Surunauhan toimisto on avoinna ark. klo 9–15. Voit soittaa 044 751 9916. Surunauhan chat joka tiistai. Ympärivuorokautinen MIELI ry:n kriisipuhelin palvelee numerossa 09 2525 0111.

MIKÄ? 

 

Nuori suru -hanke on Surunauha ry:n ja Huoma ry:n 3-vuotinen yhteistyöhanke, joka käynnistyi maaliskuussa 2023. Hankkeen tavoitteena on tukea 16-23-vuotiaita nuoria läheisen itsemurhan tai henkirikoksen jälkeen. Läheinen voi olla niin ystävä, koulukaveri, naapuri, perheenjäsen tai joku muu tuttava ja kuolemasta voi olla pitkä tai lyhyt aika. Pääasia on, että jokaiselle löytyisi sopiva tuen muoto.  

 

MITEN? 

 

Nuori suru -toimintaa järjestetään valtakunnallisesti verkossa, somessa ja lähitapaamisia kasvokkain. Toimintaan voi osallistua omien toiveidensa tai jaksamisen mukaisesti. Suruyhteisö on paikka, jossa nuoret saisivat toipua läheisen menetyksestä yhteisön avulla. Tavoitteena on tuoda toiveikkuutta tulevaisuuteen vertaistuen, tiedonsaannin, harjoitusten ja työpajojen kautta sekä pyrkiä lieventämään traumaattista surua ja ehkäisemään mielenterveysongelmia.  

 

 

Lisätietoja toiminnasta:

 

Roope Lipsanen 
0444939246 | roope@surunauha.net

 

MIKSI?

Suruyhteisö on paikka, johon nuori saa tulla oman jaksamisen mukaan. Yhteisössä voi puhua avoimesti omasta kokemuksestaan ja tapahtuneeseen liittyvistä ajatuksista ja tunteista. Toimintaan voit osallistua oman tahtosi mukaan, vaikka vain kuuntelemalla. Samanlaista kokeneet ymmärtävät toisiaan, ja muiden keskusteluja voi saada uusia tapoja suhtautua omaan menetykseen.  

  

On huomattu, että vertaistukiryhmään osallistuminen parantaa surevan hyvinvointia, voi lieventää surun oireita ja auttaa surun käsittelemisessä ja hyväksymisessä. Muiden kokemusten kuuleminen voi luoda toivoa, auttaa näkemään oman menetyksen eri näkökulmista sekä vahvistaa tunnetta siitä, ettei ole kokemustensa kanssa yksin. 

Discordista löydät suruyhteisön kanavan ja pääset mukaan keskustelemaan muiden kanssa sekä ota Nuori suru:n Instagram haltuun ja pysyt kuulolla miten toiminta etenee.

AJANKOHTAISET TAPAHTUMAT:

Verkossa:

Kelle: Noin 16–23-vuotiaat, joiden läheinen on kuollut henkirikoksen uhrina tai itsemurhaan. Läheisen menetyksestä voi olla lyhyt tai pidempi aika.

Milloin: Joka torstai 28.9.–2.11. klo 16.30–18.30.

Missä: Zoom-alusta.  

Ilmoittaudu verkkoryhmään tästä linkistä: https://forms.gle/3nVUyCyL3pQFEA3e7

Lisätietoja verkkoryhmästä: roope@surunauha.net | 0444939246 

Nuori surun verkkoryhmä on tulossa syksyllä! Vetäjänä Kati Kärkkäinen. Verkkoryhmä on maksuton sekä verkkoryhmä järjestetään joka torstai 28.9.–2.11. klo 16.30–18.30.

Pääset keskustelemaan muiden nuorten kanssa, jotka ovat menettäneet läheisen itsemurhaan tai henkirikoksen uhrina. Läheisen menetyksestä voi olla useampi vuosi tai lyhyempi aika sekä läheinen voi olla ystävä, perheenjäsen, sukulainen, naapuri tai joku muu tuttava.

Jokainen saa kertoa omasta tarinastaan sen verran kuin haluaa, ja ryhmän aikana haemme yhdessä vastauksia esimerkiksi tällaisiin kysymyksiin:

–  Mitä kaikkea se tarkoittaa minun kannaltani, että hän kuoli? Mitä siinä menetin?

–  Mitä menetyskokemuksessa merkitsee, että kuolintapa on henkirikos tai itsemurha?

– Millainen suhde minulla oli häneen, joka kuoli? Miten se vastasi toiveitani? Vaihteliko meidän suhteemme paljon ajan mittaan?

– Miten muut ovat kohdanneet minut hänen kuoltuaan? Mikä on tuntunut tuelta, mikä mahdollisesti loukannut?

–  Mikä on auttanut minua kestämään menetystä? Miten tästä eteenpäin?

Tampere

Surujärjestöjen Kenet sä menetit? -vertaisviikonloppu 16–22-vuotiaille nuorille 27.-29.10. Tampereella.

Ilmoittautuminen mukaan ja lisätietoja tästä linkistä. Ilmoittautuminen päättyy 17.9.2023.

Tule mukaan viikonloppuun, jossa voit tutustua muihin, saat puhua omista kokemuksistasi ilman kiirettä ja voit osallistua yhteiseen toimintaan. Viikonloppu sisältää myös elämyksellistä tekemistä ja ulkoilua luonnossa. Voit osallistua toimintaan sen verran kuin itsestäsi tuntuu sopivalta. Viikonlopun ohjelma toimitetaan osallistujille lähempänä ajankohtaa.

Majoitus on pääasiassa 2 hengen huoneissa. Voit kuitenkin kertoa lisätietoja kohdassa, mikäli sinulla on terveydellisiä syitä tai muutoin tarve majoittua itseksesi.

Viikonloppu on aterioineen osallistujille maksuton, mutta matkakustannuksista osallistujat vastaavat itse. 

Ohjaajina ovat kriisi- ja traumatyöskentelyn ammattilaiset sekä vertaiset, jotka ovat itsekin menettäneet läheisen nuorena. Viikonlopun järjestävät Surunauha ry, Käpy ry, Huoma ry, Nuoret Lesket ry.

Etusijalla ovat ensimmäistä kertaa viikonloppuun hakeutujat.

Tilaisuus on päihteetön. Tapahtumaan ei saa ottaa mukaan lemmikkieläimiä.

Paikka: Varalan urheiluopisto, Varalankatu 36, 33240 Tampere

Ajankohta: Aloitamme perjantai-iltana 27.10. klo 17.00 mennessä, ohjelma päättyy sunnuntaina 29.10. klo 13 mennessä.

Helsinki

KELLE: Ikäraja on 18–23-vuotiaat nuoret, jotka ovat menettäneet läheisen joko itsemurhan seurauksin tai henkirikoksen uhrina.

MISSÄ: Kalliolan Setlementtitalo, Sturenkatu 11, 00510 Helsinki

MILLOIN: 24.-26.11.2023 pe 17-19 | la-su 10–15.

ILMOITTAUTUMINEN: Ilmoittaudu mukaan tästä linkistä. 

Lisätietoja kasvuryhmästä: roope@surunauha.net | 0444939246

Nuori surun oma terapeuttinen kasvuryhmä on tulossa marraskuussa 24-26.11.2023. Toiminta on maksutonta ja se järjestetään Kalliolan Setlementtitalolla Helsingissä.

Omakuva N.Y.T. on terapeuttinen ryhmä, jossa yhdistyvät luovuus ja taide edistämään surun käsittelyä sekä tukemaan tunteiden säätelyä, ymmärrystä toisista ja itsestään sekä toiveikkuutta tulevaisuuteen.

 

Ryhmässä käydään läpi elämäntarinaa, tunteita ja vuorovaikutusta taideharjoitteiden kautta. Intensiivipäivistä muodostuu vuorovaikutuksellinen prosessi, jossa löytyy uudenlaisia, voimavarakeskeisiä tapoja tarkastella omaa elämää ja suruaan. Harjoitteet ovat monipuolisia ilmaisuksellisia kuten sanallisia, kehollisia sekä nämä perustuvat kuvataiteeseen, sanataiteeseen, teatteriin ja luovan tanssin harjoitteisiin. Sinulla ei tarvitse olla erityistä taiteellista puolta, vaan pelkkä kiinnostus ja halu riittää!

Ennen kasvuryhmän viikonloppua jokainen tekee motivaatiokirjeen.

Kurkkaa myös Surunauhan ja Huoman somet:

Surunauha tarjoaa tukea itsemurhan tehneiden läheisille Tukinetissä. Tiistaina ohjatussa chatissa kanssasi keskustelee Surunauha ry:n koulutettu vertaisohjaaja. Muulloin keskustelualue on vapaa.

Huoma ry järjestää vertaistukea verkossa henkirikoksen uhrien läheisille. Kerran kuukaudessa Teams-iltoja ohjaa Huoman koordinaattori tai vertaisohjaaja.

Apua ja tukea voit löytää myös muista tahoista kuten: