Jos haluat keskustella tilanteestasi, soita Surunauhan numeroon 044 977 9428 (ark. 9-15). Ympärivuorokautinen MIELI ry:n kriisipuhelin palvelee numerossa 09 2525 0111.

Omannäköinen jouluni

Pohdin usein sitä, miksi joululle on kasaantunut niin paljon paineita. Olen pannut merkille, että nykyisin tälle juhlapyhälle asetetaan läjäpäin erilaisia odotuksia, jotka tuntuu olevan vuosi vuodelta aina vain haastavampia saavuttaa. On kai ihan perustelua sanoa, että joulu voi olla raskasta aikaa. Erityisen haastavaksi sen tekee, jos joulupöydän ympäriltä puuttuu rakas läheinen.

Oma isäni teki itsemurhan joulun alla ollessani vain 9-vuotias. Isäni kuoltua joulu sai täysin uudenlaisen merkityksen. Vuosi toisensa perään yritin joulun lähestyessä olla miettimättä koko asiaa, mutta siitä huolimatta ahdistuksen hento verho tavoitti minut ja pala kurkussa kasvoi mitä lähemmäksi joulukuun alkua mentiin. Muistan usein miettineeni sitä, että milloin tulisi sellainen joulu, jolloin en enää miettisi koko asiaa ollenkaan. Pidin jonkinlaisena maalina sitä, että en muistaisi isäni kuolleen. Toisinaan jopa ärsyynnyin ja kirosin koko juhlapyhän, sillä se ei kertakaikkiaan vain vastannut sitä kuvaa, joka meille jokaisessa jouluelokuvassa tarjoillaan. Olin surullinen ja minusta tuntui siltä, että koko joulu oli viety minulta lopullisesti pois.

Kasvettuani aikuiseksi, koin onnekseni ahaa-elämyksen: entäpä jos en jouluna tähtäisi siihen, että unohdan isäni, vaan pyrkisin nauttimaan juhlapyhästä ja tekemään siitä parhaan mahdollisen. Nykyisin joulunaika ei enää pelota minua. Joulu on itseasiassa lempijuhlapyhäni ja sitä edeltää monta ihanaa perinnettä, jotka haluan aina ehdottomasti tehdä hyvissä ajoin ennen aattoa. Koristeet kaivetaan laatikoistaan jo marraskuun lopulla ja ruokien suunnittelu ja valmistelu aloitetaan hyvä tovi ennen H-hetkeä. Luomieni oman näköisten perinteiden kautta tajusin sen, että parhaiten isäni muistoa voin kunnioittaa siten, että teen joulun tienoilla juuri sellaisia asioita, jotka tekevät minut onnelliseksi. Tuntuu lohdulliselta tietää se, että joulua, mitään muutakaan aikaa, ei määritä se, mitä on tapahtunut, vaan voin itse päättää minkä merkityksen sille annan.

Nyt haluaisin saatella teidät kaikki rauhalliseen joulun viettoon jakamalla 10 kohtaa, jotka minulle tekevät joulun. Samalla haluaisin muistuttaa jokaista siitä, että vaikka nyt jaan nämä minulle tärkeät kohdat, ei se tarkoita sitä, että Sinun joulun tulisi näyttää samalta. Haluan vielä lopuksi muistuttaa, että joulun vuoksi ei saa eikä pidä ottaa paineita tai stressiä. Sinä itse päätät, miltä Sinun joulusi näyttää.

Even Joulu:

1. Joululaulujen luukuttaminen heti, kun Halloween on ohi. Pidän erityisesti Michael Bublen kappaleesta It’s beginning to look a lot like Christmas
2. Joulukoristeiden hakeminen vintiltä hyvissä ajoin.
3. Lanttu-, ja bataattilaatikoiden valmistamisen jo heti joulukuun alussa, jotta kotiin saadaan joulun tuoksu.
4. Itse tehty joulukalenteri.
5. Rakkaan koirani, Elmerin, lahjojen osto ja paketointi. Elmeri rakastaa erityisesti vinkuvia leluja.
6. Joulukuusen koristelu.
7. Joulumarkkinat. Sieltä löytää aina jotain ihanaa pientä kotiin tuotavaksi. Tänä vuonna mukaan tarttui lanttukukko joulupöytään sekä mausteinen glögi aattoillan tunnelmointia varten.
8. Aattoaamun viettäminen uudessa joulupyjamassa.
9. Pakollinen Lumiukon katsominen aattona TV:stä.
10. Kynttilän sytyttäminen aattona isäni muistolle.

Eve Hotti
laulaja ja näyttelijä

 

Yksi kommentti artikkeliin ”Omannäköinen jouluni”

Kommentointi on suljettu.