Jos haluat keskustella tilanteestasi, soita Surunauhan numeroon 044 977 9428 (ark. 9-15). Ympärivuorokautinen MIELI ry:n kriisipuhelin palvelee numerossa 09 2525 0111.

Vapaaehtoistyö Surunauhassa tuo syvää merkityksellisyyttä

Kun menetin veljeni Tuomaksen itsemurhalle vuonna 2009, päätin etten vaikene. Halusin kertoa avoimesti Tuomaksen kohtalosta ja siihen johtaneista syistä. Tieto ei aina lisää tuskaa. On helpottavaa tietää, ettei ole kokemuksensa kanssa yksin. On helpottavaa tietää, että on muitakin, jotka ovat menettäneet läheisensä. Niin surullista kuin se onkin. Tieto siitä, että surun kanssa on mahdollista elää, antaa toivoa. Ajattelin, että jos puhumalla omasta kokemuksestani saatan antaa toivoa yhdellekin, oli jatkettava puhumista. Niin ajattelen edelleen.

Samasta syystä liityin Surunauhan jäseneksi. Halusin jäsenyydelläni tukea tätä äärettömän hienoa työtä tekevää järjestöä. Ryhtymällä vertaistukijaksi voisin kenties olla avuksi muille. Kun hallitukseen haettiin uusia jäseniä, asetuin ehdolle ja tulin valituksi.

Vapaaehtoistyö Surunauhassa on antanut minulle paljon. Se on tuonut elämääni merkityksellisyyttä, olen oppinut uutta ja saanut kokea tekeväni jotain arvokasta ja merkittävää niin yhteiskunnan kuin yksittäisten vertaistenkin näkökulmasta.

Surunauhan hallitukseen haetaan jälleen uusia jäseniä. Hallituksessa on hyvä henki. Olemme motivoitunut joukko kokeneita ja tuoreempiakin jäseniä. Kokemuksen lisäksi uudet näkökulmat ovat aina tervetulleita. Jos haluat päästä kehittämään toimintaamme ja vaikuttamaan, hae mukaan.

Jaakko Teittinen
Hallituksen puheenjohtaja

 

Tervetuloa jäsenkokoukseen!

Tule kuulemaan jäsenkokoukseen järjestön ajankohtaisia asioita ja olemaan mukana järjestömme tulevan vuoden suunnitelmissa. Kokouksessa valitaan myös tulevat hallitusjäsenet. Me Surunauha ry:ssä toivomme jäsenten monipuolista aktiivisuutta. On tärkeää, että meillä on monipuolinen ja toimiva vertaistukiverkosto, mutta yhtä lailla hyvä on, että yhdessä katsomme tulevaan ja pidämme järjestömme hallinnon rattaat käynnissä.

Nähdään jäsenkokouksessa lauantaina 18.11. klo 13, osoitteessa Sturenkatu 11, Helsinki. Mukaan voit ilmoittautua täällä.

Surunauhan jäsenkokouksessa 18.11.23 Helsingissä valitaan uudet jäsenet Surunauhan hallitukseen. Vaihtovuorossa on kolme jäsentä; kaksi varsinaista jäsentä ja yksi varajäsen. Alla jo ilmoittautuneet ehdokkaat. Jos kiinnostuit hallitusehdokkuudesta, ilmoittaudu toiminnanjohtajalle Niina Sinkolle niina.sinkko@surunauha.net | 040 166 34 16. Asettuaksesi ehdolle sinulla ei tarvitse olla kokemusta esimerkiksi vertaistukijana toimimisesta, hallitustyöskentely on oma vapaaehtoisuuden muoto. Oletko jäsen ja haluat olla vaikuttamassa hallituksen ensi vuoden kokoonpanoon? Tule paikalle jäsenkokoukseen ja voit vaikuttaa Surunauhan suuntaan lähitulevaisuudessa!

Jäsenkokouksessa on mahdollisuus tutustua myös muusikko Mikko Anttilan Valoa-levyn tekoprosessiin. Lisäksi kokouksen jälkeisessä Merkittävien muistojen äärellä -taideterapeuttisessa iltapäivässä on vielä muutamia paikkoja jäljellä! Nähdään jäsenkokouksessa!

Hallitusehdokkaat esittäytyvät:

 

Olen Kaija Hiltunen, yliopistolehtori Helsingin yliopistolta. Tutkimusta teen geriatriasta. Olen leski, jolla on kolme lasta. Yhden olen menettänyt vuonna 2022. Koira ja kaksi kissaa. Asun Helsingissä.

Olen ollut mukana Surunauhan vertaistukitoimintaan sekä osallistujana (syksy 2022) että ryhmän ohjaajana (syksy 2023) alkaen. Olen osallistunut myös Mieli Ry:n järjestämiin vertaistukitapahtumiin. Vertaisena toimisen koen merkityksellisenä. Toivon osaavani antaa selviytymisen edellytyksiä ja jakaa avaimia.

Harrastan kulttuuririentoja, liikkumista ja äänikirjojen kuuntelua.

Olen ollut mukana useissa erilaisissa johtoryhmissä, johtokunnissa ja hallituksissa. Luotan, että ryhmä toimii parhaiten, kun siinä on eritaustaisia osallistujia. Mitään ihmeitä en voi Surunauhan tulevalle hallitukselle luvata, mutta vahvan sitoutumisen kyllä.

-Kaija Hiltunen

 

Olen Erkki Latosaari Pirkkalasta. Perheeseeni kuuluu vaimo Hannele, kaksi poikaa, kaksi tytärtä ja kuusi lastenlasta. Poikani Jouni teki itsemurhan 22-vuotiaana vuonna 2010.
Taustaltani olen ERP (toiminnanohjaus järjestelmät) konsultti, nyt eläkkeellä ja teen osa-aikaisesti töitä. Surunauhan toiminnassa olen ollut vaimoni Hannelen kanssa  vuodesta 2017 alkaen. Olen ohjannut vertaistukiryhmiä vuosien ajan Tampereella ja vertaistukiviikonloppu Vesovassa. Olen vuosien ajan ollut mukana miesten vertaistukisaunoissa sekä yksilötukijana kohdaten toisia läheisiä puhelimitse ja tapaamisissa. Lisäksi vierailen Surevan kohtaaminen -toiminnan kokemusasiantuntijana puhumassa oppilaitoksissa, terveydenhuollossa ja seurakunnissa. 

Koen Surunauhan toiminnan erittäin tärkeäksi ja merkitykselliseksi. Omasta puolestani voin tuoda kokemuksen ja palautteen ryhmien ohjauksesta ja lisäksi tuettujen kokemukset ja saadut palautteet sekä toiveet Surunauhan toimintaan.

-Erkki Latosaari


Olen Monica Tiisala, Laviasta. Olen menettänyt tyttäreni vuonna 2017, ja osallistunut samana vuonna Surunauhan vertaistukiryhmään, jonka jälkeen kouluttauduin pian Surunauhan vapaaehtoiseksi vertaistukiryhmän ohjaajaksi. Sittemmin Surunauha on toiminut opinnäytetyöni toimeksiantajana, olen tehnyt puhelinvertaistukityötä, tehnyt kotikäyntejä, ohjannut Vesovassa lapsensa menettäneiden ryhmiä sekä suunnitellut ja ohjannut toiminnallisia ja kehollisia työpajoja itsemurhan tehneiden läheisille. Lisäksi olen käynyt puhumassa omasta menetyksestäni niin kynttilätapahtumassa kuin sote-alan ammattilaisille järjestetyssä koulutustilaisuudessa Surunauhan edustajana. Olen antanut kasvoillani ja nimelläni mm. useita lehtihaastatteluja, ja yrittänyt avoimuudellani vähentää itsemurhaan liittyvää stigmaa ja tabua. 

Koen Surunauhan hallitukseen ehdolle asettumisen itselleni yhdeksi uudeksi toimintatavaksi, jolla yrittäisin edistää itsemurhan tehneiden läheisten jaksamista heidän omassa arjessaan.

Hallitustyöskentelyyn toisin mukanani oman kokemusasiantuntijuuteni, oman ammatillisen osaamiseni kuntoutuksen ohjaajana, kuntoutuksen palvelujärjestelmän erityisosaajana ja holistisen ihmiskäsitykseni. Uskon, että voisin hyödyntää hallitustyöskentelyssä myös verkostojani ja ylemmän ammattikorkeakoulun opintojani (Hyvinvointipalveluiden johtaminen ja kehittäminen ). Mukanani toisin iloa, valoa, innostusta innovoida yhdessä uutta, inhimillisyyttä, avoimuutta sekä kuuntelevat korvat.

-Monica Tiisala


Olen Maija Ylistalo, erityisopettaja ja asun Orivedellä. Isosiskoni teki itsemurhan vuonna 2003 huhtikuussa. Itse taisin käydä vain muutaman kerran vertaistukiryhmässä osallistujana mutta yli 10 vuotta sitten (Pörrin opeissa) kouluttauduin vertaistukiohjaajaksi.

Koulutuksen jälkeen olen toiminut aktiivisesti ryhmänohjaajana. Olen ohjannut sekä suljettuja että avoimia ryhmiä. Viimeisinä parina vuonna pelkästään avoimia.

Olen toiminut ainakin myös kolmessa Vesovassa ohjaajana. Olen käynyt myös  kokemusasiantuntijakoulutuksen ja käynyt kertomassa siskoni / omaa tarinaani eri tilaisuuksissa. Olen kokenut vertaistukiohjaajan työn todella tärkeäksi, voimaannuttavaksi sekä palkitsevaksi. Ja kautta myös koko Surunauhan toiminnan ja sillä haluaisin olla toiminnassa vielä enemmän mukana. Hallitukseen toisin mukanani ”kentän ääntä”, aktiivista otetta ja yhdessä tekemistä tärkeän asian tiimoilta. Koulutettuja vertaisohjaajia tulisi saada lisää esim. Tampereen seudulle.

-Maija Ylistalo

 

Kiinnostaako vapaaehtoisuus Surunauhassa ja haluaisit liittyä jäseneksi? Kun liityt jäseneksi nyt loppuvuodesta, kuittaat samalla jäsenmaksulla myös vuoden 2024 maksun!  Liity täällä.