Huom! Ryhmätapaamisia peruttu koronarajoitusten vuoksi. Tarkistathan Tapahtumat-sivulta ajankohtaisen tiedon.
Jos haluaisit puhua jonkun kanssa juuri nyt, voit soittaa arkisin klo 9–15 numeroihin 📞044 751 9916 (Teppo)
tai 📞044 977 9428 (Liisa), tai ympärivuorokautiseen MIELI ry:n kriisipuhelimeen 09 2525 0111. HH

Helsinki ja pääkaupunkiseutu

Pääkaupunkiseudulla toimii vertaistukiryhmiä ja on myös mahdollisuus kahdenkeskiseen vertaistukeen.

HELSINKI: Avoin vertaistukiryhmä, syksy 2021 ja kevät 2022

AIKA: klo 18–20,  ma 24.1.2022 (peruttu koronarajoitusten vuoksi) / ma 21.2. / ma 21.3. / ma 18.4. / ma 16.5.
PAIKKA: Jane Addams -tila, Setlementtitalon 2. kerros, Sturenkatu 11, 00510 Helsinki

Helsingissä aloittaa syksyllä 2021 avoin vertaistukiryhmä itsemurhan tehneiden läheisille. Ryhmää ohjaavat Surunauha ry:n vertaistukijat ja työntekijät. Ryhmässä on mahdollista jakaa ajatuksia muiden saman kokeneiden kesken luottamuksellisessa, vertaistuellisessa seurassa. Ryhmämuoto on ns. avoin eli voit osallistua kaikille kerroille tai vaikka vain yhdelle kerralle. Laitathan kuitenkin tekstiviestin numeroon 044 751 9916, että olet tulossa.  Tekstiviestin perusteella voimme myös ilmoittaa sinulle tarvittaessa, jos ryhmäkerta joudutaan esimerkiksi koronatilanteen vuoksi perumaan.

Jos jokin ryhmiin osallistumisessa mietityttää, voit tutustua usein kysyttyihin kysymyksiin ryhmistä tästä.

 

ESPOO: Avoin vertaistukiryhmä, kevät 2022

AIKA: klo 18–1945, maanantaisin:  17.1.2022 (ryhmäkerta peruttu koronatilanteen vuoksi) / 7.2. / 14.3. / 4.4. / 16.5. / 13.6.2022
PAIKKA: Espoon Sellon kirjasto, Elina-kokoustila

Espoossa aloittaa alkuvuodesta 2022 avoin vertaistukiryhmä itsemurhan tehneiden läheisille. Ryhmää ohjaavat Surunauha ry:n vertaistukijat. Ryhmässä on mahdollista jakaa ajatuksia muiden saman kokeneiden kesken luottamuksellisessa, vertaistuellisessa seurassa. Ryhmämuoto on ns. avoin eli voit osallistua kaikille kerroille tai vaikka vain yhdelle kerralle.

Jos jokin ryhmiin osallistumisessa mietityttää, voit tutustua usein kysyttyihin kysymyksiin ryhmistä tästä.


”Olkaamme lyhtyjä toisillemme” – kokemuksellinen taidetyöpaja

AIKA: keskiviikkona 15.12. klo 17.30-20.00
PAIKKA: Sturenkatu 11, 00510 Helsinki
ILMOITTAUTUMINEN: https://pokka.kukunori.fi/surunauha/joulukuunTyopaja

Tulen avoimin mielin.
Tulen omana itsenäni.
Tulen suruni kanssa.

Emme ole yksin.
Meitä on monta.
Surumme jaetaan.
Meitä kannatellaan.
Saamme lohtua ja voimaa.

Pysähdyn muistelemaan.
Pysähdyn kiittämään.

Taakkani on helpompi kantaa.

Ilta tarjoaa läheisensä menettäneille visuaalisen ja elämyksellisen lepohetken suruun. Vertaisten tuki tuo lohtua sekä tiedon, vahvan tunteen siitä, ettemme ole yksin surumme kanssa.
Kokemuksellisessa työpajassa teemme surumme näkyväksi monitaiteellisin keinoin. Iltaan osallistuminen ei vaadi osallistujilta mitään erityistaitoja. Iltaan otetaan 12 ensimmäiseksi ilmoittautunutta.

Työpajan ohjaa Surunauhan vertaistukija, ryhmätaideterapeutti, kuvataiteilija Mari Vallemaa.


Valon polku – kokemuksellinen työpaja

AIKA: keskiviikkona 3.11. klo 17.30-20.00
PAIKKA: Sturenkatu 11, 00510 Helsinki
Työpaja tarjoaa läheisensä menettäneille tilaisuuden hiljentymiseen ja pysähtymiseen oman henkilökohtaisen surun äärelle. Illan teemana on ”Valoa pimeyteen” – lohdun ja toivon näkökulmat itsemurhamenetyksen surussa. Tilaan rakennettu, visuaalinen valo- ja äänimaailma johdattelee osallistujat menetetyn läheisen muisteluun.

Työskentelemme yksilöllisesti, voimassa olevat, koronapandemiaan liittyvät rajoitukset ja suositukset huomioiden. Vertaistuki toteutuu työskentelyosuuden päätteeksi yhteisöllisessä jakamisvaiheessa.

Tule viettämään voimaannuttava suruhetki vertaisten seurassa. Iltaan osallistuminen ei vaadi mitään erityistaitoja. Työpajan ohjaa Surunauhan vertaistukija, ryhmätaideterapeutti, kuvataiteilija, KM Mari Vallemaa. Ilta on suunnattu itsemurhan kautta läheisensä menettäneille ja on osallistujille maksuton.
Lämpimästi tervetuloa.

SURUNI ÄÄRELLÄ -kahden taidetyöpajan kokonaisuus

AIKA: 22.9. ja 6.10.21 klo 17.30-20.00
PAIKKA: Setlementtitalo, Sturenkatu 11, 00510 Helsinki
ILMOITTAUTUMINEN: https://pokka.kukunori.fi/surunauha/suruniaarella

Työpajat tarjoavat osallistujille mahdollisuuden hiljentyä kohtaamaan surunsa taiteen keinoin. Tavoitteena on luoda menetyksen kohdanneille sureville tila ja aika, jossa voi pysähtyä hetkeksi muistojensa äärelle. Ensimmäisessä työpajassa taidemateriaalina on savi ja toisella kerralla hyödynnetään kuvataidetta ja kirjoittamista. Kahden kerran kokonaisuus on tarkoitettu läheisensä itsemurhan kautta menettäneille. Tule rohkeasti mukaan, sellaisena kuin olet. Osallistumisesi ei edellytä sinulta mitään erityistaitoja.

Työpajan ohjaa Surunauhan vertaistukija, ryhmätaideterapeutti, kuvataiteilija, KM Mari Vallemaa. Ryhmään otetaan kymmenen ensiksi ilmoittautunutta. Taidetyöpajat ovat maksuttomia.

”MAASTA OLET SINÄ TULLUT” 1/2 Vertaistuellinen taidetyöpaja ke 22.9. 2021
Ensimmäinen työpaja tarjoaa osallistujille mahdollisuuden pysähtyä rentoutumisen, hiljentymisen ja luovan työskentelyn kautta kuuntelemaan ja kohtaamaan omia sisäisiä tuntemuksiaan. Tausta-ajatuksena on kysymys: ”Mitä minulle kuuluu – juuri nyt?” Työskentelemme totutusta poiketen pääosin hiljaisesti. Elämme voimakkaiden äänien ja ärsykkeiden maailmassa. Mitä tapahtuu, kun omat ajatukset ja erilaiset muistot, ne kipeätkin, saavat hiljaisuudessa hieman enemmän tilaa?Taidemateriaalina on savi. Kyseessä ei ole terapiaryhmä, vaikka taiteen tekeminen on luonteeltaan aina terapeuttista ja voimaannuttavaa. Menetelmän taustalla on taideterapeuttinen näkökulma siitä, että syntyvän taiteen ei tarvitse olla hiottua, kaunisteltua tai ammattimaista. Tekijän henkilökohtaiset tunteet ja tunnelmat tulevat taidetyöskentelyssä näkyviksi ja johdattaa osallistujat jonkin sellaisen äärelle, joka jäisi ehkä saavuttamatta sanojen ja puheen keinoin. Kollektiivinen luovuuden ja läsnäolon tila on parhaimmillaan minuutta vahvistava, oivalluksia tuottava kokemus. Lopuksi kootaan yhteisesti työskentelyn synnyttämiä ajatuksia keskustellen ja vapaamuotoisesti kirjoittaen.

SURUNI ÄÄRELLÄ  2/2 Maalaustyöpaja ke 6.10.2021
Toisessa illassa työskentelymenetelminä käytetään kuvataidetta ja kirjoittamista. Tunnelmaan virittäydytään rauhallisen musiikin avulla. Kukin osallistuja tekee maalauksen, joka kumpuaa tekijän omasta, sisäisestä kokemusmaailmasta. Surun näkyväksi tekeminen maalauksen muodossa toimii väylänä surun käsittelyyn. Se antaa tekijälleen uutta ymmärrystä surun olemuksesta. Työskentelyhetken jälkeen osallistujat kirjoittavat yksilöllisesti työskentelyprosessistaan apukysymysten avulla. Lopuksi jaamme taidekokemuksen yhteisesti, luovan työskentelyn herättämistä tunteista ja ajatuksista keskustellen. Työskentelemme voimassa olevat, koronapandemiaan liittyvät rajoitukset ja suositukset huomioiden.

Voit ilmoittautua ryhmään tästä: https://pokka.kukunori.fi/surunauha/suruniaarella


Naisten vuoro – vertaistuellinen iltapäivä merenrantasaunalla

AIKA: 11.9.2021 klo 15.30-18.00
PAIKKA: Kalliolan kesäkodin rantasauna, Mankelipolku 8, Helsinki.
ILMOITTAUTUMINEN: https://pokka.kukunori.fi/surunauha/
Naisten sauna lämpiää merenrannassa Kalliolan kesäkodilla syyskuussa. Lämpimästi tervetuloa ottamaan aikaa itselle, nauttimaan lempeistä löylyistä, raikkaasta merestä, virkistävistä juomista ja vertaisten seurasta. Saunaa lämmitellään yhdessä, loppuiltapäivästä saunotaan.
Saunailtapäivä on suunnattu kaikille naisille jotka ovat menettäneet läheisen itsemurhan kautta. Mukaan voi tulla kauempaakin. Ohjelmassa mm. saunomista, vapaamuotoista yhdessäoloa ja pientä hemmottelua. Mukana Surunauhan koulutetut vertaistukijat Johanna ja Merja sekä Surunauhan työntekijä Liisa Ahonen. Ilta on osallistujille maksuton, eikä se edellytä Surunauhan jäsenyyttä. Tarjoamme purtavaa, virvokkeita ja vertaistukea. Voit osallistua juuri sellaisena kuin olet, riippumatta siitä, milloin läheisesi on kuollut tai kenet olet menettänyt. Saunalla voi jakaa ajatuksia muiden saman kokeneiden kanssa, tai mukaan voi tulla vain saunomaankin.

Verkkoryhmä pääkaupunkiseutulaisille, jotka ovat menettäneet läheisen itsemurhan kautta, syksy 2020

AIKA: torstait klo 18–20:  3.12.  / 10.12. / 17.12. & sunnuntait klo 14–16:  27.12 / 3.1. / 10.1.
PAIKKA: Verkossa
ILMOITTAUTUMINEN: https://pokka.kukunori.fi/surunauha/pkseuturyhma20
Järjestämme loppuvuodesta 2020 verkossa vertaistukiryhmän pääkaupunkiseutulaisille, jotka ovat menettäneet läheisen itsemurhan kautta. Ryhmä toteutetaan Zoom-alustalla. Kaikki ilmoittautuneet haastatellaan vielä ennen ryhmän alkua. Ryhmän koko on 5-7 henkilöä. Ryhmä kokoontuu kerran viikossa klo 18-20 kuusi kertaa. Ryhmään osallistuminen edellyttää älypuhelimella tai tietokoneella, jossa on käytössä web-kamera. Ohjaajina ryhmässä ovat ryhmäpsykoterapeutti Marjut Jaakkosela sekä vertaistukija Sanna.

Voit ilmoittautua ryhmään tästä: https://pokka.kukunori.fi/surunauha/pkseuturyhma20

Zoom-alustan käyttöön voit tutustua etukäteen tästä: https://surunauha.net/zoom-ohje

 


Valon polku – kokemuksellinen työpaja itsemurhan kautta läheisen menettäneille

AIKA: ke 2.12.2020 klo 17.30-20.00
PAIKKA: Setlementtitalo (Sturenkatu 11, 00510 Helsinki), Alli Trygg -sali
ILMOITTAUTUMINEN: sähköpostilla toimisto@surunauha.net tai puhelimitse 0405458954

Työpaja tarjoaa läheisensä menettäneille tilaisuuden hiljentymiseen ja pysähtymiseen oman henkilökohtaisen surun äärelle. Illan teemana on ”Valoa pimeyteen” – lohdun ja toivon näkökulmat itsemurhamenetyksen surussa.
Tilaan rakennettu, visuaalinen valo- ja äänimaailma johdattelee osallistujat menetetyn läheisen muisteluun.

Työskentelemme yksilöllisesti, voimassa olevat, koronapandemiaan liittyvät rajoitukset ja suositukset huomioiden. Vertaistuki toteutuu työskentelyosuuden päätteeksi yhteisöllisessä jakamisvaiheessa.

Tule viettämään voimaannuttava suruhetki vertaisten seurassa.Iltaan osallistuminen ei vaadi mitään erityistaitoja. Työpajan ohjaa Surunauhan vertaistukija, ryhmätaideterapeutti, kuvataiteilija Mari Vallemaa.

 

 

 

Ilmoittaudu kiinnostuneeksi tulevista ryhmistä lähialueellasi alla olevaa nappia painamalla. Voit myös soittaa toimistolle. Laitamme sinulle viestiä, kun uusia ryhmiä alkaa.

Olen kiinnostunut tulevista ryhmistä lähialueellani

 


 

MIELI ry järjestää myös ryhmiä Helsingissä: https://surunauha.net/mieliry

 


 

Henkilökohtainen vertaistuki

Surunauhan kautta voi toivoa myös henkilökohtaista tukihenkilöä. Tukihenkilöt ovat vertaistukijan koulutuksemme saaneita vertaisia, joilla on oma kokemus läheisen itsemurhasta. Välitämme tukihenkilötapaamiset toimistomme kautta. Ota yhteyttä: p. 040 545 8954 tai toimisto@surunauha.net niin kerromme lisää ja tarkistamme tämähetkisen tilanteen. Osa vertaistukijoistamme voi myös matkustaa hiukan kauemmaksikin. Alueen vertaistukijoita:

 

Voit tiedustella vertaistukea toimistoltamme 040 545 8954 tai toimisto@surunauha.net. Vastaamme arkisin klo 9-15. Vertaistukipuhelua voit pyytää lähettämällä tekstiviestin ”Tukipuhelu” numeroon 045 130 8603. Vertaistukijamme soittaa sinulle lähipäivinä, viimeistään viikon kuluessa. Tekstiviestin hinta määräytyy puhelinliittymäsi mukaan. Surunauhan vertaistukipuhelin on maksuton ja palvelee ympäri vuoden. Surunauhan vertaistuellisen nettikeskustelun löydät osoitteesta https://surunauha.net/login