Vertaistukea itsemurhan tehneiden läheisille

   Tämänhetkiset paikkakunnat, joilla Surunauha ry järjestää vertaistukea itsemurhan tehneiden läheisille: Helsinki ja pk-seutu, Haapajärvi, JoensuuJyväskylä, Jämsä, JärvenpääKemi-Tornio, KiteeKouvola, Kuopio, Lahti, LappeerantaLohja, OrivesiOulu, Pietarsaari / JakobstadPori, RaaheRovaniemi, Savonlinna, Tampere, Kemi-TornioTurku, Vaasa.

   Muu Suomi ja muiden tahojen vertaistuki.

   Voit tiedustella vertaistukea myös toimistoltamme 040 545 8954 tai toimisto@surunauha.net. Vastaamme arkisin klo 9-15. Vertaistukipuhelua voit pyytää lähettämällä tekstiviestin ”Tukipuhelu” numeroon 045 130 8603. Vertaistukijamme soittaa sinulle lähipäivinä, viimeistään viikon kuluessa. Tekstiviestin hinta määräytyy puhelinliittymäsi mukaan. Surunauhan vertaistukipuhelin on maksuton ja palvelee ympäri vuoden. Surunauhan vertaistuellisen nettikeskustelun löydät osoitteesta https://surunauha.net/login

   Kehitämme sivua ja kuulisimme mielellämme palautettasi: https://surunauha.net/palaute

    

   Tietoa vertaistukiryhmistä

    

   Yleistä ryhmistämme

    

   • Ryhmiimme ovat lämpimästi tervetulleita kaikki itsemurhan kautta läheisensä menettäneet. Osallistuminen ei edellytä Surunauhan jäsenyyttä.
   • Ryhmään voi osallistua, vaikkei asuisi saman kaupungin tai kunnan alueella. Kaikki lähiseuduillakin asuvat ovat lämpimästi tervetulleita.
   • Ryhmämme toimivat vapaaehtoisen vertaistuen periaatteella ja osallistuminen on maksutonta.
   • Jos lähialueellasi ei tällä hetkellä toimi ryhmää, voit esittää meille toiveen ryhmän perustamisesta. Koulutamme vuosittain uusia vertaistukijoita ja uusia ryhmiä syntyy yleensä joka vuosi.

    

   Kenelle?

    

   Ryhmiimme ovat lämpimästi tervetulleita kaikki itsemurhalle läheisensä menettäneet, jotka haluavat jakaa ajatuksia muiden saman kokeneiden kanssa. Ryhmässä on mahdollista puhua vaikeistakin asioista avoimesti ja salailematta. Vertaistukiryhmiämme järjestetään ympäri Suomea. Kaikki ryhmämme ovat maksuttomia eikä osallistuminen edellytä Surunauhan jäsenyyttä. Ryhmään voi osallistua, vaikkei asuisi saman kaupungin tai kunnan alueella.

   ”Odotin kovasti taas ryhmän tapaamista. Saan voimaa siitä, kun huomaan, että muutkin ovat selvinneet.”

   ”Vain saman kokenut voi todella ymmärtää, mitä minulle on tapahtunut.”

    

   Mitä on vertaistuki?

    

   Ihmiset, joilla on keskenään samanlaisia elämänkokemuksia tai joilla on samantyyppisiä haasteita elämässä, voivat antaa toisilleen vertaistukea jakamalla kokemuksiaan ja tukemalla toisiaan elämässä eteenpäin. Vertaistuen ei ole tarkoitus korvata ammattimaista psykoterapiaa tai kriisitukea. Nämä tukimuodot voivat kulkea toistensa rinnalla. Vertaistukijamme ovat itsekin läheisensä itsemurhalle menettäneitä ja he toimivat ryhmissä ja muussa tuessamme vapaaehtoisina vertaisina. Järjestämme vertaistukijoillemme koulutuksen ja työnohjauksen.

    

   Mitä muuta tukea saatan tarvita?

    

   Itsemurha on läheisille useimmiten valtavan suuri kriisi, johon tarvitaan paljon tukea. Kunnat järjestävät omaisille alkuvaiheen kriisitukea. Usein apua saadaan lisäksi terveyskeskuksesta, työterveyshuollosta tai perheneuvolasta. Moni läheinen on myös hyötynyt psykoterapiasta. Ensimmäinen paikka ammatillisen tuen selvittämiseen on esimerkiksi oman alueesi terveyskeskus. Mielenterveysseuralla on useilla paikkakunnilla ympäri Suomea kriisikeskuksia, jotka järjestävät myös ryhmiä ja kursseja läheisensä menettäneiden tueksi, lue lisää niistä Mielenterveysseuran sivuilta. Olemme koonneet lisäksi muita tukimuotoja läheisensä menettäneille tänne.

    

   Osallistujien kokemuksia ryhmistämme

    

   Olemme saaneet runsaasti erinomaista palautetta vertaistukitoiminnastamme. Palautetta kerätään toiminnasta systemaattisesti vuosittain.

   ”Vain saman asian kokenut voi todella ymmärtää, mitä minulle on tapahtunut.”

   ”Kuulee, että muillakin on samoja tunteita.”

   ”Parasta oli, että kuuli muiden tarinoita ja huomasi, että tästä voi selvitä, kun mukana oli niitä, joiden menetyksestä oli jo kulunut aikaa.”

   ”Olen saanut uusia näkökulmia ja tapoja ajatella.”

   ”Olen oppinut ymmärtämään lähtijää ja jaksanut eteenpäin.”

   ”Hyvä että saan tulla ryhmään, joka on suunnattu vain itsemurhan tehneiden läheisille. Toisen tahon järjestämässä sekaryhmässä, jossa oli muunlaisen menetyksen kokeneita ja sairastavia, koin olevani ulkopuolinen kokemukseni kanssa.”

    

   Siitä, mistä ei voi puhua, ei voi vapautua.

    

   Itsemurhan kohdannut läheinen tarvitsee apua ja tukea selviytyäkseen traumaattisessa surussa. Ammattiauttajien lisäksi läheistä voi auttaa kohtaamiset muiden saman kokeneiden kanssa. Monen mielestä on ollut helpottavaa huomata, että järkyttävän kokemuksen voi jakaa. Muiden selviytyminen antaa toivoa ja tukee omaa surutyötä.

   Jokainen suree ja käsittelee menetystä omalla tavallaan ja omassa aikataulussaan. Paluu normaaliin arkeen voi olla pitkä, joillakin elämän mittainen prosessi. Surutyön edetessä maailmaan alkaa kuitenkin mahtua muitakin asioita. On taas mahdollista tuntea iloa.

    


   Surunauhan vertaistukihenkilöt

    

   Surunauhan antama tuki perustuu vapaaehtoiseen vertaistukeen, jota tarjoavat saman kokeneet, läheisensä itsemurhalle menettäneet vertaiset, joiden menetyksestä on jo jonkin verran aikaa. Useat vertaistukijamme ovat itse saaneet tukea kauttamme, ja haluavat siksi auttaa toisia samassa tilanteessa olevia. Järjestämme vertaistukijoillemme koulutuksen ja työnohjauksen.


   Surunauhan muu toiminta

    

   Järjestömme myös mm. järjestää tapahtumia ja seminaareja itsemurha-aihepiirin ympärillä, kouluttaa vapaaehtoisia vertaistukijoita sekä tiedottaa jäseniään. Nettisivuillamme tiedotamme toiminnastamme sekä kokoamme yhteen muuta aiheeseen liittyvää tietoa. Meillä on myös Facebookissa oma sivu, jota voi käydä tykkäämässä, ja jonka kautta saa nopeimmin tietoa toiminnastamme, esim. uusista vertaistukiryhmistämme ympäri Suomea.

   Lämpimästi tervetuloa mukaan toimintaamme!

   Vertaistukiterveisin,
   surunauhalaiset