040 545 8954 toimisto@surunauha.net

Vertaistukea itsemurhan tehneiden läheisille

   Tämänhetkiset paikkakunnat, joilla Surunauha ry järjestää vertaistukea itsemurhan tehneiden läheisille: Helsinki ja pk-seutu, Haapajärvi, HämeenlinnaJoensuuJyväskylä, Jämsä, JärvenpääKemi-Tornio, KiteeKouvola, Kuopio, Lahti, LappeerantaLohja, OrivesiOuluPori, RaaheRovaniemi, Savonlinna, SeinäjokiSipooTampere, Kemi-TornioTurku, Vaasa, Varkaus.

   Muu Suomi ja muiden tahojen vertaistuki.

   Jos paikkakunnallasi ei tällä hetkellä ole vertaistukiryhmää, voit antaa meille yhteystietosi, niin olemme sinuun yhteydessä heti, kun lähialueellasi aloittaa uusia ryhmiä: Olen kiinnostunut uusista ryhmistä lähialueellani.

    

   Haluaisin tavata tukihenkilöä Haluaisin maksuttoman vertaistukipuhelun

    

   Voit tiedustella vertaistukea myös toimistoltamme 040 545 8954 tai toimisto@surunauha.net. Autamme mielellämme. Vastaamme arkisin klo 9-15. Vertaistukipuhelua voit pyytää myös tekstiviestitse lähettämällä tekstiviestin ”Tukipuhelu” numeroon 045 130 8603. Vertaistukijamme soittaa sinulle lähipäivinä, viimeistään viikon kuluessa. Tekstiviestin hinta määräytyy puhelinliittymäsi mukaan. Surunauhan vertaistukipuhelin on maksuton ja palvelee ympäri vuoden.

   Voit myös pyytää tukihenkilötapaamista: Surunauhan koulutetun vertaistukihenkilön kanssa voi ensin jutella puhelimessa ja sitten halutessaan tavata vaikka yhteisen kävelylenkin merkeissä tai rauhallisessa kahvilassa. Kysy lisää: 044 751 9916 tai vertaistuki@surunauha.net tai pyydä tukihenkilöä lomakkeella: https://fi.surveymonkey.com/r/tukihenkilot, niin selvitämme paikkakuntasi tukihenkilötilanteen, ja olemme sinuun yhteydessä viimeistään viikon kuluessa.

   Surunauhan vertaistuellisen nettikeskustelun löydät osoitteesta https://surunauha.net/login

   Sinun ajatuksesi ja tunteesi ovat tärkeitä, älä jää yksin, ota rohkeasti yhteyttä.<3

   Kehitämme sivua ja kuulisimme mielellämme palautettasi: https://surunauha.net/palaute

    

   Milloin vertaistukea?

   Milloin on sopiva aika osallistua Surunauhan vertaistukitoimintaan?

   Tähän ei ole olemassa yhtä vastausta. Jokaisen suru on yksilöllinen. Olemme erilaisia, ja myös suremisen tavoissa on eroja. Toimintaamme saa osallistua omana itsenään ja omista lähtökohdistaan. Esimerkiksi vertaistukiryhmässä voi myös olla hiljaa ja kuunnella.

   Ihan alussa läheisensä menettäneen tulisi saada kunnan kriisitukea. Jos et ole saanut kriisitukea, ota yhteyttä oman alueesi sosiaali- tai kriisipäivystykseen. Myös hätäkeskuksen ja terveyskeskuksen kautta saa yhteyden kriisitukeen. Käytännössä kriisituki tarkoittaa kriisityöntekijöiden tulemista kotiin tai tapaamisia muualla kuin kotona.

   Useat läheisensä itsemurhalle menettäneet ovat saaneet aluksi apua myös vertaistukipuhelimestammeja keskustelualueestamme. Niistä on ollut monelle tukea silloinkin, kun menetyksestä on vain muutamia päiviä tai viikkoja aikaa. Myös tukihenkilön tapaaminen on ollut monelle tärkeä alkuvaiheen tuki. Meillä on tukihenkilöitä usealla paikkakunnalla ympäri Suomea. Tukihenkilötoimintaamme voit tutustua täällä (kartasta tietoa sinua lähinnä olevasta tukihenkilötoiminnasta).

   Meiltä kysytään joskus, voiko osallistua vertaistukiryhmään, kun läheisen itsemurhasta on kulunut vasta muutama viikko. Usein alussa on päällä niin kutsuttu shokkivaihe, jolloin voi olla turhan raskasta vielä osallistua ryhmään, jossa toiset osallistujat kertovat myös omasta menetyksestään. Vertaistukiryhmiin ja valtakunnalliseen vertaistukiviikonloppu Vesovaan usein suosittelemme osallistumaan, kun läheisen menetyksestä on kulunut hieman aikaa ja itsestä tuntuu siltä, että pystyy jo jakamaan surua ja vastaanottamaan toistenkin kertomuksia. Toisaalta jokaisen suru on yksilöllinen ja valmius ryhmässä asiasta puhumiseen on jokaisella omanlaisensa. Jos olet epävarma, voit soittaa Surunauhan työntekijälle, niin voimme yhdessä miettiä, minkälainen tuki olisi sinulle juuri tähän hetkeen sopiva.

    

   Mikä on vertaistuen ja ammattilaisen antaman tuen ero?

    

   Surunauhan tarjoama tuki perustuu vapaaehtoiseen vertaistukeen. Vertaistuki tarkoittaa sitä, että tukea tarjoavat saman kokeneet, läheisensä itsemurhalle menettäneet vertaiset ja asioista keskustellaan vertaisten kesken, kokemuksia ja ajatuksia jakaen. Vertaistukihenkilömme saavat tehtäviinsä ammattilaisen pitämän koulutuksen ja työnohjauksen.

   Erilaiset tukimuodot eivät ole toisiaan poissulkevia, vaan voivat täydentää toisiaan. Moni hyötyy vertaistuen rinnalla ammattiauttajan tuesta. Kriisituen lisäksi läheisensä menettäneet ovat kertoneet hyötyneensä esimerkiksi psykoterapiasta tai ammatillisesti ohjatusta ryhmä- ja kurssitoiminnasta. Tukea voi pyytää esimerkiksi oman alueen terveyskeskuksen tai Mielenterveysseuran kriisikeskuksen kautta. Olemme listanneet muita auttavia tahoja tänne. Välitämme tietoa muista tukimuodoista myös Surunauhan toimiston kautta, p. 040 545 8954.

    

   Tietoa Surunauhan vertaistukiryhmistä itsemurhan tehneiden läheisille

    

   Monen mielestä on ollut helpottavaa huomata, että järkyttävän kokemuksen voi jakaa. Muiden selviytyminen antaa toivoa ja tukee oman menetyksen ja surun käsittelyä. Ihmiset, joilla on keskenään samanlaisia elämänkokemuksia tai joilla on samantyyppisiä haasteita elämässä, voivat antaa toisilleen vertaistukea jakamalla kokemuksiaan ja tukemalla toisiaan elämässä eteenpäin.

   Ryhmiimme ovat lämpimästi tervetulleita kaikki itsemurhalle läheisen menettäneet, jotka haluavat jakaa ajatuksia muiden saman kokeneiden kanssa. Ryhmässä on mahdollista puhua vaikeistakin asioista avoimesti ja salailematta. Kaikki tunteet ovat ryhmissä sallittuja, ja puhua voi omien voimavarojen mukaisesti. Ryhmään voi osallistua, vaikkei asuisi saman kaupungin tai kunnan alueella, eikä osallistuminen edellytä Surunauhan jäsenyyttä. Jos lähialueellasi ei tällä hetkellä toimi ryhmää, voit esittää meille toiveen ryhmän perustamisesta. Ryhmiä ohjaavat Surunauhan kouluttamat vertaistukijat, joilla on myös oma kokemus läheisen itsemurhasta. Uusia ryhmiä syntyy yleensä joka vuosi, kun koulutamme uusia vertaistukijoita.

    

   Osallistujien palautteita ryhmistämme:

   ”Odotin kovasti taas ryhmän tapaamista. Saan voimaa siitä, kun huomaan, että muutkin ovat selvinneet.”
   ”Vain saman asian kokenut voi todella ymmärtää, mitä minulle on tapahtunut.”
   ”Kuulee, että muillakin on samoja tunteita.”
   ”Parasta oli, että kuuli muiden tarinoita ja huomasi, että tästä voi selvitä, kun mukana oli niitä, joiden menetyksestä oli jo kulunut aikaa.”
   ”Olen saanut uusia näkökulmia ja tapoja ajatella.”
   ”Olen oppinut ymmärtämään lähtijää ja jaksanut eteenpäin.”
   ”Hyvä että saan tulla ryhmään, joka on suunnattu vain itsemurhan tehneiden läheisille. Toisen tahon järjestämässä sekaryhmässä, jossa oli muunlaisen menetyksen kokeneita ja sairastavia, koin olevani ulkopuolinen kokemukseni kanssa.”

    

   Surunauhan muu toiminta

    

   Järjestömme järjestää myös tapahtumia ja seminaareja itsemurha-aihepiirin ympärillä, kouluttaa vapaaehtoisia vertaistukijoita sekä tiedottaa jäseniään. Nettisivuillamme tiedotamme toiminnastamme sekä kokoamme yhteen muuta aiheeseen liittyvää tietoa. Meillä on myös Facebookissa oma sivu, jota voi käydä tykkäämässä, ja jonka kautta saa nopeimmin tietoa toiminnastamme, esim. uusista vertaistukiryhmistämme ympäri Suomea.

   Lämpimästi tervetuloa mukaan toimintaamme!

   Vertaistukiterveisin,
   surunauhalaiset

    

   Surunauha ry sosiaalisessa mediassa: