040 545 8954 toimisto@surunauha.net

Vertaistukea itsemurhan tehneiden läheisille

   Tämänhetkiset paikkakunnat, joilla Surunauha ry järjestää vertaistukea itsemurhan tehneiden läheisille: Helsinki ja pk-seutu, Haapajärvi, HämeenlinnaJoensuuJyväskylä, Jämsä, JärvenpääKemi-Tornio, KiteeKouvola, Kuopio, Lahti, LappeerantaLohja, OrivesiOuluPori, RaaheRovaniemi, Savonlinna, SipooTampere, Kemi-TornioTurku, Vaasa, Varkaus.

   Muu Suomi ja muiden tahojen vertaistuki.

   Jos paikkakunnallasi ei tällä hetkellä ole vertaistukiryhmää, voit antaa meille yhteystietosi, niin olemme sinuun yhteydessä heti, kun lähialueellasi aloittaa uusia ryhmiä: Olen kiinnostunut uusista ryhmistä lähialueellani.

    

   Haluaisin tavata tukihenkilöä Haluaisin maksuttoman vertaistukipuhelun

    

   Voit tiedustella vertaistukea myös toimistoltamme 040 545 8954 tai toimisto@surunauha.net. Autamme mielellämme. Vastaamme arkisin klo 9-15. Vertaistukipuhelua voit pyytää myös tekstiviestitse lähettämällä tekstiviestin ”Tukipuhelu” numeroon 045 130 8603. Vertaistukijamme soittaa sinulle lähipäivinä, viimeistään viikon kuluessa. Tekstiviestin hinta määräytyy puhelinliittymäsi mukaan. Surunauhan vertaistukipuhelin on maksuton ja palvelee ympäri vuoden.

   Voit myös pyytää tukihenkilötapaamista: Surunauhan koulutetun vertaistukihenkilön kanssa voi ensin jutella puhelimessa ja sitten halutessaan tavata vaikka yhteisen kävelylenkin merkeissä tai rauhallisessa kahvilassa. Kysy lisää: 044 751 9916 tai vertaistuki@surunauha.net tai pyydä tukihenkilöä lomakkeella: https://fi.surveymonkey.com/r/tukihenkilot, niin selvitämme paikkakuntasi tukihenkilötilanteen, ja olemme sinuun yhteydessä viimeistään viikon kuluessa.

   Surunauhan vertaistuellisen nettikeskustelun löydät osoitteesta https://surunauha.net/login

   Sinun ajatuksesi ja tunteesi ovat tärkeitä, älä jää yksin, ota rohkeasti yhteyttä.<3

   Kehitämme sivua ja kuulisimme mielellämme palautettasi: https://surunauha.net/palaute

    

   Tietoa Surunauhan vertaistukiryhmistä itsemurhan tehneiden läheisille

    

   Itsemurhan kohdannut läheinen tarvitsee apua ja tukea selviytyäkseen traumaattisessa surussa. Ammattiauttajien lisäksi läheistä voi auttaa kohtaamiset muiden saman kokeneiden kanssa. Monen mielestä on ollut helpottavaa huomata, että järkyttävän kokemuksen voi jakaa. Muiden selviytyminen antaa toivoa ja tukee oman menetyksen ja surun käsittelyä.

   Ihmiset, joilla on keskenään samanlaisia elämänkokemuksia tai joilla on samantyyppisiä haasteita elämässä, voivat antaa toisilleen vertaistukea jakamalla kokemuksiaan ja tukemalla toisiaan elämässä eteenpäin. Vertaistuen ei ole tarkoitus korvata ammattimaista psykoterapiaa tai kriisitukea. Nämä tukimuodot voivat kulkea toistensa rinnalla.

   Ryhmiimme ovat lämpimästi tervetulleita kaikki itsemurhalle läheisen menettäneet, jotka haluavat jakaa ajatuksia muiden saman kokeneiden kanssa. Ryhmässä on mahdollista puhua vaikeistakin asioista avoimesti ja salailematta. Kaikki tunteet ovat ryhmissä sallittuja, ja puhua voi omien voimavarojen mukaisesti. Ryhmään voi osallistua, vaikkei asuisi saman kaupungin tai kunnan alueella, eikä osallistuminen edellytä Surunauhan jäsenyyttä. Jos lähialueellasi ei tällä hetkellä toimi ryhmää, voit esittää meille toiveen ryhmän perustamisesta. Ryhmiä ohjaavat Surunauhan kouluttamat vertaistukijat, joilla on myös oma kokemus läheisen itsemurhasta. Uusia ryhmiä syntyy yleensä joka vuosi, kun koulutamme uusia vertaistukijoita.

    

   Osallistujien palautteita ryhmistämme:

   ”Odotin kovasti taas ryhmän tapaamista. Saan voimaa siitä, kun huomaan, että muutkin ovat selvinneet.”
   ”Vain saman asian kokenut voi todella ymmärtää, mitä minulle on tapahtunut.”
   ”Kuulee, että muillakin on samoja tunteita.”
   ”Parasta oli, että kuuli muiden tarinoita ja huomasi, että tästä voi selvitä, kun mukana oli niitä, joiden menetyksestä oli jo kulunut aikaa.”
   ”Olen saanut uusia näkökulmia ja tapoja ajatella.”
   ”Olen oppinut ymmärtämään lähtijää ja jaksanut eteenpäin.”
   ”Hyvä että saan tulla ryhmään, joka on suunnattu vain itsemurhan tehneiden läheisille. Toisen tahon järjestämässä sekaryhmässä, jossa oli muunlaisen menetyksen kokeneita ja sairastavia, koin olevani ulkopuolinen kokemukseni kanssa.”

    

   Mitä muuta tukea saatan tarvita?

    

   Itsemurha on läheisille useimmiten valtavan suuri kriisi, johon tarvitaan paljon tukea. Kunnat järjestävät omaisille alkuvaiheen kriisitukea. Usein apua saadaan lisäksi terveyskeskuksesta, työterveyshuollosta tai perheneuvolasta. Moni läheinen on myös hyötynyt psykoterapiasta. Ensimmäinen paikka ammatillisen tuen selvittämiseen on esimerkiksi oman alueesi terveyskeskus. Suomen mielenterveysseuralla on useilla paikkakunnilla ympäri Suomea kriisikeskuksia, jotka järjestävät myös ryhmiä ja kursseja läheisensä menettäneiden tueksi, lue lisää niistä Mielenterveysseuran sivuilta. Olemme koonneet lisäksi muita tukimuotoja läheisensä menettäneille tänne.


   Surunauhan muu toiminta

    

   Järjestömme järjestää myös tapahtumia ja seminaareja itsemurha-aihepiirin ympärillä, kouluttaa vapaaehtoisia vertaistukijoita sekä tiedottaa jäseniään. Nettisivuillamme tiedotamme toiminnastamme sekä kokoamme yhteen muuta aiheeseen liittyvää tietoa. Meillä on myös Facebookissa oma sivu, jota voi käydä tykkäämässä, ja jonka kautta saa nopeimmin tietoa toiminnastamme, esim. uusista vertaistukiryhmistämme ympäri Suomea.

   Lämpimästi tervetuloa mukaan toimintaamme!

   Vertaistukiterveisin,
   surunauhalaiset

    

   Surunauha ry sosiaalisessa mediassa: