Tukea on saatavilla myös netissä ja puhelimitse! Voit myös soittaa toimistolle 0447519916 (ark. klo 9-15).
Surunauha ry suosittelee kasvomaskin käyttöä ryhmissä ja tilaisuuksissa.

Helsinki ja pääkaupunkiseutu

Pääkaupunkiseudulla toimii vertaistukiryhmiä ja on myös mahdollisuus kahdenkeskiseen vertaistukeen.

 

Verkkoryhmä pääkaupunkiseutulaisille, jotka ovat menettäneet läheisen itsemurhan kautta, syksy 2020

Järjestämme loppuvuodesta 2020 verkossa vertaistukiryhmän pääkaupunkiseutulaisille, jotka ovat menettäneet läheisen itsemurhan kautta. Ryhmä toteutetaan ryhmävideopuheluna Zoom-alustalla tai vastaavalla palvelulla. Kaikki ilmoittautuneet haastatellaan vielä ennen ryhmän alkua. Ryhmän koko on 5-7 henkilöä. Ryhmä kokoontuu kerran viikossa klo 18-20 kuusi kertaa. Ryhmään osallistuminen edellyttää älypuhelimella tai tietokoneella, jossa on käytössä web-kamera.

Tarkemmat päivämäärät ilmoitetaan suunnittelun edetessä. Voit jo ilmoittautua ryhmään tästä: https://pokka.kukunori.fi/surunauha/pkseuturyhma20

 

Jos jokin ryhmiin osallistumisessa mietityttää, voit tutustua usein kysyttyihin kysymyksiin ryhmistä tästä.

 

Ilmoittaudu kiinnostuneeksi tulevista ryhmistä lähialueellasi alla olevaa nappia painamalla. Voit myös soittaa toimistolle. Laitamme sinulle viestiä, kun uusia ryhmiä alkaa.

Olen kiinnostunut tulevista ryhmistä lähialueellani

 


 

MIELI ry järjestää myös ryhmiä Helsingissä: https://surunauha.net/mieliry

 


 

Henkilökohtainen vertaistuki

Surunauhan kautta voi toivoa myös henkilökohtaista tukihenkilöä. Tukihenkilöt ovat vertaistukijan koulutuksemme saaneita vertaisia, joilla on oma kokemus läheisen itsemurhasta. Välitämme tukihenkilötapaamiset toimistomme kautta. Ota yhteyttä: p. 040 545 8954 tai toimisto@surunauha.net niin kerromme lisää ja tarkistamme tämähetkisen tilanteen. Osa vertaistukijoistamme voi myös matkustaa hiukan kauemmaksikin. Alueen vertaistukijoita:

Misa, Vantaa ja Helsinki

Pikkuveljeni Jona päätyi itsemurhaan tammikuussa 2015. Hän oli 21-vuotias ja oli 1,5 v ajan sairastanut vaikeaa psykoottistasoista masennusta. Jona sai apua koko meidän perheeltä ja terveydenhuollosta ja asuminen oli järjestetty tuetusti. Kaikesta tarjotusta avusta huolimatta, Jona ei halunnut ottaa apua vastaan.

Aloitin tammikuussa 2016 Surunauhan suljetussa vertaistukiryhmässä Helsingissä. Ryhmässä käynti oli kieltämättä rankkaa, mutta ryhmä antoi myös paljon. Vertaistuki on korvaamatonta ja ajattelin jo silloin, että haluaisin tulevaisuudessa myös toimia vertaistukitoiminnassa.

Oma perhe, aika, eteenpäin meneminen ja vertaistuki ovat auttaneet minua surussa. Olen huomannut, että itsemurha yleisenä aiheena on vaikea, mutta pyrin itse puhumaan asiasta avoimesti ja häpeilemättä.  Olen luotettava, empaattinen ja hyvä kuuntelija. Menetystaustallasi tai iälläsi ei ole väliä vaan olen valmis tukemaan ja kuuntelemaan juuri Sinua, sellaisena kuin olet.

Soili, Helsinki ja Espoo

Olen neljän lapsen äiti Espoosta. Menetin toiseksi vanhimman lapseni kesällä 2009. Poikani sairasti kaksisuuntaista mielialahäiriötä, eikä jaksanut elää sairauden taakan kanssa. Hän päätyi itsemurhaan kolmen epäonnistuneen yrityksen jälkeen 32-vuotiaana.

Suru elää minussa vahvana pohjavirtana, enkä enää jatkuvasti taistele sitä vastaan. Olen vähitellen, askel askeleelta antanut surun tulla, kasvaa osaksi itseäni. Ymmärrän, että suru on matkakumppanini, joka välillä väistyy etäämmälle ja välillä taas kulkee aivan rinnallani, minussa kiinni riippuen.

Löysin Surunauhan äitiryhmään vuosi poikani kuoleman jälkeen ja olen siitä lähtien ollut mukana sen toiminnassa. Vertaistuen avulla olen jakanut omaa tuskaani ja voinut myös tukea muita läheisensä menettäneitä. Olen osallistunut myös Suomen Mielenterveysseuran ryhmiin ja kouluttautunut Surunauhassa vertaisryhmien ohjaajaksi. Jos kaipaat keskustelukumppania, ota yhteyttä. Kuljetaan yhdessä kappale matkaa, jaetaan tuskaa ja surua, muistellaan rakkaitamme. Vain saman kokenut voi ymmärtää toista sanoittakin, lähellä ollen ja hyväksyen.

Pauliina, Helsinki sekä Uusimaa
veljeni teki itsemurhan 2015.
Outi, Järvenpää ja lähiseutu

Oli vuosi 2009, kun elämäni järkkyi. Isäni viimeinen valinta oli poistua omin ehdoin keskuudestamme. Itsemurha aiheuttaa surutyöhön omanlaisensa vivahteen. Sen johdosta muiden oli vaikea kohdata minua. Vaikka valitsin avoimuuden puhua itsemurhasta, muiden oli vaikea asiaa kohdata. Ja jos joku halusi minut kohdata, päädyin lohduttajan rooliin. En tuntenut ketään, jota itsemurha olisi koskettanut läheisesti.

Viisi vuotta kuoleman jälkeen kohtasin sattumalta vertaisen ennalta odottamattomassa tilanteessa. Illan mittainen keskustelu puolin ja toisin päättyi molempien kiitokseen. Vain vertainen ymmärtää mitä käyt läpi. Hänen kanssaan asioita ei tarvitse kaunistella.

Kokemukseni johdosta haluan tarjota vertaistukeani. Jos kaipaat aitoa kohtaamista itsemurhan tehneen läheisenä, ota yhteyttä.


Meillä on myös kaksi muuta vertaistukijaa tällä alueella. Ota yhteyttä toimistollemme niin voimme kertoa lisää.

 

Voit tiedustella vertaistukea toimistoltamme 040 545 8954 tai toimisto@surunauha.net. Vastaamme arkisin klo 9-15. Vertaistukipuhelua voit pyytää lähettämällä tekstiviestin ”Tukipuhelu” numeroon 045 130 8603. Vertaistukijamme soittaa sinulle lähipäivinä, viimeistään viikon kuluessa. Tekstiviestin hinta määräytyy puhelinliittymäsi mukaan. Surunauhan vertaistukipuhelin on maksuton ja palvelee ympäri vuoden. Surunauhan vertaistuellisen nettikeskustelun löydät osoitteesta https://surunauha.net/login