Muita tukitahoja
Äkillisen menetyksen jälkeen on tärkeää saada tilaa oman kokemuksen käsittelylle. Kunnan velvollisuutena on järjestää akuutti kriisituki. Tutustu eri tukitahoihin alla olevien linkkien kautta.
Auttavia tahoja läheisen itsemurhan jälkeen
- Perheille: Kunnat ylläpitävät perheiden tueksi perheneuvolaa. Neuvolasta saa tukea esimerkiksi lasten oireiluun ja sitä kautta voidaan järjestää muita tukimuotoja.
- Kriisituki: Kunnan velvollisuus on järjestää sinulle ja läheisillesi kriisitukea. Jos et ole saanut kriisitukea, ota yhteyttä oman alueesi terveyskeskukseen. Esimerkiksi Helsingin kaupungin kriisipäivystys antaa akuuttia kriisiapua ympäri vuorokauden esim. läheisen äkillisen kuoleman jälkeen numerossa 09 – 310 44 222.
- Valtakunnallinen kriisipuhelin päivystää numerossa 09 2525 0111 vuoden jokainen päivä ja yö kellon ympäri. På svenska: 09 2525 0112 (måndag, onsdag klo 16.00-20.00 och tisdag, torsdag, fredag klo 9.00-13.00)
- Nuorille on paikkakunnasta riippuen kohdennettua tukea. Esimerkiksi Helsingissä toimii Nuorten Kriisipiste, joka ylläpitää vastaanottoa, kriisipuhelinta ja chattia. Nuorten kriisipiste tarjoaa maksutonta ja luottamuksellista keskusteluapua kriisityöntekijän kanssa 12–29-vuotiaille nuorille, aikuisille, pareille ja nuorten perheille.
- Opiskelijoille: Ainakin suurimmissa kaupungeissa on yleensä oman oppilaitoksen hankkima opiskelijaterveydenhuolto. Jos kuulut YTHS:n piiriin, voit ottaa yhteyttä paikalliseen toimipisteeseen.
Vertaistuki läheisen itsemurhan jälkeen
- Surunauhan vertaistuki: Surunauhan vertaistukeen perustuvat tukimuodot on koottu Vertaistuki-sivulle.
- Muu vertaistuki: Vertaistukiryhmiä itsemurhan tehneiden läheisille järjestävät myös esim. MIELI Suomen Mielenterveys ry ja eri paikkakuntien seurakunnat.
- Muut surujärjestöt: Suomen nuoret lesket ry, Huoma – henkirikoksen uhrien läheiset ry, Käpy – lapsikuolemaperheet ry.
Ammatillinen tuki läheisen itsemurhan jälkeen
- Psykoterapiapalvelut: Moni läheisensä itsemurhalle menettänyt on kokenut hyötyneensä myös erilaisista ammatillisesti ohjatuista tukimuodoista, kuten psykoterapiasta. Psykoterapiamahdollisuuksia voi selvittää esim. oman terveyskeskuksen kautta. Psykoterapiaa voi hankkia itsekin. Alkuun pääset hakemalla tietoa aiheesta netistä hakusanoilla psykoterapia tai terapia. Psykoterapiaan on mahdollista saada Kelan tukea.
- Ammatillisesti ohjattua ryhmätoimintaa on esimerkiksi MIELI Suomen Mielenterveys ry:n kriisikeskuksilla eri puolilla Suomea.
Apua itsetuhoisuuteen
Läheisen äkillinen menettäminen itsemurhan kautta ja menetykseen liittyvät tunteet voivat aiheuttaa samankaltaista psyykkistä kipua ja tuskaisan olon kun itsetuhoisella ihmisellä. Jos kärsit toivottomuudesta tai sinulla on itsetuhoisia ajatuksia, älä jää ajatustesi kanssa yksin.