. Verkkoillassa Lehtikari kertoo omista kokemuksistaan itsemurhan tehneen läheisenä ja siitä miten kehoyhteyden vahvistamisella on ollut hänelle käänteentekevä merkitys omassa toipumisessa.

Laura & Lohtu -podcastin kolmannessa jaksossa aiheena oli suru ja vieraana nuorena puolisonsa menettänyt Johanna Varje.
Ensimmäiset viikot miehensä kuoleman jälkeen Johanna makasi sohvalla, eikä saanut syötyä. Perheen kolmas lapsi oli vasta kolmen viikon ikäinen miehen kuollessa, ja isommatkin lapset vielä ihan pieniä. Oli noustava.

Laura & Lohtu -podcastin toisessa jaksossa torstaina 29.10. aiheena oli syyllisyys ja vieraana itsemurhan tehneen omainen Heli Nyholm, joka menetti äitinsä 13-vuotiaana.”Voimakaskin syyllisyyden tunne on hyvin yleistä läheisen itsemurhan jälkeen, mutta siitä on mahdollista päästä eroon. Olen siitä elävä esimerkki”, Heli sanoo.

Laura & Lohtu -podcastin ensimmäisessa jaksossa vieraana psykoterapeutti Kirsi Brandt-Hirvinen, joka kohtaa työssään sekä ihmisiä, joilla on itsemurha-ajatuksia että itsemurhan tehneiden omaisia. Brandt-Hirvinen tekee asiakastyötä Tampereella VireäOksa-yrityksen kautta.

Ensimmäisen jakson aiheena huoli. “Jos huoli herää, niin miten voin auttaa?” Tulevissa Laura & lohtu -jaksoissa puhumme mm. surusta ja toipumisesta läheisen menettämisen jälkeen. Toivomme kuulijoiden saavan ohjelmasta vähän lisää toivoa, voimia, työkaluja ja ajatuksen siemeniä

Kirjaillassa 3.5.2023 vieraana Venla Pystynen ja Meri Eskola

Kirjailijoita Venla Pystystä ja Meri Eskolaa yhdistää vanhemman menetys itsemurhan kautta seitsenvuotiaina lapsina. Heiltä kummaltakin on ilmestynyt erikoisromaani vuoden sisään: Venla Pystyseltä En voi lakata ajattelemasta kuolemaa (2022) ja Meri Eskolalta Ehdin rakastaa häntä (2023). Illassa Pystynen ja Eskola keskustelevat kokemuksista itsemurhan tehneen läheisenä, omasta kasvusta aikuiseksi vanhemman kuoleman jälkeen, teoksien taustoista ja kokemusten kirjoittamisesta auki proosan avulla.
 

Nuoren suru itsemurhamenetyksen jälkeen. Surunauhan podcast 26.9.2022
Surunauhan vieraana nuorten surusta keskustelemassa on psykologi, psykoanalyytikko ja nuorisopsykoterapeutti Minttu Niemi. Niemellä on yli viidentoista vuoden kokemus nuorten kanssa tehtävästä mielenterveystyöstä ja nykyään hän myös kouluttaa nuorisopsykoterapeutteja. Millä tavoin läheisen itsemurha vaikuttaa nuoreen ihmiseen ja tämän psyykkiseen kehitykseen, ja miten sekä nuorta, että nuoren surua kanssaeläviä läheisiä voi tukea itsemurhamenetyksessä? Minttua haastattelee Surunauhan korkeakouluharjoittelija Hilja Hamard.

Laura & Lohtu -podcastin viidennessä jaksossa aiheena itsemyötätunto ja toivo. Vieraana tyttärensä menettänyt Monica Tiisala (https://kuntoutuslohtu.fi). “Valoa on silloinkin, kun et näe sitä.”

Laura & Lohtu -podcastin neljännessä jaksossa aiheena toipuminen ja vieraana siskonsa itsemurhalle menettänyt Päivi Heikkinen. ”Menetin isosiskoni itsemurhalle viisi vuotta sitten. Yritin kovasti esittää vahvaa, vaikka sisältä olin ihan palasina. Ensin ajattelin, ettei tästä selviä koskaan. Läheisiltäni ja puolisoltani sain tukea ja asiasta keskusteltiin paljon. Viidessä vuodessa olen oppinut elämään asian kanssa, vaikka ei se unohdu.”

Perjantaina 8.5. klo 16 Surunauhan suorassa podcastissa puhuttiin perheenjäsenen menetyksestä ja siihen liittyvistä ajatuksista. Mukana isän menettänyt Jennina sekä veljen menettänyt Jaakko. 

Keskiviikkona 27.5. klo 15 Surunauhan neljännessä podcastissa haastattelussa oli surututkija Mari Pulkkinen. Aiheena “Surun kokemus”. Onko suru läpikäytävä prosessi vai jotain muuta? Millaista suremisen kulttuuri on Suomessa?

Tiistaina 7.4. klo 15 Surunauhan suorassa podcastissa aiheena itsetuhoisen ihmisen ajattelu ja itsemurhat Suomessa. Aihepiirin parissa pitkään työskennellyt kriisityöntekijä Harri Sihvola avaa näkökulmia siihen, millä tavalla itsemurhaa suunnitteleva ajattelee. Hän kertoo myös itsemurhien nykytilanteesta Suomessa ja itsemurhien ehkäisykeskuksen toiminnasta.

Maanantaina 6.4. Surunauhan suorassa podcastissa aiheena oli menetyksen jälkeinen elämä: miten jatkaa eteenpäin? Miten selviytyä uudessa tilanteessa? Kysymyksiin vastaili Surunauhan toiminnassa vuosia mukana ollut Marjut Jaakkosela (ryhmäpsykoterapeutti, ryhmäanalyytikko (VET), traumatyöntekijä).

Opas itsemurhan tehneiden läheisille

Surunauha on julkaissut myös oppaan läheisille. Oppaan tarkoituksena on antaa lohtua ja tietoa. Halutessasi voit pyytää myös läheisiäsi lukemaan sen, mikä voi auttaa heitä ymmärtämään kokemaasi paremmin. Opas on luettavissa osoitteessa https://surunauha.net/opas (PDF-versio). Oppaasta julkaistaan vuoden 2020 aikana myös painettu versio.

Surunauhan Discord-palvelin

Discord on suosittu yhteisöllinen ja aina auki oleva chat-alusta, jossa myös Surunauhalla on oma palvelin. Lue lisää sivulta https://surunauha.net/discord

Lataa Lohtu-sovellus puhelimeesi

Läheisten opas, podcastit, jäsenlehdet ja keskustelualue taskukoossa Surunauha ry:n Lohtu-sovelluksessa. Sovellus ladattavissa: https://lohtu.glideapp.io (Valitse”Lisää kotinäyttöön”). Videon musiikki: bensound.com

Chat-ryhmät Tukinetissä joka tiistai

Surunauha ry:n chatit itsemurhan tehneiden läheisille Tukinetissä tiistaisin klo 18–20:

Chat-ryhmiä ohjaavat Surunauhan työntekijät ja/tai vapaaehtoiset vertaistukijat. Voit osallistua chattiin ilman ennakkoilmoittautumista. Muistathan kuitenkin ensin rekisteröityä Tukinettiin tästä: https://tukinet.net/rekisteroidy/.

Vertaistukijan soittoa voi pyytää tämän lomakkeen kautta:
https://surunauha.net/tukihenkilot

Voit myös soittaa Surunauhan toimistolle arkisin klo 9–15 numeroon 044 751 9916.

Lisäksi nettisivuilta löytyy läheisten kertomuksia sekä lehtiarkisto, josta löytyvät aiemmin ilmestyneet Surunauhan jäsenlehdet.

Surunauhan keskustelualue

Haluaisitko jakaa ajatuksiasi, tunteitasi ja kokemuksiasi aiheesta muiden saman kokeneiden kanssa tai löytää vaikka yhden saman kokeneen, jonka kanssa viestitellä? Täällä voit keskustella asiasta nimimerkillä vertaistuellisessa seurassa.

Voit kertoa esimerkiksi siitä, mitä on tapahtunut ja milloin, mikä sinua erityisesti mietityttää tai askarruttaa, millaiset keinot ovat auttaneet sinua selviytymään surussa tai millaista elämä ja arki on nyt.

Keskustelualuetta valvolvat ja kommentoivat myös Surunauhan koulutetut nettivertaiset, joilla on oma kokemus läheisen itsemurhasta. Valitse nimimerkki ja tule juttelemaan!