Kirjallisuutta

Tilaamalla kirjoja tuet Surunauhan toimintaa

Hinta sisältää postimaksun Suomessa. Tilaukset lähetetään paketin koosta riippuen joko postiennakolla tai suoraan kotiin (laskun kanssa) noin viikon kuluessa tilauksesta. Alempana löydät myös linkkejä kijalistauksiin, jotka olemme koonneet itsemurhan tehneiden läheisiä varten.

Seuraavia teoksia voi tilata kauttamme. Suoraan kirjatilauslomakkeeseen pääset tästä:

Anne Leppänen:
SURUPILVEN SALAISUUS – MITEN KERTOA LAPSELLE ITSEMURHASTA

Kun seisoin siinä eteisessä, äiti tuli luokseni. Hän halasi minua lujasti ja sanoi, ettei siskoa ole enää. Päälleni satoi pisaroita. Ehkä ne olivat äidin kyyneleitä, tai kenties ne tipahtelivat pilvestä, joka alkoi silloin ympäröidä kotiamme paksuna ja mustana.

Läheisen kuolema herättää lapsessa monenlaisia kysymyksiä ja tunteita. Ne voivat olla erityisen vaikeita käsitellä, jos läheinen on tehnyt itsemurhan. Surupilven salaisuus on lapselle suunnattu kertomus siskon itsemurhasta, musertavista tunteista ja perheen yhteisestä surusta.

Lämpimästi kerrottu tarina herkkine kuvituksineen sopii aikuisen ja lapsen yhdessä luettavaksi. Keskustelu ja tunteiden näyttäminen tuovat lapselle turvaa. Mukana on myös ohjeita, jotka auttavat käsittelemään itsemurhaa lapsen kanssa. Kirja on tarkoitettu tueksi perheille ja työvälineeksi lasten kanssa toimiville tahoille. Se on tehty yhteistyössä Surunauha ry:n kanssa.

PS-kustannus 2019 – 31 sivua
hinta 24 €

Surupilven salaisuus auttaa puhumaan itsemurhasta ja surusta lapsen kanssa

Sari Forsström, Rauni Franski, Sirkka Tamminen (toim.):
SURUNAUHALLA SIDOTUT – LÄHEISEN ITSEMURHA JA VERTAISTUKI

Joka vuosi arviolta 1000 suomalaista tekee itsemurhan. He jättävät jälkeensä surevia läheisiä. Itsemurha herättää jäljelle jääneissä kysymyksiä, surua, syyllisyyttä ja häpeää. Teos käsittelee läheisen itsemurhaa ja kertoo, miten viiltävästä tuskasta voi selvitä, kun mahdollisuus hyvästijättöön on riistetty. Kirjan kirjoittajat ovat läheisensä itsemurhan kokeneita omaisia ja itsemurhan aiheuttamaan suruun, shokkiin ja vertaistukeen perehtyneitä ammattilaisia. ”Siitä, mistä ei voi puhua, ei voi vapautua.”

WSOY 2007 – 271 sivua – jäljellä 3 kpl
jäsenhinta 10 € / muille 15 €

Mervi Haavanlammi, Riika Hagman- Kiuru, Leena Korpi, Teppo Kupias, Jenniina Lahti ja Soili Teittinen:
LÄHEISEN ITSEMURHA MUUTTAA MONEN ELÄMÄN – OPAS ITSEMURHAN TEHNEIDEN LÄHEISILLE

Tämän oppaan tarkoituksena on antaa lohtua ja tietoa. Halutessasi voit pyytää myös läheisiäsi lukemaan tämän oppaan. Se voi auttaa heitä ymmärtämään kokemaasi paremmin, mikä voi helpottaa tukena olemista. Opas on luettavissa myös osoitteessa >surunauha.net/opas

Surunauha ry 2021 – 30 sivua
hinta 5 €

Susanna Uittomäki, Sirpa Mynttinen, Anne Laimio, Kati Kärkkäinen:
MITEN TUKEA LASTA JA NUORTA, KUN LÄHEINEN ON KUOLLUT? – OPAS LÄHEISILLE SEKÄ PERHEIDEN PARISSA TYÖSKENTELEVILLE

Opaskirja sisältää tietoa lapsen ja nuoren surusta sekä esimerkkejä toiminnallisista menetelmistä, jotka auttavat läheisensä menettäneitä lapsia ja nuoria menetyksen käsittelyssä. Opas on tarkoitettu menetyksen kokeneen lapsen tai nuoren läheisille sekä perheiden parissa työskenteleville ammattilaisille. Opas luettavissa myös surevankohtaaminen.fi -sivuilta.

Käpy Lapsikuolemaperheet ry 2011 Uudistettu painos 2022 – 50 sivua
hinta 5€

Kirjavinkkejä surusta ja itsemurhamenetyksestä

Etsitkö itsemurhamenetystä käsittelevää kaunokirjallisuutta?
> Katso listamme täältä

Menetykseen ja suruun liittyviä oppaita löydät täältä.
> Katso listaus

Surua käsitteleviä lasten- ja nuortenkirjoja löydät täältä.
>Katso listaus

Kirjallisuus voi auttaa käsittelemään itsemurhaa lapsen kanssa

”Avoin itsemurhasta puhuminen helpottaa surun työstämistä ja vaikuttaa lapsen myöhempään henkiseen hyvinvointiin. Lapsi käsittelee vaikeita asioita omalla, aikuisen tavasta poikkeavalla tavallaan ja suree vain pieniä määriä kerrallaan. Uusia kysymyksiä tulee lapsen mieleen pikkuhiljaa. Käsiteltäessä itsemurhaa onkin asiaan varmasti palattava lapsen kanssa monta kertaa. Vaikean asian ymmärtämiseksi lapsen on tarpeen kuulla samat asiat kerrottuna yhä uudelleen.” >Lue lisää opettaja ja lastenkirjailija Maria Lassilan ajatuksia blogistamme