040 545 8954 toimisto@surunauha.net

Läheisen itsemurhan jälkeen

Alkuvaiheen kriisituki läheisen itsemurhan jälkeen

 

  • Kriisituki: Kunnan velvollisuus on järjestää sinulle ja läheisillesi kriisitukea. Jos et ole saanut kriisitukea, ota yhteyttä oman alueesi terveyskeskukseen.
  • Valtakunnallinen Mielenterveysseuran kriisipuhelin päivystää numerossa 09 2525 0111 vuoden jokainen päivä ja yö. Aukioloajat: arkisin klo 09.00–07.00 viikonloppuisin ja juhlapyhinä klo 15.00–07.00. På svenska: 09 2525 0112 (måndag, onsdag klo 16.00-20.00 och tisdag, torsdag, fredag klo 9.00-13.00)
  • Helsingin kaupungin kriisipäivystys antaa akuuttia kriisiapua ympäri vuorokauden esim. läheisen äkillisen kuoleman jälkeen numerossa 09 – 310 44 222.
  • Nuorille Helsingissä toimii Nuorten Kriisipiste, joka ylläpitää vastaanottoa, kriisipuhelinta ja chattia.
  • Opiskelijoille: Ainakin suurimmissa kaupungeissa on yleensä oman oppilaitoksen hankkima opiskelijaterveydenhuolto.
  • Perheille: Kunnat ylläpitävät perheiden tueksi perheneuvolaa. Neuvolasta saa tukea esimerkiksi lasten oireiluun ja sitä kautta voidaan järjestää muita tukimuotoja.

 

Vertaistuki läheisen itsemurhan jälkeen

 

  • Surunauhan vertaistuki: Surunauhan vertaistukeen perustuvat tukimuodot on koottu Vertaistuki-sivulle. Ei ole välttämättä olemassa yhtä ”oikeaa aikaa” osallistua vertaistukitoimintaan, mutta ajatuksiamme aiheesta löydät Milloin vertaistukea -sivulta.
  • Muu vertaistuki: Jos omalla paikkakunnallasi tai muuten lähistöllä ei ole Surunauhan vertaistukiryhmiä, voit ottaa yhteyttä myös oman alueesi muihin toimijoihin. Vertaistukiryhmiä itsemurhan tehneiden läheisille järjestävät myös esim. Suomen Mielenterveysseura ja eri paikkakuntien seurakunnat.

 

 

Ammatillinen tuki läheisen itsemurhan jälkeen

 

  • Psykoterapiapalvelut: Moni läheisensä itsemurhalle menettänyt on kokenut hyötyneensä myös erilaisista ammatillisesti ohjatuista tukimuodoista, kuten psykoterapiasta. Psykoterapiamahdollisuuksia voi selvittää esim. oman terveyskeskuksen kautta. Psykoterapiaa voi hankkia itsekin. Alkuun pääset hakemalla tietoa aiheesta netistä hakusanoilla psykoterapia tai terapia. Psykoterapiaan on mahdollista saada Kelan tukea.
  • Ammatillisesti ohjattua ryhmätoimintaa on esimerkiksi Suomen Mielenterveysseuran SOS-kriisikeskuksilla eri puolilla Suomea.

 

Miten puhua lapsen kanssa itsemurhasta?

 

Ajatuksia aiheeseen on koottu Suomen Mielenterveysseuran julkaisemaan oppaaseen Miten kertoisin lapselle itsemurhasta.

Menetys sattuu. Jokaisen suru on oma, mutta meidän ei tarvitse olla yksin, kun suremme. Muistele menetettyä rakasta, rakkaus ei pääty kuolemaan. Puhu edesmenneestä ja jaa muistojasi. Ajan kanssa tunnemyrsky tyyntyy. Tuettu suru -projektin puitteissa tehty opas. Oppaan voi ladata täältä.

Surunauha ry sosiaalisessa mediassa: