Vaikeiden tunteiden kohtaaminen on lempeä teko itseä kohtaan, vaikka se saattaakin vaatia rohkeutta. Kun tunnetta on vaikeaa kohdata, se voi varastoitua kehoon jännityksenä tai kipuna. Vaikka mieli yrittää unohtaa, keho muistaa kätketyn tunteen. Tunne voi olla esimerkiksi pelko, viha, syyllisyys tai häpeä. Tunteiden tukahduttaminen aiheuttaa usein univaikeuksia, uupumusta tai jännitystiloja kehossa. Luovaan ilmaisuun perustuvassa terapiamuodossa hyödynnetään erilaisia taiteen keinoja, kuten maalaamista, kirjoittamista tai työskentelyä saven kanssa. Luova prosessi auttaa purkamaan stressiä ja ahdistusta.
Taideterapian tavoitteena on tukea tunneilmaisua, itsetuntemusta ja parantaa hyvinvointia. Pyrkimyksenä ei ole luoda taidetta vaan taiteen keinoja apuna käyttäen herättää ajatuksia ja sekä avata mahdollisia kehoon kertyneitä tunnelukkoja. Vertaistukiryhmässä jaetut kokemukset auttavat ymmärtämään, että muut kokevat samanlaisia asioita. Tämä lisää arvokasta yhteenkuuluvuuden tunnetta.
Itsemurhan tehneiden läheisten ryhmissä taideterapiaohjaajana olen huomannut, että toisinaan tunteiden tunnistaminen ja ääneen sanoittaminen voi olla vaikeaa. Taideterapeuttinen voima vertaistuessa yhdistää yksilöllisen luovan itseilmaisun ja ryhmässä tapahtuvan vastavuoroisen tuen. Se luo yhteyden ryhmään ja antaa jaetun ymmärryksen tunteen. Yhteinen kokemus tuo tunteen yhteisöllisyydestä ja maalaukset toimivat usein keskustelun avauksina. Myös intuitiivinen kirjoittaminen ja alitajunta liittyvät vahvasti toisiinsa. Kirjoittaessa mieli yhdistää asioita uudella tavalla ja saattaa paljastaa alitajunnasta kätkettyjä tunteita ja ajatuksia. Kipeiden tunteiden tunnistaminen ja niistä puhuminen helpottaa oloa. On tärkeää tulla nähdyksi ja kuulluksi omana itsenään, kaikenlaisten tunteiden kanssa.
Usein taiteen tekeminen lisää osallistujien tunnetta oman elämän hallinnasta, joka vuorostaan tuo voimaantumisen tunnetta. Tämä tunne vahvistuu vertaistuessa, kun osallistujat peilaavat toistensa tunteita ja saavat hyväksyntää ja tukea muilta. Vertaistukiryhmä luo turvallisen tilan, jossa ihmiset voivat ilmaista itseään ilman pelkoa arvostelusta. Vaikka jokaisen kokemus menetyksestä on ainutkertainen, ryhmä pystyy samaistumaan kuoleman mukanaan tuomiin tunteisiin. Tämä voi helpottaa arkojen tai traumaattisten aiheiden käsittelyä. Taideterapia tuo usein esiin tiedostamattomia tunteita tai ajatuksia, joita voi olla vaikea ilmaista perinteisessä keskustelussa. Vertaistuellisessa ryhmässä nämä oivallukset voivat herättää syvällisiä keskusteluja. Ryhmän jäsenten tarinoiden ja teosten jakaminen voi innostaa muita näkemään uusia mahdollisuuksia selviytymisessä ja herättää toivoa tulevaisuudesta.
Surunauhan taideterapeuttiset vertaistukiryhmät ovat suljettuja 6-8 hlön ryhmiä, jotka tapaavat viikoittain noin kuusi kertaa. Palautteita sururyhmien yhteisestä taideterapiamatkasta:
”Taideterapia toi minun suruuni uuden ulottuvuuden ja hetken, jolloin pääsin laskeutumaan turvallisesti surun äärelle. Pääsin keskittymään taideterapiassa enemmän tunteisiini, jotka olivat ”pinnan alla”. Näin ollen löysin uusia tunteita ja ajatuksia, jotka eivät olleet päässeet vielä esille. Koen sen helpottaneen oloani.”
”Taideterapian kautta surun työstäminen jännitti. Pystynkö ilmaisemaan surustani mitään, itkenkö vain koko ajan ja onko minun oikeus vielä surra? Jännitys oli heti ensikäynnistä alkaen ihan turhaa. Ryhmässä oli turvallista availla tuntemuksiaan, jota oli jo tottunut kätkemään ja käsittelemään vain heidän kanssa, jotka aiheesta puhumista ei kavahtanut eli omien läheisten. Taideterapia oli lempeää ja vaikka asioihin palaaminen oli raskasta, niin se oli myös sitä, jota tarvitsin. Oli vapauttavaa päästä työstämään surun kokemusta erilaisista vaiheista tarkasteltuna.
Ryhmän tapaamisten tullessa kohti loppua olen usein huomannut kuinka valtava muutosvoima taideterapiassa on. Maalatessa ihmiset löytävät luovia ratkaisuja ja näitä kokemuksia voi soveltaa myös elämässä. Luovuuden kautta opittu keino kohdata asioita voi muuttua elämäntavaksi. Ryhmässä eräs sanoitti asiaa näin ”Olen ymmärtänyt mikä minua ahdistaa, mutta vasta maalaamisen kautta olen saanut tunteen ulos sisältäni, pystynyt kohtaamaan sen ja konkreettisesti käsittelemään sitä.”
Surusta tulee pikkuhiljaa rinnallakulkija. Se ei koskaan katoa mihinkään, mutta sen kanssa voi oppia elämään. Vaikka suru onkin luonnollinen osa elämää ja arvokas prosessi menetyksen käsittelyssä, se on kuitenkin asia, joka muuttaa elämää lopullisesti. Suru ottaa aikaa, eikä aikaa voi hoputtaa. Surussa on erilaisia vaiheita, mutta niille ei ole minkäänlaista järjestystä. Kukin käsittelee omaa suruaan tavallaan. Siellä missä on syvää surua, on ollut myös suurta rakkautta. Suru vaatii sopeutumista. Olemassaolollaan se muistuttaa rakkaasta ihmisestä, jonka kanssa on saanut kulkea yhteistä matkaa oman aikansa. Vertaistuella on usein toipumisprosessissa suuri merkitys ja taideterapia on toimiva keino auttaa surevaa matkalla eteenpäin. Luovuus hoitaa.
Jessica Ristolainen
Taideterapiaohjaaja ja vertainen

Harjoitus | Voimavarapuu
Piirtämällä voimavarapuun voit itsenäisesti kartoittaa omaa elämäntilannettasi ja pysähtyä arjessa.
Piirrä puulle juuret, runko ja oksat. Piirrä myös oksille lehtiä sekän maahan puotoilevia lehtiä. Kirjoita sitten juurten päälle asioita, joista saat energiaa arkesi Kirjoita oksille, mitkä asiat tuovat iloa elämääsi? Rungon päälle voit kirjoittaa missä asioissa olet taitava? Tutkaile sitten hetki voimavarapuutasi rauhassa. Seuraavaksi voisit vielä kirjoittaa puun lehdille asioita, joita haluaisit elämässä oppia? Ja pohtia vielä millaisia ovat asiat jotka syövät sinulta voimia. Kirjoita näitä putoilevien lehtien päälle.
Lopuksi voit koristella puun värittämällä ja maalaamalla, tai liimaamalla leikattuja kuvia aikakausilehdistä sopiviin kohtiin paperia. Anna ajatustesi viipyillä kirjoittamissasi asioissa. Toisinaan asioiden kirjoittaminen eli ääneen sanoittaminen tuo selkeyttä ajatuksiin. Tällöin myös alitajuntamme pyrkii ohjaamaan meitä kohti toiveitamme. Tartu rohkeasti kynään ja paperiin, harjoitus lisää positiivista itsetuntemusta.
-Jessica Ristolainen

Vertaistuellinen taideryhmä aloittaa huhtikuussa
Espoossa aloittaa huhtikuun lopulla viiden kerran vertaistuellinen taideryhmä itsemurhamenetyksen kokeneille läheisille. Maalaaminen ja kirjoittaminen antaa mahdollisuuden kohdata vaikeita asioita ja purkaa niitä turvallisessa ympäristössä.