Ryhmät ja tukihenkilöt

Sinun ajatuksesi ja tunteesi ovat tärkeitä, älä jää yksin.

Järjestämme vertaistukea itsemurhan tehneiden läheisille. Olet lämpimästi tervetullut mukaan toimintaan sellaisena kuin olet. Ryhmiin osallistuminen on maksutonta. Sinun ei tarvitse liittyä jäseneksi tullaksesi mukaan toimintaan. Jos haluat liittyä myös jäseneksi ja tukea siten toimintaamme, voit tehdä sen täällä.

Alla olevasta kartasta voit tarkistaa, millaista vertaistukitoimintaa lähistölläsi on tällä hetkellä. Voit kirjoittaa hakukenttään oman paikkakuntasi, jolloin vasempaan valikkoon ilmestyvät lähimmät kaupungit, joiden nimeä klikkaamalla pääset lukemaan tarkemmin alueen toiminnasta.

Tiedot verkossa etänä toimivista ryhmistä ja tilaisuuksista löydät täältä: verkkotuki. Tietoa ajankohtaisista muista tapahtumistamme löydät toimintakalenterista täältä: kalenteri.

Voit myös tiedustella lähialueesi toiminnasta meiltä toimistolta numerosta 0447519916 tai sähköpostitse vertaistuki@surunauha.net

Voit ilmoittaa kiinnostuksesi tulevista ryhmistä, tilaisuuksista tai muusta vertaistuesta myös alla olevien linkkien kautta:

Vertaistuen kartta

Usein kysyttyjä kysymyksiä ryhmistä

Surunauhalla on sekä suljettuja että avoimia vertaistukiryhmiä itsemurhan tehneiden läheisille. Avoimiin ryhmiin voi osallistua vain yhden kerran tai osallistua kaikille kerroille esimerkiksi koko syksyn tai kevään. Suljettuihin ryhmiin ilmoittaudutaan etukäteen, ja samat henkilöt kokoontuvat jokaisella tapaamiskerralla. Ryhmänohjaajat soittavat ja keskustelevat etukäteen kaikkien suljettuun ryhmään pyrkivien kanssa. Ryhmiin osallistuminen on maksutonta. 

Monen mielestä on ollut helpottavaa huomata, että järkyttävän kokemuksen voi jakaa. Muiden toipuminen antaa toivoa ja tukee oman menetyksen ja surun käsittelyä. Vertaistukiryhmä on paikka, jossa voi häpeilemättä ja avoimesti puhua läheisen itsemurhasta ja kaikista tapahtuneeseen liittyvistä ajatuksista ja tunteista. Vastaavan kokeneet ymmärtävät toisiaan, ja muiden puheenvuoroista voi saada uusia tapoja suhtautua omaan menetykseen

Tähän ei ole olemassa yhtä vastausta. Surunauhan ryhmiin voit osallistua riippumatta siitä, milloin menetyksesi on tapahtunut. Jokaisen suru on yksilöllinen. Olemme erilaisia, ja myös suremisen tavoissa on eroja. Moni pohtii, voiko osallistua vertaistukiryhmään, kun läheisen itsemurhasta on kulunut vasta muutama viikko. Usein ihminen on alussa shokissa, jolloin voi olla liian raskasta osallistua ryhmään. Monet ovat kuitenkin saaneet tukea ryhmästä jo pian menetyksen jälkeen. Voit osallistua ryhmään, vaikka menetyksestäsi olisi kulunut jo useita vuosia.

Ryhmämuotoinen tuki sopii lähtökohtaisesti kaikille, jotka haluavat keskusteluapua ja vertaistukea läheisen itsemurhan käsittelyyn. Jos sinusta tuntuu, että et esimerkiksi juuri nyt jaksa tai ole valmis kuulemaan muiden kokemista menetyksistä, voit kokeilla esimerkiksi vertaistukipuhelintamme ja etätukeamme. Voit myös kysyä tukihenkilöä lähialueeltasi. 

Surunauhan vertaistukiryhmiin osallistuu vain itsemurhan tehneiden läheisiä. Voit osallistua ryhmään riippumatta siitä, kenet olet menettänyt. Läheinen voi olla esimerkiksi lapsesi, siskosi tai veljesi, puolisosi, vanhempasi, ystäväsi, työkaverisi tai joku muu sinulle tärkeä ihminen. Osa suljetuista vertaistukiryhmistä on rajattu esimerkiksi lapsen menettäneille. 

Surunauhan vertaistukiryhmiä ohjaavat koulutetut vapaaehtoiset vertaistukijat, joilla itsellään on kokemus läheisen itsemurhasta. Surunauhan koulutuksista voit lukea lisää täältä. Joissain yhteistyöryhmissä voi toisena ohjaajana olla ammattilainen, kuten kriisityöntekijä. 

Ryhmissä on yleensä noin 5–10 osallistujaa. Suljettuihin ryhmiin otetaan maksimissaan 10 osallistujaa. Avoimen ryhmän tapaamiskerran osallistujamäärää ei tiedetä etukäteen.

Ryhmissä ei ole pakko puhua, voi olla myös hiljaa ja kuunnella. Toivottavaa kuitenkin on, että jokainen kertoisi omien voimavarojensa mukaan ainakin sen, kenet on menettänyt. 

Ryhmäläiset voivat itse vaikuttaa siihen, mistä he haluavat ryhmässä puhua. Yhteistä kaikille ryhmille on se, että jokainen osallistuja voi kertoa omasta menetyksestään avoimesti. Kaikki tunteet ovat sallittuja. Suljetuissa ryhmissä voi olla tapaamiskohtaisia teemoja kuten syyllisyydentunteet ja suru, toipumista tukevat asiat tai läheisen muistelu.

Ryhmäläiset ja ohjaajat voivat yhdessä sopia ryhmän säännöistä tai käyttää valmiita vertaistukiryhmän sääntöjä (joihin voit tutustua tästä). Yhteistä kaikkien ryhmien säännöissä on luottamuksellisuus ja vaitiololupaus, kaikkien ryhmäläisten arvostus, oikeus puhua ja olla puhumatta sekä se, että ryhmät on tarkoitettu vain itsemurhan tehneiden läheisille.

Nainen katsoo rauhallisesti kameraan ja taustalla aikuinen ja lapsi sohvalla.

Vertaistukijaksi?

Voit hakea koulutukseemme, jos omasta menetyksestäsi on kulunut aikaa vähintään vuosi, ja elämäntilanteesi nyt on sellainen, että jaksat olla rinnallakulkijana vastaavan kokeneille. Vertaistukijamme saavat tehtäväänsä tukea ja lisäkoulutusta työnohjauksesta sekä työntekijöiltä Surunauhan toimistolta.