Surunauhan toimisto on avoinna ark. klo 9–15. Voit soittaa 044 751 9916. Surunauhan chat joka tiistai. Ympärivuorokautinen MIELI ry:n kriisipuhelin palvelee numerossa 09 2525 0111.

MIKÄ? 

 

Nuori suru -hanke on Surunauha ry:n ja Huoma ry:n 3-vuotinen yhteistyöhanke, joka käynnistyi maaliskuussa 2023. Hankkeen tavoitteena on tukea 16-23-vuotiaita nuoria läheisen itsemurhan tai henkirikoksen jälkeen. Läheinen voi olla niin ystävä, koulukaveri, naapuri, perheenjäsen tai joku muu tuttava ja kuolemasta voi olla pitkä tai lyhyt aika. Pääasia on, että jokaiselle löytyisi sopiva tuen muoto.  

MITEN? 

 

Nuori suru -toimintaa järjestetään valtakunnallisesti verkossa, somessa ja lähitapaamisia kasvokkain. Toimintaan voi osallistua omien toiveidensa tai jaksamisen mukaisesti. Suruyhteisö on paikka, jossa nuoret saisivat toipua läheisen menetyksestä yhteisön avulla. Tavoitteena on tuoda toiveikkuutta tulevaisuuteen vertaistuen, tiedonsaannin, harjoitusten ja työpajojen kautta sekä pyrkiä lieventämään traumaattista surua ja ehkäisemään mielenterveysongelmia.  

 

 

Lisätietoja toiminnasta:

044-4939246 | ns@surunauha.net

 

MIKSI?

Suruyhteisö on paikka, johon nuori saa tulla oman jaksamisen mukaan. Yhteisössä voi puhua avoimesti omasta kokemuksestaan ja tapahtuneeseen liittyvistä ajatuksista ja tunteista. Toimintaan voit osallistua oman tahtosi mukaan, vaikka vain kuuntelemalla. Samanlaista kokeneet ymmärtävät toisiaan, ja muiden keskusteluja voi saada uusia tapoja suhtautua omaan menetykseen.  

  

On huomattu, että vertaistukiryhmään osallistuminen parantaa surevan hyvinvointia, voi lieventää surun oireita ja auttaa surun käsittelemisessä ja hyväksymisessä. Muiden kokemusten kuuleminen voi luoda toivoa, auttaa näkemään oman menetyksen eri näkökulmista sekä vahvistaa tunnetta siitä, ettei ole kokemustensa kanssa yksin. 

Discordista löydät suruyhteisön kanavan ja pääset mukaan keskustelemaan muiden kanssa sekä ota Nuori suru:n Instagram haltuun ja pysyt kuulolla miten toiminta etenee.

AJANKOHTAISET TAPAHTUMAT:

Verkossa

Onko puhuminen vaikeaa? Haluaisitko käsitellä itsemurha- tai henkirikosmenetystä anonyymisti yksityisessä ryhmässä?

Nuori suru järjestää kirjoitusryhmän Discordissa 19.2.-17.3.2024. Kirjoittamisella voi olla terapeuttisia vaikutuksia menetyksen ja surun käsittelyssä. Verkkoryhmässä omaa surua ja menetystä lähestytään kirjoitustehtävien avulla. Jokaisella viikolla suljetulle alustalle julkaistaan viikon kirjoitustehtävät, joita voit tehdä omassa aikataulussa ja jaksamisesi mukaan. Ryhmä kokoontuu yhteensä neljän viikon ajan.

Jokainen saa jakaa tarinastaan sen verran kuin haluaa ja ryhmässä haemme tehtävien avulla yhdessä vastauksia esimerkiksi seuraaviin teemoihin:

1. viikko: Minun tarina – Kuinka menetys on vaikuttanut minuun ja arkeeni?
2. viikko: Kannattelu – Millaista apua ja tukea olen saanut? Mikä on kannatellut? Entä loukannut?
3. viikko: Minulla on ikävä sinua – Nämä muistot tuovat lohtua.
4. viikko: Voimavarat – Millaiset keinot ovat auttaneet minua toipumisessa? Mikä auttaa minua jatkossa?

Kenelle? Ryhmä on suunnattu 16–23-vuotiaille nuorille, jotka ovat menettäneet läheisen joko itsemurhan kautta tai henkirikoksen uhrina. 

Missä? Verkossa, Discord-alustalla

Milloin? 17.2.-19.3.2023

Ilmoittautuminen? Ryhmään ilmoittaudutaan hakulomakkeella 5.2.2024 mennessä

Kysy lisääns@surunauha.net | 044-4939246

Toiminta on maksutonta ja se järjestetään Surunauhan ja Nuori surun Discord alustalla. Verkkoryhmä pidetään yksityisillä, suljetulla kanavalla. Ennen ryhmän aloitusta jokainen tekee ryhmään hakemuslomakkeen ja työntekijä on yhteydessä hakijoihin.

Discord alustalle pääset alla olevasta painikkeesta.

 

Helsinki

Nuori surun oma taideperustainen kasvuryhmä on tulossa huhtikuussa 26-28.4.2024.

Omakuva N.Y.T. on nuorten taideperustainen vertaisryhmä, jossa surun käsittelyä ja toipumista, tunteiden säätelyä sekä ymmärrystä itsestään ja toisista tuetaan luovuuden ja taiteen keinoin.

Ryhmässä käydään läpi omaa elämäntarinaa, tunteita ja vuorovaikutusta taideharjoitteiden kautta. Intensiivipäivistä muodostuu vuorovaikutuksellinen prosessi, jossa etsitään uudenlaisia, voimavarakeskeisiä tapoja tarkastella omaa elämää ja suruaan. Ryhmässä tehdään monipuolisia ja luovia harjoitteita, jotka perustuvat kuvataiteeseen, sanataiteeseen, teatteriin ja luovan tanssin harjoitteisiin.

Sinulla ei tarvitse olla erityistä taiteellista puolta, vaan pelkkä kiinnostus ja halu oman surun käsittelyyn ryhmässä riittää! <3

 

Kenelle? Ryhmä on suunnattu 16–23-vuotiaille nuorille, jotka ovat menettäneet läheisen joko itsemurhan kautta tai henkirikoksen uhrina. 

Missä? Kalliolan Setlementtitalo, Sturenkatu 11, 00510 Helsinki

Milloin? 26.-28.4.2024 pe 17-19 | la-su 10–15.

Ilmoittautuminen? Ryhmään ilmoittaudutaan hakulomakkeella

Kysy lisääns@surunauha.net | 044-4939246

Toiminta on maksutonta ja se järjestetään Kalliolan Setlementtitalolla Helsingissä. Ennen ryhmän viikonloppua jokainen tekee ryhmään hakemuslomakkeen.

 

Oulu:

Kenelle: Noin 16–23-vuotialle nuorille, joiden läheinen on kuollut itsemurhan tai henkirikoksen uhrina. Läheisen menetyksestä voi olla lyhyt tai pidempi aika.

Milloin: 29.11.2023 klo 18:00-20:00.

Missä: Vanha pappila / Sipilän Sali, Asemakatu 6, Oulu.

Ilmoittautuminen: Nimetön ilmoittautuminen hakulomakkeen kautta.

Lisätietoja tapahtumasta: mono.kuoppala@evl.fi | 040 574 7124 

 

Nuori surun ensimmäinen Nuorten ilta järjestetään Oulussa 29.11.2023 Vanhassa Pappilassa. Tule mukaan kuulemaan Nuori surun toiminnasta ja tapaamaan muita läheisen menetyksen kokeneita nuoria jouluisen tekemisen merkeissä!

Tilaisuudessa keskustelemassa läheisen menetyksen nuoruudessa kokenut kokemusasiantuntija. Lisäksi ohjelmassa pipareiden paistamista ja koristelua sekä joulukorttipaja kokemusasiantuntijan ja muiden menetyksen kokeneiden nuorten kanssa.

Jokainen on tervetullut tilaisuuteen, eikä omista kokemuksista ole pakko puhua.

Tilaisuuden järjestävät yhteistyössä Huoma ry ja Surunauha ry sekä Oulun tuomiokirkkoseurakunnan nuorisotyö.

Verkossa:

Hae mukaan vapaaehtoiseksi nettivertaiseksi Nuori surun toimintaan<3 

Oletko menettänyt läheisesi itsemurhan kautta tai henkirikoksen uhrina lapsuudessa tai nuoruudessa? Haluaisitko tukea muita samassa tilanteessa olevia nuoria verkossa?

 

Nuori suru järjestää vapaaehtoisten nettivertaisten koulutuksen yhdessä Surunauha ry:n kanssa tammikuussa 2024. Voit tulla mukaan nettivertaiskoulutukseen, jos olet vähintään 16-vuotias, menetyksestäsi on kulunut jo jonkin verran aikaa ja haluaisit omalla toiminnallasi tukea muita läheisen äkillisesti menettäneitä nuoria verkossa. Mukaan toimintaan voit lähteä sinua kiinnostavalla tavalla ja oman jaksamisesi mukaan. 

 

Vapaaehtoisena toimimiseen et tarvitse mitään erityistaitoja, vaan halu edistää nuorten toipumista menetyksestä riittää! Meille jokainen vapaaehtoinen on tärkeä<3

 

Nuori suru – hankkeessa voit toimia vapaaehtoisena nettivertaisena esimerkiksi seuraavanlaisissa tehtävissä:

 

·       Toimia moderaattorina Nuori surun Discord -kanavalla

·       Toimia ryhmächat – ohjaajana 

·       Ideoida Nuori surun toimintaa verkossa ja livenä

·       Toimia Nuori surun somelähettiläänä

·       Lisäksi tarjoamme mahdollisuuden lisäkouluttautua vertaisryhmäohjaajaksi verkkoryhmiin. 

Nettivertaisena pääset tukemaan Nuori suru -hankkeen toimintaan osallistuvia menetyksen kokeneita nuoria ja saat arvokasta kokemusta vapaaehtoistyöstä. 

 

Koulutuksen lisäksi tarjoamme vapaaehtoisillemme työntekijöiden tuen, työnohjausta, täydennyskoulutuksia sekä yhteisiä virkistystapahtumia. Koulutuksesta saat myös todistuksen. 

 

Milloin ja miten koulutus järjestetään?

 

Koulutus järjestetään 13.1. klo 10:00-16:00 Teamsissa. 

 

Miten haen koulutukseen?

 

Koulutukseen haetaan täyttämällä oheinen hakulomake

 

Heräsikö kysymyksiä?

 

Voit olla yhteydessä Nuori surun työntekijään Virpiin sähköpostitse ns@surunauha.net tai puhelimitse 044-4939246 (myös Whatsapp).

Helsinki:

Milloin: Kynttilätapahtuma järjestetään 19.11.2023 klo 16:30 alkaen. Nuorille tarjolla kaakao / kahvi / tee kahvila Lähteessä klo 15:00 alkaen. 

 

Missä: Lapinlahden lähde / kahvila Lähde 

 

Ilmoittautuminen: Tapahtumaan ei tarvitse ennakkoilmoittautumista. Mikäli osallistut kaakaolle ennen tapahtuman alkua, voit ilmoittaa siitä Virpille tekstarilla 044-4939246 (myös Whatsapp) tai sähköpostilla ns@surunauha.net 

Vuosittaista itsemurhan tehneiden muistopäivää vietetään 19.11.23. <3

 

Nuori suru on mukana sytyttämässä kynttilän kuolleiden läheisten muistoksi Lapinlahden lähteella Helsingissä.  Nuori suru tarjoaa nuorille osallistujille kaakaon / kahvin / teen Lapinlahden lähteen kahvilassa (Kahvila Lähde) ennen tapahtuman alkua klo 15:00 alkaen. Kaakaon jälkeen siirrymme yhdessä tapahtumaan.

 

Valtakunnallinen kynttilätapahtuma järjestetään Helsingissä Lapinlahden Lähteellä 19.11.23 klo 16:30 alkaen. Ohjelmassa on kokemusasiantuntijoiden tarinoita ja keskustelua vertaistuen merkityksestä. Tapahtuman juontavat kirjailija-toimittajat Venla Pystynen ja Meri Eskola. Lisäksi tapahtumassa esiintyy Viitasen Piia (soolo). Tapahtuma striimataan Facebookiin.

Verkossa:

Kenelle: Noin 16–23-vuotiaille itsemurha- tai henkirikosmenetyksen kokeneille nuorille. Läheisen menetyksestä voi olla lyhyt tai pidempi aika. 

 

Milloin: 14.11.2023 klo 16:30-18:00. Jatkossa ryhmächatteja järjestetään kuukausittain.

 

Missä: Discordissa

Ilmoittautuminen: Ryhmächattiin ei tarvitse ennakkoilmoittautumista. Chattiin pääset lataamalla Discord-sovelluksen sovelluskaupasta ja liittymällä kanavalle.

 

Lisätietoja ryhmächateista: ns@surunauha.net | 044-4939246 

Nuori surun ryhmächatit käynnistyvät marraskuussa Discordissa! Ryhmächatissa voit keskustella luottamuksellisesti ja nimettömästi läheisen menetykseen liittyvistä tunteista ja ajatuksista sekä omasta jaksamisesta toisten saman kokeneiden kanssa. Ryhmächatteja ohjaa Nuori surun työntekijä tai koulutettu vertaistukiohjaaja. 

Jatkossa Discordiin on tulossa myös teema- ja asiantuntijachatteja.

Ryhmächattiin pääset lataamalla puhelimeesi Discord-sovelluksen ja rekisteröitymällä sovelluksen käyttäjäksi. Tämän jälkeen pääset liittymään Surunauha ry:n ja Nuori surun kanavalle. Ohjatut ryhmächatit käydään kanavalla ”nuorten chat”.

 

Nuori surun Discordiin pääset alla olevasta painikkeesta!

Helsinki:

Kelle: Noin 16–23-vuotiaat, joiden läheinen on kuollut henkirikoksen tai itsemurhan kautta. Läheisen menetyksestä voi olla lyhyt tai pidempi aika.

Milloin: Joka torstai 28.9.–2.11. klo 16.30–18.30.

Missä: Zoom-alusta.  

Ilmoittaudu verkkoryhmään tästä linkistä: https://forms.gle/3nVUyCyL3pQFEA3e7

Lisätietoja verkkoryhmästä: vertaistuki@surunauha.net | 0447519916 

Nuori surun verkkoryhmä on tulossa syksyllä! Vetäjänä Kati Kärkkäinen. Verkkoryhmä on maksuton sekä verkkoryhmä järjestetään joka torstai 28.9.–2.11. klo 16.30–18.30.

Pääset keskustelemaan muiden nuorten kanssa, jotka ovat menettäneet läheisen itsemurhaan tai henkirikoksen uhrina. Läheisen menetyksestä voi olla useampi vuosi tai lyhyempi aika. Läheisesi voi olla ystävä, perheenjäsen, sukulainen, naapuri tai joku muu tuttava.

Jokainen saa kertoa omasta tarinastaan sen verran kuin haluaa, ja ryhmän aikana haemme yhdessä vastauksia esimerkiksi tällaisiin kysymyksiin:

–  Mitä kaikkea se tarkoittaa minun kannaltani, että hän kuoli? Mitä siinä menetin?

–  Mitä menetyskokemuksessa merkitsee, että kuolintapa on henkirikos tai itsemurha?

– Millainen suhde minulla oli häneen, joka kuoli? Miten se vastasi toiveitani? Vaihteliko meidän suhteemme paljon ajan mittaan?

– Miten muut ovat kohdanneet minut hänen kuoltuaan? Mikä on tuntunut tuelta, mikä mahdollisesti loukannut?

–  Mikä on auttanut minua kestämään menetystä? Miten tästä eteenpäin?

Tampere

Surujärjestöjen Kenet sä menetit? -vertaisviikonloppu 16–22-vuotiaille nuorille 27.-29.10. Tampereella.

Ilmoittautuminen mukaan ja lisätietoja tästä linkistä. Ilmoittautuminen päättyy 17.9.2023.

Tule mukaan viikonloppuun, jossa voit tutustua muihin, saat puhua omista kokemuksistasi ilman kiirettä ja voit osallistua yhteiseen toimintaan. Viikonloppu sisältää myös elämyksellistä tekemistä ja ulkoilua luonnossa. Voit osallistua toimintaan sen verran kuin itsestäsi tuntuu sopivalta. Viikonlopun ohjelma toimitetaan osallistujille lähempänä ajankohtaa.

Majoitus on pääasiassa 2 hengen huoneissa. Voit kuitenkin kertoa lisätietoja kohdassa, mikäli sinulla on terveydellisiä syitä tai muutoin tarve majoittua itseksesi.

Viikonloppu on aterioineen osallistujille maksuton, mutta matkakustannuksista osallistujat vastaavat itse. 

Ohjaajina ovat kriisi- ja traumatyöskentelyn ammattilaiset sekä vertaiset, jotka ovat itsekin menettäneet läheisen nuorena. Viikonlopun järjestävät Surunauha ry, Käpy ry, Huoma ry, Nuoret Lesket ry.

Etusijalla ovat ensimmäistä kertaa viikonloppuun hakeutujat.

Tilaisuus on päihteetön. Tapahtumaan ei saa ottaa mukaan lemmikkieläimiä.

Paikka: Varalan urheiluopisto, Varalankatu 36, 33240 Tampere

Ajankohta: Aloitamme perjantai-iltana 27.10. klo 17.00 mennessä, ohjelma päättyy sunnuntaina 29.10. klo 13 mennessä.

Kurkkaa myös Surunauhan ja Huoman somet:

Surunauha tarjoaa tukea itsemurhan tehneiden läheisille Tukinetissä. Tiistaina ohjatussa chatissa kanssasi keskustelee Surunauha ry:n koulutettu vertaisohjaaja. Muulloin keskustelualue on vapaa.

Huoma ry järjestää vertaistukea verkossa henkirikoksen uhrien läheisille. Kerran kuukaudessa Teams-iltoja ohjaa Huoman koordinaattori tai vertaisohjaaja.

Apua ja tukea voit löytää myös muista tahoista kuten: