Surunauhan toimisto on avoinna ark. klo 9-15. Jos haluat jutella Surunauhan työntekijän kanssa,
voit soittaa 📞 044 751 9916 /Teppo 📞 044 977 9428 /Liisa. Surunauhan chat joka tiistai. Ympärivuorokautinen MIELI ry:n kriisipuhelin palvelee numerossa 09 2525 0111.

Vertaistukijaksi itsemurhan tehneiden läheisille

Hae mukaan Surunauhan suurisydämisten vertaistukijoiden joukkoon!

Vertaisena tukeminen antaa merkitystä, ja jokaiselle löytyy oma tapa tukea: kahden kesken, verkossa tai ryhmässä.

Voit hakea koulutukseemme, jos omasta menetyksestäsi on kulunut aikaa vähintään vuosi, ja elämäntilanteesi nyt on sellainen, että jaksat olla rinnallakulkijana vastaavan kokeneille. Vertaistukijamme saavat tehtäväänsä tukea ja lisäkoulutusta työnohjauksesta sekä työntekijöiltä Surunauhan toimistolta. Järjestämme myös täydennyskoulutusta, tapaamisia ja yhteisiä viikonloppuja kaikille vertaistukitehtävissä toimiville. Koulutukseen osallistuminen edellyttää Surunauhan jäsenyyttä. Jos et ole vielä jäsen, voit liittyä jäseneksi tästä.

Osaavat ja lämminhenkiset henkilöt opastamassa ja neuvomassa uutta vertaistukijaa, on ollut ihanaa saada olla osa tätä porukkaa! Koulutukset ja toimiston tuki vertaistukijoille ihan parasta!
Vertaistukija
Surunauha ry

Tässä alla olevalla Surevan kohtaaminen -hankkeen tuottamalla videolla eri surujärjestöjen vertaistukijat keskustelevat vertaistuen merkityksestä. Videolla myös Surunauhan vertaistukijoita! 🙂

Tulevia koulutuksia:

Voit hakea mukaan siihen koulutukseen, joka sinusta tuntuu eniten omalta tavalta tukea.  Jos olet kiinnostunut vapaaehtoisuudesta, mutta et ole vielä varma mihin koulutukseen ja tehtävään haluaisit, voit olla yhteydessä Teppoon, p. 044 751 9916 (myös WhatsApp) tai vertaistuki@surunauha.net

Toivomme vapaaehtoisilta sitoutumista muutaman vuoden ajaksi sekä aktiivista ja oma-aloitteista otetta. Tarjoamme hyvän koulutuksen, rutkasti toimiston työntekijöiden tukea sekä lämpimän vertaistukijoiden yhteisön.<3

Nettivertaistuki: Chat-ohjaajakoulutus

Seuraava koulutus: 1.11.2022. 
Koulutuksen kesto: 4 h yhteensä, klo 16–20 (sisältää käytännön harjoittelun chatissä)
Paikka: etänä verkossa Zoom-alustalla (Zoom-ohje)

Tarvitsemme uusia vertaistukijoita Surunauhan ryhmächatteihin. Ryhmächatit ovat matalakynnyksinen tekstipohjainen tapa keskustella vertaisten, muiden läheisten itsemurhan kokeneiden  kanssa. Chattiin voi osallistua nimimerkillä ja siksi aikaa, kun itselle sopii. Verkkokeskustelua ohjaavat Surunauhan verkkokeskustelujen säännöt.

Chat-ryhmän ohjaaja on Surunauhan nettivertainen, joka on ryhmächatissä vertaistukena ja keskustelun ohjaajana. Ryhmächattejä on kerran viikossa tiistaisin klo 18–20. Ohjaajat varaavat kalenterista itselleen sopivat chat-vuorot. Yhdessä chatissä on yleensä yksi tai kaksi ohjaajaa. Toivomme, että koulutukseen osallistuvat voisivat olla chat-ohjaajina ainakin kerran kuussa. Nettivertaiset voivat osallistua keskusteluun ja sen ohjaamiseen myös Surunauhan Discord-alustalla.

Voit olla muiden tukena netissä, jos sinun menetyksestäsi on kulunut aikaa vähintään vuosi, ja elämäntilanteesi nyt on sellainen, että jaksat ja haluat olla rinnallakulkijana vastaavan kokeneille. Haastattelemme vielä kaikki hakijat puhelimitse. Järjestämme vapaaehtoisillemme vuosittain erilaisia kokoontumisia ja lisäkoulutuksia ja huolehdimme jaksamisesta mm. työnohjauksen kautta.

Hae mukaan Surunauhan suurisydämisten vertaistukijoiden joukkoon!

Nettivertaistuki: Keskustelualueen nettivertaiset

Seuraava koulutus: keväällä 2022. Päivämäärä valitaan, kun osallistujia on sopiva määrä
Koulutuksen kesto: 3 h
Paikka: etänä verkossa Zoom-alustalla (Zoom-ohje)

Tarvitsemme uusia vertaistukijoita Surunauhan keskustelualueelle.

Keskustelualueen nettivertainen valitsee vuoronvarauskalenterista yhden päivystysviikon, jonka aikana käy kerran päivässä tarkistamassa keskustelualueen uudet viestit, toivottaa uudet kirjoittajat tervetulleiksi ja vastailee viesteihin myötätuntoa ja tietoa välittäen. Viikossa tehtävään kuluu noin 15–30 minuuttia. Toivomme, että koulutukseen osallistuvat voisivat toimia nettivertaisena ainakin kerran kuussa.

Voit olla muiden tukena netissä, jos sinun menetyksestäsi on kulunut aikaa vähintään vuosi, ja elämäntilanteesi nyt on sellainen, että jaksat ja haluat olla rinnallakulkijana vastaavan kokeneille. Haastattelemme vielä kaikki hakijat puhelimitse. Järjestämme vapaaehtoisillemme vuosittain erilaisia kokoontumisia ja lisäkoulutuksia ja huolehdimme jaksamisesta mm. työnohjauksen kautta.

Hae mukaan Surunauhan suurisydämisten vertaistukijoiden joukkoon!

Tarvitsisimme erityisesti puolison, vanhemman tai lapsen menettäneitä vertaistukijoita.

Yksilötuen koulutus

Seuraava koulutus: 24.9.2022
Koulutuksen kesto: klo 10–16
Paikka: Järjestetään verkossa
Ilmoittautuminen: https://forms.gle/Xg1jrxspuUVzY2Z2A

Järjestämme uuden puhelinvertaisten ja tukihenkilöiden koulutuksen 24.9.2022 verkossa lauantaipäivänä klo 10–16.

Tämän koulutuksen käyneet vapaaehtoiset voivat toimia vertaistukijoina puhelimitse tai kasvotusten tavaten yhteydenottajaa esimerkiksi kävelyllä tai kahvilassa. Jokainen vapaaehtoinen voi valita itselleen parhaiten sopivan tavan tukea.

Vertaistukijat ovat yhteydessä yhteydenottajaan (välitämme yhteydenottoja Surunauhan toimistolta) n. 1–6 kertaa/yhteydenottaja. Puhelimen ja puhelinliittymän vertaistukijat saavat Surunauhalta, ja puhelun voi soittaa itselle parhaiten sopivasta rauhallisesta paikasta. Koulutuksessa käymme läpi yksilötuen perusteet ja harjoittelemme kohtaamista. Et tarvitse aiempaa kokemusta puhelinauttamisesta tai tukihenkilötoiminnasta.

Voit hakea koulutukseen, jos menetyksestäsi on kulunut aikaa vähintään vuosi ja olet valmis tukemaan muita kuunnellen ja vierellä kulkien.<3 Toivomme hakijoita eri puolilta Suomea.

Haastattelemme kaikki hakijat videoetäyhteydellä (esim. Zoom-alustalla).

Koulutuksessa:

– käydään läpi surevan kohtaamista
– pohditaan vapaaehtoisen roolia ja jaksamista
– harjoitellaan kohtaamista puhelimessa ja kasvotusten

Toivomme vertaistukijoilta sitoutumista muutaman vuoden ajaksi. Tarjoamme hyvän koulutuksen, rutkasti toimiston työntekijöiden tukea sekä lämpimän vertaistukijoiden yhteisön.<3

Voit hakea mukaan alla olevan linkkipainikkeen kautta tai olla yhteydessä Teppoon: vertaistuki@surunauha.net, 044 751 9916

Tarvitsisimme erityisesti puolison tai lapsen menettäneitä vertaistukijoita. Maantieteellisesti toivomme erityisesti uusia vertaistukijoita Vaasasta, Oulusta, Lahdesta ja Pohjois-Suomesta.

Ryhmänohjaajakoulutus

Aika: Viikonloput 12.–13.2.2022 ja 19.–20.2. sekä lähipäivä 19.3.2022
Koulutuksen kesto: kaksi viikonloppua verkossa + lähipäivä Helsingissä
Paikka: Koulutusviikonloput verkossa ja lähipäivä Setlementtitalossa Helsingissä (Sturenkatu 11, 00510 Helsinki)
Korvaamme osallistujille matkakulut ja tarjoamme lounaan
Ilmoittautuminen: Koulutus järjestettiin keväällä 2022, ilmoittautuminen on päättynyt. Tiedotamme seuraavasta koulutuksesta suunnittelun edetessä.

 

Järjestämme uusien ryhmänohjaajien koulutuksen alkuvuodesta 2022 kahden viikonlopun mittaisena etä- ja lähikoulutuksen yhdistelmänä.

Ryhmänohjaajamme edustavat Surunauhaa lähialueellaan: järjestävät omiin aikatauluihinsa sopien vertaistukiryhmiä tai yksittäisiä tilaisuuksia yhdessä alueen muiden vertaistukijoiden kanssa, tiedottavat paikallisesti sekä osallistuvat halutessaan myös valtakunnalliseen vertaistukitoimintaamme, kuten vertaistukiviikonloppu Vesovaan ja verkkoryhmien ja -tilaisuuksien ohjaukseen. Ryhmänohjaajat voivat halutessaan toimia myös puhelinvertaisina ja tukihenkilöinä.

Ryhmänohjaajien koulutus on kahden viikonlopun mittainen. Et tarvitse tehtävään aiempaa kokemusta ryhmien ohjaamisesta. Voit hakea koulutukseemme, jos menetyksestäsi on kulunut aikaa vähintään vuosi ja olet valmis tukemaan muita kuunnellen ja vierellä kulkien. Toivomme hakijoita eri puolilta Suomea. Korvaamme osallistujille matkakulut (pääsääntöisesti halvimman kulkuvälineen mukaan).

Haastattelemme kaikki hakijat videoetäyhteydellä (esim. Zoom-alustalla).

Toivomme ryhmänohjaajilta sitoutumista muutaman vuoden ajaksi sekä aktiivista ja oma-aloitteista otetta. Tarjoamme hyvän koulutuksen, rutkasti toimiston työntekijöiden tukea sekä lämpimän vertaistukijoiden yhteisön.<3

Ilmoittautuminen aukeaa vuoden 2021 aikana! Voit kuitenkin olla jo yhteydessä Teppoon: vertaistuki@surunauha.net, 044 751 9916

Täydennyskoulutusta vertaistukijoille

Surunauha järjestää toiminnassa mukana oleville vertaistukijoille myös täydennyskoulutusta, jossa on mahdollista saada työnohjausta ja tukea, kehittää yhdessä vertaistukitoimintaa sekä tavata muita vertaistukijoita ja jakaa ajatuksia. Lisäkoulutuksia ovat mm.

  • Surukonferenssi
  • Surujärjestöjen työnohjauksellinen virkistysviikonloppu vertaistukijoille
  • Muut, paikalliset täydennyskoulutusmahdollisuudet, joihin osallistuminen suunnitellaan yhdessä työntekijöiden kanssa.
  • Lisäksi kaikille toiminnassa aktiivisesti mukana oleville vertaistukijoille järjestetään ammatillista työnohjausta omalla alueellaan.