Nuoret
Hei sinä läheisen menettänyt nuori,
Etsitkö tukea itsemurha- tai henkirikosmenetykseen? Tämä sivu on juuri sinua varten! Nuori suru auttaa ja tukee nuoria, jotka ovat menettäneet läheisen itsemurhan tai henkirikoksen kautta. Toimintaan voit osallistua oman jaksamisesi mukaan, vaikka vain kuuntelemalla.
On huomattu, että vertaistukiryhmään osallistuminen parantaa surevan hyvinvointia, voi lieventää surun oireita ja auttaa surun käsittelemisessä ja hyväksymisessä. Muiden kokemusten kuuleminen voi luoda toivoa, auttaa näkemään oman menetyksen eri näkökulmista sekä vahvistaa tunnetta siitä, ettei ole kokemustensa kanssa yksin.
Nuori suru -hanke on Surunauha ry:n ja Huoma ry:n 3-vuotinen yhteistyöhanke, joka käynnistyi maaliskuussa 2023. Hankkeen tavoitteena on tukea 16-23-vuotiaita nuoria läheisen itsemurhan tai henkirikoksen jälkeen. Läheinen voi olla niin ystävä, koulukaveri, naapuri, perheenjäsen tai joku muu tuttava ja kuolemasta voi olla pitkä tai lyhyt aika. Pääasia on, että jokaiselle löytyisi sopiva tuen muoto.
Nuori suru -toimintaa järjestetään valtakunnallisesti verkossa, somessa ja lähitapaamisia kasvokkain. Toimintaan voi osallistua omien toiveidensa tai jaksamisen mukaisesti. Tavoitteena on tuoda toiveikkuutta tulevaisuuteen vertaistuen, tiedonsaannin, harjoitusten ja työpajojen kautta sekä pyrkiä lieventämään traumaattista surua ja ehkäisemään mielenterveysongelmia.
Ota yhteyttä työntekijään: Virpi Ropponen | ns@surunauha.net | 044 4939246 (myös WhatsApp)
YKSILÖTUKI
Nuori surun yksilötuki on sinulle, joka kaipaat vertaistukea ja kahdenkeskistä keskustelua ihmisen kanssa, jolla on omakohtainen kokemus itsemurha- tai henkirikosmenetyksestä. Koulutetuilla vapaaehtoisilla vertaistukijoilla on omakohtainen kokemus läheisen kuolemasta nuoruudessa ja he ovat täällä sinua varten. Yksilötuki tapahtuu puhelimitse, ja tukisuhde kestää 1–5 kertaa. Olemme sinuun yhteydessä noin viikon kuluessa.
Hae tukihenkilöä tästä.
Tilaisuudet ja ryhmät nuorille
Millainen tuki ja apu on auttanut sinua surussa parhaiten?
Itse en 12-vuotiaana saanut apua ja sulkeuduin pahasti. Tein mitä halusin, koska en halunnut tuntea mitään. Turrutin tunteeni. Mutta nyt aikuisena olen purkanut sen kaiken itsestäni ulos, ja siksi tämän aiheen suojelijaksi tuleminen oli iso kunnia. Vaikka suru muuttaa muotoaan, se voi lopulta tehdä ihmisen mielestä joustavan kestämään myös muita haasteita ja lopulta voit auttaa muita. Ja se tekee kokemuksesta merkityksellisen. Että voi auttaa muita kertomalla oman tarinasi. -Anne Kukkohovi
Malli ja yrittäjä Anne Kukkohovi menetti lapsuudessaan isoveljen itsemurhan kautta. Nyt Anne toimii Nuori Surun suojelijana. Lue lisää Annen kokemuksista täältä.
Nuori suru somessa
Apua ja tukea tarjoavat myös
HelsinkiMissio – nuorten kriisipiste: Keskustelu- ja kriisiapua nuorille | HelsinkiMissio
Kriisipuhelin (crisis telephone service, kristelefon) suomeksi auki ympärivuorokautisesti 09 2525 0111
Nuorten turvatalot avoinna ympärivuorokautisesti (Youth shelters open 24/7 providing help in many languages): Nuorelle apua arjen ongelmiin – Punainen Risti – Punainen Risti
Sekasin-chat: Sekasin247 | Sekasin-chat // sekasin247.fi