040 545 8954 toimisto@surunauha.net

Vertaistukijaksi itsemurhan tehneiden läheisille

Oletko menettänyt läheisesi itsemurhan kautta ja sinusta tuntuu, että voisit ja haluaisit olla vapaaehtoisena vertaistukena muille vastaavan kokeneille? Hae mukaan Surunauhan suurisydämisten vertaistukijoiden joukkoon! Surunauhan vapaaehtoiset vertaistukijat ovat rinnallakulkijoita, joilla on itsellään kokemus läheisen itsemurhasta ja jotka ovat käyneet vertaistukijan koulutuksen. Vertaistuessa ei ole kyse ammattilaisen antamasta tuesta vaan ennen kaikkea ymmärtävästä kuuntelemisesta ja vierellä kulkemisesta ryhmän kokoontumiskerran, tapaamisen tai puhelun ajan.

Järjestämme vuosittain uusille vapaaehtoisille vertaistukijoille ryhmänohjaajan koulutuksen, tukihenkilökoulutuksen, puhelinvertaisten koulutuksen sekä nettivertaisten koulutuksen. Voit hakea mukaan siihen koulutukseen, joka sinusta tuntuu eniten omalta tavalta tukea. Kouluttajina toimivat ammattilaiset kuten psykoterapeutit sekä Surunauha ry:n työntekijät. Koulutukset antavat hyvät valmiudet vertaistukijan tehtäviin. Uusien vertaistukijoidemme koulutuksiin mahtuu vuosittain yhteensä noin 15-20 koulutettavaa vuosibudjetistamme riippuen. Lisäksi järjestämme täydennyskoulutuksia tehtävissä jo toimiville vertaistukijoille. Tulevista koulutuksista ja niihin hakemisesta voit lukea lisää alta. Koulutukset ovat osallistujille maksuttomia, ja korvaamme niistä aiheutuvat matkakulut (pääsääntöisesti halvimman kulkuvälineen mukaan) osallistujille. Kustannuksista vastaavat STEA ja Surunauha ry.

Voit hakea koulutukseemme, jos omasta menetyksestäsi on kulunut aikaa vähintään vuosi, ja elämäntilanteesi nyt on sellainen, että jaksat olla vierellä kulkijana vastaavan kokeneille. Vertaistukijan tehtävät ovat vapaaehtoisia eikä niistä makseta palkkaa. Vertaistukijamme saavat tehtäväänsä tukea ja lisäkoulutusta työnohjauksesta sekä työntekijöiltä Surunauhan toimistolta. Järjestämme myös täydennyskoulutusta, tapaamisia ja yhteisiä viikonloppuja kaikille vertaistukitehtävissä toimiville. Koulutukseen osallistuminen edellyttää Surunauhan jäsenyyttä. Jos et ole vielä jäsen, hae jäseneksemme.

Jos olet kiinnostunut muusta vapaaehtoistoiminnastamme, esimerkiksi työryhmiemme tai hallituksemme jäsenenä toimimisesta, ota yhteyttä toimistollemme.

Lisätietoja koulutuksista saat tarvittaessa myös Surunauhan toimistolta, p. 044 751 9916 (arkisin klo 9-15) tai vertaistuki@surunauha.net.

 

 

Tulevia koulutuksia:

 

Voit hakea mukaan siihen koulutukseen, joka sinusta tuntuu eniten omalta tavalta tukea. Tukihenkilökoulutus on kaksiosainen, ja sen ensimmäisen osan muodostaa puhelinvertaisten koulutus. Jos olet kiinnostunut vapaaehtoisuudesta, mutta et ole vielä varma mihin koulutukseen ja tehtävään haluaisit, voit olla yhteydessä Teppoon, p. 044 751 9916 tai vertaistuki@surunauha.net

 

Puhelinvertaisten koulutus 15.2.2020, HELSINKI

Järjestämme uuden puhelinvertaisten koulutuksen 15. helmikuuta 2020 Helsingissä. Kerromme lisää aikataulusta suunnittelun edetessä. Kouluttajana Surunauha ry:n vapaaehtoistoiminnan koordinaattori Teppo Kupias. Voit hakea koulutukseen, jos menetyksestäsi on kulunut aikaa vähintään vuosi ja olet valmis tukemaan muita kuunnellen ja vierellä kulkien.<3

Koulutuksessa:
– käydään läpi surevan kohtaamista
– pohditaan vapaaehtoisen roolia ja jaksamista
– harjoitellaan kohtaamista puhelimessa

Toivomme hakijoita eri puolilta Suomea. Korvaamme osallistujille matkakulut (pääsääntöisesti halvimman kulkuvälineen mukaan).

Vuoden 2020 koulutus on täynnä, mutta voit hakea jo mukaan ensi vuoden koulutukseen tästä: Hae koulutukseen tästä.

Tukihenkilökoulutus, 15.-16.2.2020, HELSINKI

Järjestämme uuden tukihenkilökoulutuksen 15.-16. helmikuuta 2020 Helsingissä. Tukihenkilömme ovat vertaistukena puhelimitse ja kasvokkain tavaten (esimerkiksi kävelyllä tai kahvilassa) omiin aikatauluihin sopien. Puhelimen ja puhelinliittymän vertaistukijat saavat Surunauhalta. Koulutus on kaksiosainen (puhelintukihenkilökoulutus lauantaina 15.2. muodostaa ensimmäisen osan) ja antaa valmiudet tehtävään, etkä tarvitse aiempaa kokemusta tukihenkilötoiminnasta. Voit hakea koulutukseemme, jos menetyksestäsi on kulunut aikaa vähintään vuosi ja olet valmis tukemaan muita kuunnellen ja vierellä kulkien. Toivomme hakijoita eri puolilta Suomea. Korvaamme osallistujille matkakulut (pääsääntöisesti halvimman kulkuvälineen mukaan).

Vuoden 2020 koulutus on täynnä, mutta voit hakea jo mukaan ensi vuoden koulutukseen tästä: Hae tukihenkilökoulutukseen tästä.

Ryhmänohjaajakoulutus, 1.–2. helmikuuta & 7.–8. maaliskuuta 2020, HELSINKI

Järjestämme uusien ryhmänohjaajien koulutuksen keväällä 2020 Helsingissä kahden viikonlopun mittaisena. Ryhmänohjaajamme edustavat Surunauhaa lähialueellaan: järjestävät omiin aikatauluihinsa sopien vertaistukiryhmiä tai yksittäisiä tilaisuuksia yhdessä alueen muiden vertaistukijoiden kanssa, tiedottavat paikallisesti sekä osallistuvat halutessaan myös valtakunnalliseen vertaistukitoimintaamme, kuten vertaistukiviikonloppu Vesovaan. Ryhmänohjaajat voivat halutessaan toimia myös puhelinvertaistukijoina ja tukihenkilöinä. Ryhmänohjaajien koulutus on kahden viikonlopun mittainen. Et tarvitse tehtävään aiempaa kokemusta ryhmien ohjaamisesta. Voit hakea koulutukseemme, jos menetyksestäsi on kulunut aikaa vähintään vuosi ja olet valmis tukemaan muita kuunnellen ja vierellä kulkien. Toivomme hakijoita eri puolilta Suomea. Korvaamme osallistujille matkakulut (pääsääntöisesti halvimman kulkuvälineen mukaan).

Vuoden 2020 koulutus on täynnä, mutta voit hakea jo mukaan ensi vuoden koulutukseen tästä: Lue lisää ja hae mukaan ensi vuoden ryhmänohjaajien koulutukseen tästä.

 

Täydennyskoulutusta vertaistukijoille

 

Surunauha järjestää toiminnassa jo mukana oleville vertaistukijoilleen täydennyskoulutusta. Koulutuksissa on mahdollista saada työnohjausta ja tukea, kehittää yhdessä vertaistukitoimintaa sekä tavata muita vertaistukijoita ja jakaa ajatuksia. Pidämme koulutuksia myös yhteistyössä muiden surujärjestöjen kanssa. Vuoden 2019 täydennyskoulutusmahdollisuudet vertaistukijoillemme olivat:

  • Surukonferenssi 11.-12.4.2019 Tampereella
  • Surujärjestöjen työnohjauksellinen virkistysviikonloppu vertaistukijoille 8.-9.6. 2019
  • Muut, paikalliset täydennyskoulutusmahdollisuudet, joihin osallistuminen suunnitellaan yhdessä työntekijöiden kanssa.
  • Lisäksi kaikille toiminnassa aktiivisesti mukana oleville vertaistukijoille järjestetään ammatillista työnohjausta omalla alueellaan.

 

Kokemuskouluttajien koulutus

Kokemuskouluttajien koulutuksesta vastaa nykyään surujärjestöjen yhteinen Surevan kohtaaminen -hanke. Lisätietoja täältä: https://www.surevankohtaaminen.fi

 

Surunauha ry sosiaalisessa mediassa: