Huom! Espoon ryhmäkerta 17.1.2022 peruttu koronarajoitusten vuoksi.
Jos haluaisit puhua jonkun kanssa juuri nyt, voit soittaa arkisin klo 9–15 numeroihin 📞044 751 9916 (Teppo)
tai 📞044 977 9428 (Liisa), tai ympärivuorokautiseen MIELI ry:n kriisipuhelimeen 09 2525 0111. HH

Liity jäseneksi

Liity Surunauhan jäseneksi

Surunauha ry on vuonna 1997 perustettu, valtakunnallinen, poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton vertaistukijärjestö. Yhdistyksen tavoitteena on tukea läheisen itsemurhan kokeneiden selviytymistä ja lisätä avoimuutta puhua itsemurhista. Vertaistukitoimintamme tavoitteena on myös omalta osaltaan ennaltaehkäistä uusia itsemurhia. Vertaistukihenkilömme ovat kouluttamiamme vapaaehtoisia, jotka ovat itsekin menettäneet läheisensä itsemurhalle. Jäseniä yhdistyksessämme on yli 800. Lämpimästi tervetuloa yhdistyksemme jäseneksi!

Surunauha ry:n jäseneksi voit liittyä täyttämällä JÄSENLOMAKKEEN täällä. Meillä on jäseninä itsemurhalle läheisensä menettäneitä, mutta myös henkilöitä, yrityksiä ja yhdistyksiä, jotka haluavat kannattaa jäsenyydellään toimintaamme. Lue yhdistyksen säännöt ennen jäseneksi liittymistä.

 

Surunauhan jäsenenä saat

 • 2 kertaa vuodessa ilmestyvän Surunauha-lehden, joka käsittelee monipuolisesti menetyskokemusta ja läheisen itsemurhaa.
 • noin joka toinen kuukausi sähköisen uutiskirjeen, jossa mm. tiedotetaan vertaistukitoiminnastamme ja tapahtumistamme
 • etusijapaikan niihin ryhmiimme, joihin on ennakkoilmoittautuminen
 • alennuksen Vertaistukiviikonloppu Vesovan omakustannehinnasta (60 € vuonna 2021)
 • alennuksen osallistumismaksusta vuosittaiseen Surukonferenssiin (n.50% lippujen hinnoista vuonna 2022)
 • halutessasi ryhtyä itsekin vapaaehtoiseksi vertaistukijaksi ja osallistua koulutukseemme veloituksetta
 • mahdollisuuden osallistua vuosittain järjestettävään jäsenten päivään
 • vaikuttaa Surunauhan toimintaan jäsenkokouksissa tai hallituksen jäsenenä
 • olla mukana yhteisössä, jossa on satoja saman kokeneita vertaisia – yhdessä voimme tukea toinen toisiamme surussamme

Jäsenmaksulla tuet yhdistyksen toimintaa ja mahdollistat vertaistuen tarjoamisen eri puolilla maatamme.

 

Jäsenyyden lajit ja jäsenmaksut vuodelle 2022

1. varsinainen jäsen: 20 €/v
2. nuorisojäsen (alle 25 v): 10 €/v
3. kannatusjäsen: 20 €/v
4. yhteisöjäsen (järjestöt, yhdistykset): 50 €/v
5. ainaisjäsen: 150 €:n kertasuoritus
6. yritysjäsen: 500 €/v

Liity Surunauhan jäseneksi

 

Oletko jo Surunauhan jäsen? Päivitä jäsentietosi

Yhteystietojen päivitys jäsenille tästä tai ilmoita muuttuneista tiedoista Surunauhan toimistolle.

Surunauha ry:n jäsenkokoukset

 

Yhdistys pitää vuosittain kaksi varsinaista jäsenkokousta. Kevätkokous pidetään tammi-huhtikuussa ja syyskokous syys-marraskuussa hallituksen päättäminä päivinä. Hallitus kutsuu kokoukset koolle viimeistään viikkoa ennen kokouspäivää. Tutustu halutessasi jäsenkokouskäytäntöihin tarkemmin säännöistämme. Tutustu nykyisen hallituksen kokoonpanoon täältä.

 

Surunauha ry:n syyskokous  ja IRTI ITSESYYTÖKSISTÄ -luentotilaisuus 20.11.

AIKA: 20.11.2021  klo 13.00 alkaen
– Jäsenkokous klo 13.00 (kesto noin tunnin)
–  Tarjoamme välissä kahvit
– Luento alkaa klo 14.15

ILMOITTAUDU: Ilmoittaudu kokoukseen

Kahvitarjoilua varten ilmoittautuminen 15.11.2021 mennessä. Voit tulla paikan päälle myös ilman ennakkoilmoittautumista.
PAIKKA:   Kalliolan setlementtitalon auditorio, Sturenkatu 11, 00510 Helsinki

IRTI ITSESYYTÖKSISTÄ
-luentotilaisuus klo 14.15–15.30. Luennoitsijana teologi ja kirjailija Anna-Liisa Valtavaara.

Miksi syyllistyn, syytän ja soimaan itseäni? Olenko syyllinen vai tuntuuko minusta vain siltä? Miten erotan aidon ja väärän syyllisyyden? Miten kummastakin pääsee vapaaksi?

Syyllisyydentunne ei aina kerro todellisesta syyllisyydestä. Oikea ja väärä syyllisyys sekoittuvat helposti ja jopa vahvistavat toisiaan. Molemmat kuormittavat ja synkistävät elämää mutta ovat aivan eri asioita, vaikka tunne onkin samankaltainen. Ne syntyvät eri tavoin, siksi niistä vapaudutaankin eri tavoin. On tärkeää ja helpottavaa osata tunnistaa syyllisyydentunteiden viestejä, niiden alkuperää ja eroja.

Kenenkään ei kuuluisi elää kestosyyllisenä. Surun, kaipauksen ja pettymystenkin keskellä kaikesta syyllisyydestä ja kaikenlaisista syyllisyydentunteista kannattaa pyrkiä vapaaksi. Itsesyytösten sijaan kannattaa opetella olemaan itselleen armollinen ja arvostamaan itseään.

Läheisen itsemurhamenetys herättää usein raskaita syyllisyydentunteita. Syyllisyys kuuluu itsemurhaan liittyviin tuskallisiin tunteisiin, joita kannattaa käsitellä pohtien ja keskustella niistä avoimesti. Anna-Liisa Valtavaara tulee antamaan näkökulmia syyllisyydentunteisiin syyskokouksen luennossaan ”Irti itsesyytöksistä”. Valtavaara on kirjailija, teologi ja luennoitsija. Häneltä on ilmestynyt muun muassa teokset Syyllinen olo – syystä vai suotta (2019) ja Kiltteydestä kipeät (2015).

Tilaisuuteen ovat lämpimästi tervetulleita kaikki aiheesta kiinnostuneet, myös ei-jäsenet.

Kokouksen esityslista

 1. Kokouksen avaus
 2. Kokouksen puheenjohtajan, sihteerin ja pöytäkirjantarkastajien sekä tarvittaessa
  ääntenlaskijoiden valinta
 3. Kokouksen laillisuuden ja päätösvaltaisuuden toteaminen
 4. Kokouksen työjärjestyksen hyväksyminen
 5. Vahvistetaan toimintasuunnitelma, tulo- ja menoarvio ja jäsenmaksujen suuruus vuodelle 2022 sekä annetaan hallitukselle valtuudet tarvittaessa sopeuttaa budjetti ja toimintasuunnitelma vahvistuneen tulorahoituksen mukaisesti
 6. Valitaan kaksi varsinaista jäsentä sekä yksi varajäsen
  kaudelle 2021-2022
 7. Valitaan tilintarkastaja ja varatilintarkastajat
 8. Muut mahdolliset asiat
 9. Kokouksen päättäminen

 

Lämpimästi tervetuloa! Tule rohkeasti mukaan tapaamaan muita läheisen itsemurhan kokeneita ja saamaan vertaistukea. Kokous kestää arviolta tunnin. 

Lämpimästi tervetuloa!

Valtakirjapohja kokousta varten tästä linkistä.

 

Ilmoittaudu kokoukseen

 

Jäseneksi hallitukseemme?

Surunauhan hallitus koostuu seitsemästä jäsenestä: puheenjohtajasta, neljästä varsinaisesta jäsenestä ja kahdesta varajäsenestä. Jos vapaaehtoistoiminta hallituksessamme kiinnostaa, niin ota yhteyttä toiminnanjohtajaan:
riika.hagman-kiuru@surunauha.net

 

Jäsentiedotteet

 

Surunauhan jäsenenä saat kaksi kertaa vuodessa ilmestyvän jäsenlehden ja noin joka toinen kuukausi ilmestyvän sähköisen uutiskirjeen. Tykkäämällä sivustamme Facebookissa tai seuraamalla meitä Twitterissä tai Instagramissa saat myös ajankohtaista tietoa toiminnastamme. Lataamalla kännykkään tai tablettiin Lohtu-sovelluksen voit helposti olla yhteydessä muihin läheisensä itsemurhan kautta menettäneisiin sekä saada tietoa läheisten tuesta.

 

Surunauha ry:n jäsenlehti

 

Jäsenlehtemme ilmestyy kaksi kertaa vuodessa. Lehti toimitetaan jäsenille sähköpostitse tai postitse sen mukaan, miten olet jäseneksi liittyessäsi toivonut. Jäsenlehtemme sisältää mm. tietoa tulevasta toiminnastamme sekä tekstejä vertaistukijoiltamme ja toimintaamme osallistuneilta. Julkaisemme myös jäsentemme runoja ja omakohtaisia kertomuksia. Ota yhteyttä toimistoomme, jos haluaisit olla mukana tekemässä lehteämme tai sinulla on vinkkejä juttuaiheiksi.

Surunauha ry:n uudistunut jäsenlehti on tilattavissa nyt myös muille kuin jäsenille hintaan 10 € / kpl. Lehden voi tilata täältä.

 

Surunauha ry:n uutiskirje

 

Uutiskirje toimitetaan Surunauhan jäsenille sähköpostitse noin joka toinen kuukausi. Jos liityt jäseneksemme ja ilmoitat meille jäsenhakemuksessa sähköpostiosoitteesi, saat uutiskirjeen automaattisesti.

Mikäli olet jo jäsenemme, etkä ole vielä ilmoittanut meille sähköpostiosoitettasi, voit päivittää jäsentietosi ottamalla yhteyttä toimistoon tai tällä lomakkeella. Mikäli et ilmoita meille sähköpostiosoitettasi, saat meiltä kaksi kertaa vuodessa painetun jäsenlehden postitse.

Sähköinen uutiskirjeemme sisältää tietoa tulevasta toiminnastamme, kuten uusista vertaistukiryhmistä, tapahtumista ja vertaistukijan koulutuksesta. Voit tilata uutiskirjeen, vaikket olisikaan jäsenemme. Uutiskirje on maksuton. Tilaa sähköinen uutiskirje täältä.