Mistä apua itsetuhoisuuteen?

 

Omat tai läheisen itsetuhoiset ajatukset tulee ottaa vakavasti. Hae itsellesi tai läheisellesi apua. Apua voit hakea mm. näiltä tahoilta:
  • Kriisiapu: Soita tai vieraile oman alueesi terveyskeskuksessa. Kerro reippaasti, että tarvitset apua ja että sinulla tai läheiselläsi on itsetuhoisia ajatuksia. Arkiaikojen ulkopuolella päivystää terveyskeskuspäivystys yleensä 24 tuntia vuorokaudessa. Akuutissa hätätilanteessa palvelee valtakunnallinen hätänumero 112.
  • Valtakunnallinen kriisipuhelin päivystää numerossa 010 195 202. Lue lisää Suomen Mielenterveysseuran sivuilta.
  • Psykoterapia: Vaihtoehtona on myös hankkia omakustanteista tai Kelan tukemaa psykoterapiaa. Ota ensin yhteyttä terveyskeskukseesi, niin kuulet Kelan tuetun terapian mahdollisuudesta.
  • Nuorille Helsingissä toimii Nuorten Kriisipiste, joka ylläpitää vastaanottoa, kriisipuhelinta ja chattia. Nuorten kriisipisteen sivuilta: ”Kriisit kuuluvat nuoruuteen, mutta niiden kanssa ei tarvitse jäädä yksin. Jos tunnet olosi ahdistuneeksi tai masentuneeksi, ota yhteys Nuorten Kriisipisteeseen.”
  • Opiskelijoille: Ainakin suurimmissa kaupungeissa on yleensä oman oppilaitoksen hankkima opiskelijaterveydenhuolto.
  • Perheille: Kunnat ylläpitävät perheiden tueksi perheneuvolaa. Neuvolasta saa tukea esimerkiksi lasten oireiluun ja sitä kautta voidaan järjestää muita tukimuotoja.

Itsemurhasta on turvallista puhua

 

Vaikuttaako joku lähelläsi masentuneelta? Voisiko hän miettiä itsemurhaa? Ainoa tapa tietää, on kysyä asiasta suoraan. Lataa Suomen Mielenterveysseuran opas, jossa ajatuksia aiheeseen.