Jos haluat keskustella tilanteestasi, soita Surunauhan numeroon 044 977 9428 (ark. 9-15). Ympärivuorokautinen MIELI ry:n kriisipuhelin palvelee numerossa 09 2525 0111.

Milloin vertaistukea?

Milloin on sopiva aika osallistua Surunauhan vertaistukitoimintaan?

Tähän ei ole olemassa yksiselitteistä vastausta. Jokaisen suru on yksilöllinen. Olemme erilaisia, ja myös suremisen tavoissa on eroja. Toimintaamme saa osallistua omana itsenään ja omista lähtökohdistaan. Esimerkiksi vertaistukiryhmässä voi myös olla hiljaa ja kuunnella. Yhdistävänä tekijänä on halu jakaa ajatuksiaan tai vaikka vain kuunnella toisia.

Ihan alussa läheisensä menettäneen tulisi saada kunnan kriisitukea. Jos et ole saanut kriisitukea, ota yhteyttä oman alueesi terveyskeskukseen.

Useat läheisensä itsemurhalle menettäneet ovat saaneet aluksi apua myös vertaistukipuhelimestammeja keskustelualueestamme. Niistä on ollut monelle tukea silloinkin, kun menetyksestä on vain muutamia päiviä tai viikkoja aikaa. Myös yksilöllinen vertaistuki on ollut monelle tärkeä alkuvaiheen tuki. Meillä on tukihenkilöitä usealla paikkakunnalla ympäri Suomea. Tukihenkilötoimintaamme voit tutustua täällä (kartasta tietoa sinua lähinnä olevasta tukihenkilötoiminnasta).

Meiltä kysytään toisinaan, voiko osallistua vertaistukiryhmään, vaikka läheisen itsemurhasta on vasta muutama viikko aikaa. Silloin voi olla hyvä jutella Surunauhan vertaisohjaajan tai toimiston työntekijöiden kanssa omasta jaksamisesta. Vertaistukiryhmiin ja valtakunnalliseen vertaistukiviikonloppu Vesovaan usein suosittelemme osallistumaan, kun läheisen menetyksestä on kulunut hieman aikaa ja itsestä tuntuu siltä, että pystyy jo jakamaan surua ja vastaanottamaan toistenkin kertomuksia. Usein alussa on päällä niin kutsuttu shokkivaihe, jolloin voi olla turhan raskasta vielä osallistua vertaistukiryhmään, jossa toiset osallistujat kertovat myös omasta menetyksestään. Toisaalta jokainen on yksilöllinen ja valmius ryhmässä asiasta puhumiseen on jokaisella omanlaisensa. Jos olet epävarma, voit soittaa vertaistukipuhelimeemme tai toimistollemme, niin voimme yhdessä miettiä, minkälainen tuki olisi sinulle juuri tähän hetkeen sopiva.

 

Mikä on vertaistuen ja ammattilaisen antaman tuen ero?

 

Surunauhan tarjoama tuki perustuu vapaaehtoiseen vertaistukeen. Vertaistuki tarkoittaa sitä, että tukea tarjoavat saman kokeneet, läheisensä itsemurhalle menettäneet vertaiset ja asioista keskustellaan vertaisten kesken, kokemuksia ja ajatuksia jakaen. Vertaistukihenkilömme saavat tehtäviinsä ammattilaisen pitämän koulutuksen ja työnohjauksen.

Erilaiset tukimuodot eivät ole toisiaan poissulkevia, vaan voivat täydentää toisiaan. Moni hyötyy vertaistuen rinnalla ammattiauttajan tuesta. Kriisituen lisäksi läheisensä menettäneet ovat kertoneet hyötyneensä esimerkiksi psykoterapiasta tai ammatillisesti ohjatusta ryhmä- ja kurssitoiminnasta. Tukea voi pyytää esimerkiksi oman alueen terveyskeskuksen tai Mielenterveysseuran kriisikeskuksen kautta. Olemme listanneet muita auttavia tahoja tänne. Välitämme tietoa muista tukimuodoista myös Surunauhan toimiston kautta, p. 040 545 8954.