Surupilven salaisuus – Miten kertoa lapselle itsemurhasta

”Kun seisoin siinä eteisessä, äiti tuli luokseni. Hän halasi minua lujasti ja sanoi, ettei siskoa ole enää. Päälleni satoi pisaroita. Ehkä ne olivat äidin kyyneleitä, kenties ne tipahtelivat pilvestä, joka alkoi silloin ympäröidä kotiamme paksuna ja mustana.”

”Minun siskoni oli ennen iloinen ja hauska. Hän teki minulle voileipiä. Hän antoi minulle vauhtia keinussa. Hän teroitti värikynäni. Me pelasimme yhdessä korttia ja nauroimme välillä kippurassa. Sisko oli hyvin kaunis, ja hänellä oli ihana tukka. Mutta se oli ennen. Hän tuli väsyneeksi ja vihaiseksi. Äiti sanoi, ettei sisko ole terve. En pyytänyt siskoa enää pelaamaan, kun hän vain makasi sängyssä ja niisti. Nyt hän oli poissa.

Oliko sairaus vienyt siskon kokonaan, koska minä en pyytänyt häntä pelaamaan? Voiko minullekin tulla sellainen sairaus? Voinko minäkin lakata olemasta? Vaikka nukkuessa? Vai tulisiko sisko takaisin? Mietin tätä kaikkea iltaisin enkä nukahtanut. Musta pilvi leijui kaikkialla ja puristi vatsaani.”

Surupilven salaisuus on lapselle suunnattu kertomus siskon itsemurhasta, musertavista tunteista ja perheen yhteisestä surusta. Lämpimästi kerrottu tarina herkkine kuvituksineen sopii aikuisen ja lapsen yhdessä luettavaksi. Mukana on myös ohjeita, jotka auttavat käsittelemään itsemurhaa lapsen kanssa.

Kirja on tarkoitettu tueksi perheille ja työvälineeksi lasten kanssa toimiville. PS-kustannuksen julkaisema kirja on tehty yhteistyössä Surunauha ry:n kanssa.