Koulutus

Surunauhan vertaistukijoiden kouluttaminen

Oletko kiinnostunut toimimaan vapaaehtoisena vertaistukijanamme? Surunauha järjestää jäsenilleen koulutusta, joka antaa valmiuksia toimia yhdistyksen vertaistukitehtävissä.

Järjestämme vuosittain kahden viikonlopun pituisen vertaistukiryhmänohjaajan koulutuksen sekä lyhyempiä, yhden tai kahden päivän pituisia koulutuksia muihin vertaistukitehtäviimme. Kouluttajina toimivat alan ammattilaiset, esim. psykoterapeutit ja ryhmäprosessien kouluttajat sekä Surunauhan työntekijät. Uusien vertaistukijoidemme koulutuksiin mahtuu vuosittain yhteensä noin 15-20 koulutettavaa vuosibudjetistamme riippuen. Lisäksi järjestämme täydennyskoulutuksia tehtävissä jo toimiville vertaistukijoille. Tulevista koulutuksista ja niihin hakemisesta voit lukea lisää alta. Koulutukset ovat osallistujille maksuttomia, ja korvaamme niistä aiheutuvat matkakulut osallistujille. Kustannuksista vastaavat STEA ja Surunauha ry.

Voit hakea koulutukseemme, jos omasta menetyksestäsi on kulunut aikaa vähintään vuosi, ja elämäntilanteesi nyt on sellainen, että jaksat auttaa muita saman kokeneita. Vertaistukijan tehtävät ovat vapaaehtoisia eikä niistä makseta palkkaa. Vertaistukijamme saavat tehtäväänsä tukea työnohjauksesta sekä työntekijöiltä Surunauhan toimistolta. Järjestämme myös täydennyskoulutusta ja tapaamisia vertaistukitehtävissä toimiville. Koulutukseen osallistuminen edellyttää Surunauhan jäsenyyttä. Jos et ole vielä jäsen, hae jäseneksemme.

Jos olet kiinnostunut muusta vapaaehtoistoiminnastamme, esimerkiksi työryhmiemme tai hallituksemme jäsenenä toimimisesta, ota yhteyttä toimistollemme.

Lisätietoja koulutuksista saat tarvittaessa myös Surunauhan toimistolta, p. 044 751 9916 (arkisin klo 9-15) tai vertaistuki@surunauha.net.

 

Tulevia koulutuksia:

 

Haku käynnissä: Tukihenkilökoulutus (osa 1), 8.12. 2018

Järjestämme uuden tukihenkilökoulutuksen joulukuun ensimmäisenä tai toisena viikonloppuna. Tukihenkilömme ovat vertaistukena puhelimitse ja kasvokkain omiin aikatauluihin sopien. Puhelimen ja puhelinliittymän vertaistukijat saavat Surunauhalta. Koulutus on kaksiosainen (puhelintukihenkilökoulutus muodostaa osan 2) ja antaa valmiudet tehtävään, etkä tarvitse aiempaa kokemusta tukihenkilötoiminnasta. Voit hakea koulutukseemme, jos menetyksestäsi on kulunut aikaa vähintään vuosi ja olet valmis tukemaan muita kuunnellen ja vierellä kulkien. Toivomme hakijoita eri puolilta Suomea. Hae koulutukseen tästä.

 

Haku käynnissä: puhelintukihenkilökoulutus 16.2.2019

Järjestämme uuden puhelintuen koulutuksen 16.2. 2019 yhdessä muiden surujärjestöjen kanssa. Puhelinvertaistukijamme soittavat n. 1-5 puhelua yhteydenottajille kuukaudessa omiin aikatauluihin sopien. Puhelimen ja puhelinliittymän vertaistukijat saavat Surunauhalta, ja puhelun voi soittaa itselle parhaiten sopivasta rauhallisesta paikasta. Koulutuksessa käymme ammattilaisen johdolla läpi puhelinauttamisen perusteet, etkä tarvitse aiempaa kokemusta puhelinauttamisesta. Voit hakea koulutukseemme, jos menetyksestäsi on kulunut aikaa vähintään vuosi ja olet valmis tukemaan muita kuunnellen ja vierellä kulkien. Toivomme hakijoita eri puolilta Suomea. Hae koulutukseen tästä.

 

Haku käynnissä: Ryhmänohjaajakoulutus, 2.-3.2.2019 ja 30.-31.3.2019

Järjestämme uusien ryhmänohjaajien koulutuksen keväällä 2019 Helsingissä kahden viikonlopun mittaisena 2-3.2. ja 30.-31.3. Ryhmänohjaajamme edustavat Surunauhaa lähialueellaan: järjestävät omiin aikatauluihinsa sopien vertaistukiryhmiä tai yksittäisiä tilaisuuksia yhdessä alueen muiden vertaistukijoiden kanssa, tiedottavat paikallisesti sekä osallistuvat halutessaan myös valtakunnalliseen vertaistukitoimintaamme, kuten vertaistukiviikonloppu Vesovaan. Ryhmänohjaajat voivat halutessaan toimia myös puhelinvertaistukijoina ja tukihenkilöinä. Ryhmänohjaajien koulutus on kahden viikonlopun mittainen. Et tarvitse tehtävään aiempaa kokemusta ryhmien ohjaamisesta. Voit hakea koulutukseemme, jos menetyksestäsi on kulunut aikaa vähintään vuosi ja olet valmis tukemaan muita kuunnellen ja vierellä kulkien. Toivomme hakijoita eri puolilta Suomea. Lue lisää ja hae mukaan koulutukseen tästä.

 

 

Täydennyskoulutusta vertaistukijoille

Surunauha järjestää toiminnassa jo mukana oleville vertaistukijoilleen täydennyskoulutusta. Koulutuksissa on mahdollista saada työnohjausta ja tukea, kehittää yhdessä vertaistukitoimintaa sekä tavata muita vertaistukijoita ja jakaa ajatuksia. Pidämme koulutuksia myös yhteistyössä muiden surujärjestöjen kanssa. Vuoden 2018 täydennyskoulutusmahdollisuudet vertaistukijoillemme ovat:

  • Surukonferenssi 19.-20.4.2018 Tampereella
  • Työnohjauksellinen koulutusviikonloppu 24.-25.11.2018 Turussa
  • Muut, paikalliset täydennyskoulutusmahdollisuudet, joihin osallistuminen suunnitellaan yhdessä työntekijöiden kanssa.
  • Lisäksi kaikille toiminnassa aktiivisesti mukana oleville vertaistukijoille järjestetään ammatillista työnohjausta omalla alueellaan.

 

Aiemmat koulutukset:

 

Nettivertaisten koulutus, syksy 2018

Järjestimme uusien nettivertaisten koulutuksen 7.11.2018 Helsingissä. Koulutuksesta valmistui kaksi uutta nettivertaista.

 

Ryhmänohjaajakoulutus, kevät 2018

Järjestimme uusien ryhmänohjaajien koulutuksen 17.-18.3. ja 19.-20.5.2018 Helsingissä. Koulutuksesta valmistui 13 uutta ryhmänohjaajaa.

 

Tukihenkilökoulutus 30.9.2017

Järjestimme koulutuksen 30.9.2017 Helsingissä ja koulutuksesta valmistui kuusi uutta vertaistukihenkilöä eri puolille Suomea.

 

Nettivertaisten koulutus 29.5.2017

Järjestimme koulutuksen 29.5.2017 Helsingissä ja koulutuksesta valmistui viisi uutta nettivertaista keskustelualueellemme.

 

Kokemuskouluttajien koulutus, kevät 2017

Järjestimme kokemuskouluttajien koulutuksen 1.–2.4.2017 Jyväskylässä yhteistyössä surujärjestöjen (Huoma ry, KÄPY ry, Suomen nuoret lesket ry, Surunauha ry) kanssa. Koulutuksen suoritti neljä surunauhalaista ja yhteensä 15 surujärjestöjen jäsentä. Koulutus oli pilottikoulutus ja siitä saatiin hyvää palautetta. Kokemuskouluttajien koulutuksesta vastaa nykyään surujärjestöjen yhteinen Surevan kohtaaminen -hanke. Lisätietoja täältä: https://www.surevankohtaaminen.fi