Surunauhan ryhmät ja tilaisuudet jatkuvat 15.8. alkaen. Etätukea on saatavilla netissä ja puhelimitse, lue lisää tästä! Voit myös soittaa toimistolle 0447519916 (ark. klo 9-15). Toimisto on suljettuna lomien vuoksi 20.–24.7.

Helsinki ja pääkaupunkiseutu

Pääkaupunkiseudulla toimii vertaistukiryhmiä ja on myös mahdollisuus kahdenkeskiseen vertaistukeen.

 

Tilaisuus lapsen menettäneille, Helsinki

Aika: ke 2.9.2020 klo 18–20
Paikka: Kalliolan setlementtitalo (Naapuruustila 1), Sturenkatu 11, Helsinki
Ilmoittautuminen: vertaistuki@surunauha.net tai puh. 044 751 9916

Surunauha ry järjestää vertaistuellisen, lämminhenkisen keskustelutilaisuuden itsemurhan kautta lapsen menettäneille. Tilaisuus järjestetään Helsingissä 2.9. klo 18-20 Kalliolan setlementtitalon Naapuruustila 2:ssa (Sturenkatu 11). Tilaisuuden ohjaa Surunauha ry:n työntekijä Teppo Kupias ja mukana myös Surunauhan vertaistukija Soili.

Vapaamuotoisen ja keskustelupainotteisen illan aiheina mm. itsemurhat ja itsemurhamenetys sekä vertaistuki. Voit osallistua juuri sellaisena kuin olet ja riippumatta siitä, milloin menetyksesi on tapahtunut. Mukaan saa tulla vain kuuntelemaankin. Tarjoamme kahvit ja pientä purtavaa. Tilaisuuteen on vapaa pääsy.

Ilmoittautumiset puhelimitse/tekstiviestillä ”Helsingin tilaisuus” numeroon 044 751 9916 tai sähköpostilla vertaistuki@surunauha.net

 

 

Avoin vertaistukiryhmä itsemurhan tehneiden läheisille, Espoo

TAPAAMISET: 14.1., 18.2., 17.3., 21.4. ja 12.5.2020
AIKA: tiistai klo 17-19 (kerran kuussa)
PAIKKA: Sellon kirjasto, kokoustila Mauri, 2 krs. Leppävaarankatu 9

Vertaistukiryhmä on tarkoitettu itsemurhan kautta läheisensä menettäneille. Ryhmässä on mahdollista jakaa ajatuksia muiden saman kokeneiden kesken luottamuksellisessa, vertaistuellisessa seurassa. Voit tulla myös kuuntelemaan. Ohjaajana toimii Surunauhan koulutuksen saanut vertaistukija Tiina.

Ryhmä on muodoltaan avoin eli mukaan voi tulla kesken kauden ja vaikka yhdellekin kerralle. Laitathan tekstiviestin ohjaajalle, että olet tulossa kokoontumiseen: p. 044 709 4025. Ryhmä on osallistujille maksuton. Lämpimästi tervetuloa!

 

 

Surunauha ry:n kevätkokous ja tilaisuus Kalliolan Settlementtitalossa Helsingissä

Aika: la 18.4.2020 klo 13-16
Paikka: Kalliolan setlementtitalo, Sturenkatu 11, Helsinki
Ilmoittautuminen: toimisto@surunauha.net tai puh. 040 545 8954

Läheisen lopullinen päätös, itsemurha, herättää tavallisesti lukuisia kysymyksiä. Miksi näin tapahtui? Miksi hän ei kertonut aikeistaan? Miksei hän pyytänyt apua? Näihin kysymyksiin ei ole yksiselitteisiä vastauksia, mutta aihepiirin parissa pitkään työskennellyt kriisityöntekijä Harri Sihvola avaa näkökulmia siihen, millä tavalla itsemurhaa suunnitteleva ajattelee. Hän kertoo myös itsemurhien nykytilanteesta Suomessa ja itsemurhien ehkäisykeskuksen toiminnasta. Kuulemme myös läheisensä itsemurhan kautta menettäneen kokemuspuheenvuoron. Tilaisuudessa on mukana live-musiikkia ja kahvitarjoilu. Lämpimästi tervetuloa!

Päivän aikataulu:

13.00 Surunauhan jäsenkokous
13.30 Kahvitarjoilu
14.00 Kriisityöntekijä Harri Sihvolan luento
15.00 Läheisen puheenvuoro

Tilaisuuden yhteydessä pidetään Surunauhan jäsenkokous. Kokouksessa käsitellään sääntömääräiset asiat, ja samalla on mahdollista tutustua Surunauhan toimintaan sekä muihin jäseniin.

Lämpimästi tervetuloa! Tule rohkeasti mukaan tapaamaan muita läheisen itsemurhan kokeneita ja saamaan vertaistukea. Kokous kestää arviolta tunnin. Voit tulla kokoukseen, vaikket olisi vielä Surunauhan jäsen.

Tilaisuus on tarkoitettu kaikille jäsenillemme eli olet lämpimästi tervetullut kauempaakin. Jos et ole vielä jäsen, voit hyvin osallistua, ja halutessasi liittyä jäseneksi päivän aikana. Ilmoittautuminen: toimisto@surunauha.net tai puh. 040 545 8954

Valtakirjapohja

Lämpimästi tervetuloa!
Surunauhan hallitus

 

Jos jokin ryhmiin osallistumisessa mietityttää, voit tutustua usein kysyttyihin kysymyksiin ryhmistä tästä.

 

Ilmoittaudu kiinnostuneeksi tulevista ryhmistä lähialueellasi alla olevaa nappia painamalla. Voit myös soittaa toimistolle. Laitamme sinulle viestiä, kun uusia ryhmiä alkaa.

Olen kiinnostunut tulevista ryhmistä lähialueellani

 


 

MIELI ry järjestää myös ryhmiä Helsingissä: https://surunauha.net/mieliry

 


 

Henkilökohtainen vertaistuki

Surunauhan kautta voi toivoa myös henkilökohtaista tukihenkilöä. Tukihenkilöt ovat vertaistukijan koulutuksemme saaneita vertaisia, joilla on oma kokemus läheisen itsemurhasta. Välitämme tukihenkilötapaamiset toimistomme kautta. Ota yhteyttä: p. 040 545 8954 tai toimisto@surunauha.net niin kerromme lisää ja tarkistamme tämähetkisen tilanteen. Osa vertaistukijoistamme voi myös matkustaa hiukan kauemmaksikin. Alueen vertaistukijoita:

Misa, Vantaa ja Helsinki

Pikkuveljeni Jona päätyi itsemurhaan tammikuussa 2015. Hän oli 21-vuotias ja oli 1,5 v ajan sairastanut vaikeaa psykoottistasoista masennusta. Jona sai apua koko meidän perheeltä ja terveydenhuollosta ja asuminen oli järjestetty tuetusti. Kaikesta tarjotusta avusta huolimatta, Jona ei halunnut ottaa apua vastaan.

Aloitin tammikuussa 2016 Surunauhan suljetussa vertaistukiryhmässä Helsingissä. Ryhmässä käynti oli kieltämättä rankkaa, mutta ryhmä antoi myös paljon. Vertaistuki on korvaamatonta ja ajattelin jo silloin, että haluaisin tulevaisuudessa myös toimia vertaistukitoiminnassa.

Oma perhe, aika, eteenpäin meneminen ja vertaistuki ovat auttaneet minua surussa. Olen huomannut, että itsemurha yleisenä aiheena on vaikea, mutta pyrin itse puhumaan asiasta avoimesti ja häpeilemättä.  Olen luotettava, empaattinen ja hyvä kuuntelija. Menetystaustallasi tai iälläsi ei ole väliä vaan olen valmis tukemaan ja kuuntelemaan juuri Sinua, sellaisena kuin olet.

Soili, Helsinki ja Espoo

Olen neljän lapsen äiti Espoosta. Menetin toiseksi vanhimman lapseni kesällä 2009. Poikani sairasti kaksisuuntaista mielialahäiriötä, eikä jaksanut elää sairauden taakan kanssa. Hän päätyi itsemurhaan kolmen epäonnistuneen yrityksen jälkeen 32-vuotiaana.

Suru elää minussa vahvana pohjavirtana, enkä enää jatkuvasti taistele sitä vastaan. Olen vähitellen, askel askeleelta antanut surun tulla, kasvaa osaksi itseäni. Ymmärrän, että suru on matkakumppanini, joka välillä väistyy etäämmälle ja välillä taas kulkee aivan rinnallani, minussa kiinni riippuen.

Löysin Surunauhan äitiryhmään vuosi poikani kuoleman jälkeen ja olen siitä lähtien ollut mukana sen toiminnassa. Vertaistuen avulla olen jakanut omaa tuskaani ja voinut myös tukea muita läheisensä menettäneitä. Olen osallistunut myös Suomen Mielenterveysseuran ryhmiin ja kouluttautunut Surunauhassa vertaisryhmien ohjaajaksi. Jos kaipaat keskustelukumppania, ota yhteyttä. Kuljetaan yhdessä kappale matkaa, jaetaan tuskaa ja surua, muistellaan rakkaitamme. Vain saman kokenut voi ymmärtää toista sanoittakin, lähellä ollen ja hyväksyen.

Pauliina, Helsinki sekä Uusimaa
veljeni teki itsemurhan 2015.
Outi, Järvenpää ja lähiseutu

Oli vuosi 2009, kun elämäni järkkyi. Isäni viimeinen valinta oli poistua omin ehdoin keskuudestamme. Itsemurha aiheuttaa surutyöhön omanlaisensa vivahteen. Sen johdosta muiden oli vaikea kohdata minua. Vaikka valitsin avoimuuden puhua itsemurhasta, muiden oli vaikea asiaa kohdata. Ja jos joku halusi minut kohdata, päädyin lohduttajan rooliin. En tuntenut ketään, jota itsemurha olisi koskettanut läheisesti.

Viisi vuotta kuoleman jälkeen kohtasin sattumalta vertaisen ennalta odottamattomassa tilanteessa. Illan mittainen keskustelu puolin ja toisin päättyi molempien kiitokseen. Vain vertainen ymmärtää mitä käyt läpi. Hänen kanssaan asioita ei tarvitse kaunistella.

Kokemukseni johdosta haluan tarjota vertaistukeani. Jos kaipaat aitoa kohtaamista itsemurhan tehneen läheisenä, ota yhteyttä.


Meillä on myös kaksi muuta vertaistukijaa tällä alueella. Ota yhteyttä toimistollemme niin voimme kertoa lisää.

 

Voit tiedustella vertaistukea toimistoltamme 040 545 8954 tai toimisto@surunauha.net. Vastaamme arkisin klo 9-15. Vertaistukipuhelua voit pyytää lähettämällä tekstiviestin ”Tukipuhelu” numeroon 045 130 8603. Vertaistukijamme soittaa sinulle lähipäivinä, viimeistään viikon kuluessa. Tekstiviestin hinta määräytyy puhelinliittymäsi mukaan. Surunauhan vertaistukipuhelin on maksuton ja palvelee ympäri vuoden. Surunauhan vertaistuellisen nettikeskustelun löydät osoitteesta https://surunauha.net/login