040 545 8954 toimisto@surunauha.net

Surunauhan vertaistukiryhmät ja tukihenkilöt

VERTAISTUKIHAKU (aukeaa uuteen ikkunaan).

Vertaistukipaikkakunnat: Helsinki ja pk-seutu, Haapajärvi, Jyväskylä, Jämsä, Kemi-Tornio, Kouvola, Kuopio, Lahti, Lohja, Oulu, Pori, Rovaniemi, Savonlinna, Tampere, Turku, Vaasa, muu Suomi ja muiden tahojen vertaistuki 

Voit tiedustella vertaistukea myös toimistoltamme 040 545 8954 tai toimisto@surunauha.net. Vastaamme arkisin klo 9-15. Vertaistukipuhelua voit pyytää lähettämällä tekstiviestin ”Tukipuhelu” numeroon 045 130 8603. Vertaistukijamme soittaa sinulle lähipäivinä, viimeistään viikon kuluessa. Tekstiviestin hinta määräytyy puhelinliittymäsi mukaan. Surunauhan vertaistukipuhelin on maksuton ja palvelee ympäri vuoden. Surunauhan vertaistuellisen nettikeskustelun löydät osoitteesta https://surunauha.net/login

Helsinki ja pääkaupunkiseutu

Pääkaupunkiseudulla toimii vertaistukiryhmiä ja on myös mahdollisuus kahdenkeskiseen vertaistukeen.

Avoin vertaistukiryhmä, Espoo

Espoossa aloittaa avoin vertaistukiryhmä kaikille itsemurhan kautta läheisensä menettäneille syksyllä 2018. Ryhmä kokoontuu kerran kuussa tiistaisin klo 17-19 Sellon kirjastossa, 2 krs. kokoustila Ilmari, osoitteessa Leppävaarankatu 9. Syksyn 2018 tapaamiset pidetään 14.8., 11.9., 16.10., 13.11. ja 11.12. Ryhmänohjaajana toimii Surunauhan kouluttama vertaistukija Tiina.

Ryhmä on muodoltaan avoin eli mukaan voi tulla kesken kauden, vaikka yhdellekin kerralle. Laitathan tekstiviestin ohjaajalle, että olet tulossa kokoontumiseen: p. 044 709 4025. Lisätietoja tarvittaessa ohjaajalta.


Avoin vertaistukiryhmä, Helsinki

Helsingin vertaistukiryhmä kaikille itsemurhan kautta läheisensä menettäneille kokoontuu kerran kuussa maanantaisin klo 18 – 20, Etelä-Haagan kirjaston tiloissa, osoitteessa Isonnevantie 16 B, 2. krs. Syksyn 2018 tapaamiset pidetään 6.8., 3.9., 8.10., 5.11. ja 10.12.

Ryhmässä on mahdollista jakaa tuntemuksia ja ajatuksia muiden saman kokeneiden kesken luottamuksellisessa, vertaistuellisessa seurassa. Ryhmä on muodoltaan avoin eli siihen voi osallistua anonyymisti ja vaikka vain kerrankin, jos siltä tuntuu. Laitathan kuitenkin tekstiviestin ohjaajalle, että olet tulossa kokoontumiseen: p. 044 372 3103. Ohjaajana ryhmässä toimii Surunauhan koulutettu vertaistukija Jennina Lahti. Lisätietoja tarvittaessa ohjaajalta, puh. edellä.


Perhekonstellaatio 13.10.

Tule tutkimaan menetystäsi ja traumaasi perhekonstellaation keinoin Helsingissä 13.10.2018. Perhekonstellaatio on menetelmä, jonka avulla ryhmässä tehdään näkyväksi perheen ja suvun historiaa suhteessa traumaan. Tavoitteena on avata sellaista kokemusta, jota ei ole aiemmin riittävästi sanoitettu, kuten esimerkiksi itsemurhaa. Perhekonstellaatiossa työskennellään draaman keinoin, omia tunteita kuunnellen.

Ryhmän koko on 8–12 henkeä. Työskentely on luottamuksellista. Ryhmä on tarkoitettu henkilöille, joiden läheinen on tehnyt itsemurhan. Omasta menetyksestä tulisi olla kulunut aikaa vähintään kaksi vuotta. Mukaan voi ottaa kysymyksen, jota haluaa työstää, tai osallistua vain toisten työskentelyihin. Vaikka läsnä on suuria tunteita, työskentely on koettu turvalliseksi ja eheyttäväksi.

Ohjaajana toimii perhepsykoterapeutti Raija Rantola, joka on opiskellut perhekonstellaation ohjaamista. Päivän järjestää Surunauha ry ja se on osallistujille maksuton.
Esite
Ilmoittautuminen


Joogaryhmä lokakuussa

Joogaa toipumisen tueksi
Kannamme usein mukanamme vastoinkäymisten ja vaikeuksien jäljiltä kehoon jäänyttä tunnekuormaa. Sen vuoksi on tärkeää, että muun avun lisäksi hoidamme myös kehoamme ja siihen tallentuneita jälkiä.

Surunauha ry järjestää joogaryhmän itsemurhan tehneiden läheisille Helsingissä. Ryhmä on täynnä! (päivitetty 13.9.)


Kevään 2019 ryhmät:

Ilmoittaudu kiinnostuneeksi tulevista ryhmistämme, niin olemme sinuun yhteydessä. Ilmoittaudu tämän linkin kautta. Voit myös soittaa toimistolle.


Suomen Mielenterveysseuran ryhmät:

Ryhmiin voit hakea lähettämällä yhteystietosi ja hakutoiveesi www.mielenterveysseura.fi > tukea ja apua > ryhmissä (linkki lomakkeeseen jokaisen ryhmän kohdalla, täältä myös lisätietoja ja päivitetyt tiedot ryhmistä) tai sähköpostilla ryhmatoiminnat@mielenterveysseura.fi tai soittamalla puh. 040 173 2040.

Suomen Mielenterveysseuran ryhmä itsemurhan kautta läheisensä menettäneet (Helsinki)

Aika
Ryhmä alkaa 27.2.2019 ja kokoontuu viikoittain keskiviikkoisin klo 16:30-18:30, 14 kertaa kevätkauden aikana. Ryhmän päättymisen jälkeen pidetään kaksi jatkotapaamista.

Paikka
SOS -kriisikeskus, Länsi-Pasila, os. Maistraatinportti 4 A 4. krs, Helsinki.

Kohderyhmä
Ryhmä on tarkoitettu henkilöille joiden läheinen (puoliso, veli, sisar, vanhempi tai muu läheinen kuin lapsi) on kuollut itsemurhan kautta. Läheisen kuolemasta on kulunut vähintään 6 kuukautta ennen ryhmän alkua.

Järjestäjä ja ohjaajat
Suomen Mielenterveysseura, Ryhmätoiminnat. Ohjaajina ovat Pirjo-Riitta Liimatainen ja Hannele Lehtonen.

Tavoitteena on
• äkillisen menetyksen aiheuttamien tunteiden, ajatusten ja kokemusten käsitteleminen ja jakaminen luottamuksellisessa vertaisryhmässä
• kriisin pitkittymisen ja sairastumisen ehkäiseminen
• selviytymiskeinojen ja voimavarojen tunnistaminen ja vahvistaminen ja uusien näkökulmien
löytäminen

Sisältöjä
Sisällöissä otetaan huomioon osallistujien tarpeet.
• oma menetystarina
• traumaattinen/äkillinen menetys, kriisin vaiheet, surussa eläminen
• menetyksen merkitys ja vaikutukset
• sosiaalinen tukiverkosto, muut läheiset
• muistelu
• voimavarat ja selviytymiskeinot sekä oikeus hyvään oloon ja tulevaisuuteen

Toteutus
Ryhmään otetaan 6–10 henkilöä. Ryhmä on kahden ammattialisen ohjaama vertaistukiryhmä, jossa pääasiallisena menetelminä
• ryhmäkeskustelut—myös pienryhmissä tai pareittain
• lyhyet alustukset ja rentoutusharjoitukset.

Ryhmään hakeminen
Lähetä yhteystietosi ja hakutoiveesi sähköpostitse ryhmatoiminnat@mielenterveysseura.fi tai soita puh. 040 173 2040. Vaihtoehtoisesti voit täyttää Webropol-lomakkeen. Linkki Webropol-lomakkeeseen löytyy osoitteesta www.mielenterveysseura.fi > tukea ja apua > ryhmissä, kunkin ryhmän kohdalta. Hakijat haastatellaan. Ryhmään valinta tapahtuu haastattelun jälkeen.

Kustannukset
Rahoituksesta vastaa sosiaali- ja terveysministeriö Veikkauksen tuotoilla. Ryhmä on osallistujille maksuton.

Suomen Mielenterveysseuran lasten sururyhmä alakouluikäisille lapsille (Helsinki)

Suomen nuoret lesket ry järjestää yhteistyössä Suomen Mielenterveysseuran kanssa lasten sururyhmän alakouluikäisille lapsille. Ryhmä toteutetaan Päivikki ja Sakari Sohlbergin säätiön tuella.
Ryhmä on vertaistukiryhmä lapsille, joiden toinen vanhempi on kuollut.
Aika: Ryhmä toteutetaan kahtena lauantaipäivänä 15.9 ja 29.9.2018 klo 10.00-16.00
Paikka: SOS-kriisikeskus, Länsi-Pasila/ Helsinki.

Suomen Mielenterveysseuran ”Suru pitää otteessaan” -intensiiviryhmä (Sipoo)

Intensiiviryhmä on suunnattu henkilöille, joiden läheinen on kuollut (itsemurha, henkirikos, onnettomuus, sairaus jne.). Tapahtuneesta on kulunut aikaa useampi vuosi (noin 5 vuotta), mutta silti suru tuntuu pitävän otteessaan. Tässä intensiiviryhmässä ei niinkään enää käsitellä läheisen kuoleman syytä, vaan etsitään keinoja, joiden avulla surun otetta voidaan hallita.
Aika: 29.11-2.12.2018
Paikka: Nilsasgården, Sipoo


Käpy ry:n vertaistukiryhmä lapsille

Käpy ry:n järjestämässä vertaistukiryhmässä on mahdollisuus käsitellä sisaruksen kuoleman ja surun herättämiä tunteita ja ajatuksia ikätasoisesti. Ryhmän teemoja ovat mm. oman perheen tarina ja perhesuhteet, muistot, tunteet, selviytymiskeinot ja voimavarat. Menetyksen ajankohdalla ei ole väliä − siitä voi olla kulunut pitkäkin aika. Ryhmään otetaan noin kuusi osallistujaa, ja toiminta on uskonnollisesti ja aatteellisesti sitoutumatonta. Lisätietoja ja ilmoittautuminen: Sosiaalipsykologi Kati Kärkkäinen kati@katikarkkainen.fi tai 041-432 9898. Ilmoittautuminen päättyy 31.8. Lasten ryhmä toteutetaan Helsingin Oulunkylässä (to 13.9., ke 19.9., ma 24.9., ti 2.10. ja to 11.10. klo 17.15-19.30). Vähintään 5-vuotiaat lapset voivat hakea ryhmään. Ryhmässä menetystä käsitellään lapsille soveltuvin luovin ja toiminnallisin tavoin turvallisessa ilmapiirissä. Vertaisryhmässä lapsikokoonpano pysyy samana ryhmäkertojen ajan. Osallistuvien toivotaan sitoutuvan jokaiselle ryhmäkerralle.

Lisäksi Suomen nuoret lesket ry ja Suomen Mielenterveysseura järjestävät yhteistyössä ryhmän alakouluikäisille lapsille Helsingissä:

Ryhmä toteutetaan kahtena lauantaipäivänä 15.9. ja 29.9.2018 klo 10–16 Suomen Mielenterveysseuran SOS-kriisikeskuksen tiloissa Pasilassa, osoitteessa: Maistraatinportti 4 A, 4. krs, 00240 Helsinki. Vertaistukiryhmässä lapsi saa tavata ikätovereitaan, joilta on kuollut toinen vanhempi. Ohjaajat luotsaavat käsittelemään suruun ja vanhemman kuolemaan liittyviä kysymyksiä. Ryhmän teemoja ovat mm. oman perheen tarina ja perhesuhteet, tunteet, selviytymiskeinot, muistot ja voimavarat. Ryhmässä menetystä käsitellään lapsille soveltuvin luovin ja toiminnallisin tavoin turvallisessa ilmapiirissä. Ryhmän ohjaavat Kati Kärkkäinen ja Kirsi Kuusjärvi. He vastaavat myös ryhmän kokoamisesta ja osallistujien valinnasta. Haastattelut toteutetaan puhelimitse. Ryhmään otetaan enintään 8 lasta. Osallistuminen edellyttää molempiin päiviin sitoutumista. Ryhmään haetaan alla olevalla sähköisellä hakulomakkeella. Hakuaika on 12.8.2018 asti. https://my.surveypal.com/Hakulomake-lasten-sururyhm%C3%A4-syksy-2018


 

Henkilökohtainen vertaistuki

Surunauhan kautta voi toivoa henkilökohtaista tukihenkilöä. Tukihenkilöt ovat vertaistukijan peruskoulutuksemme saaneita vertaisia, joilla on oma kokemus läheisen itsemurhasta. Välitämme tukihenkilötapaamiset toimistomme kautta. Ota yhteyttä: p. 040 545 8954 tai toimisto@surunauha.net niin kerromme lisää.

 

Yleistä ryhmistämme

 • Ryhmiimme ovat lämpimästi tervetulleita kaikki itsemurhan kautta läheisensä menettäneet. Osallistuminen ei edellytä Surunauhan jäsenyyttä, mutta suljetuissa ryhmissä etusijalla ovat jäsenet, mikäli tulijoita on paljon.
 • Ryhmään voi osallistua, vaikkei asuisi saman kaupungin tai kunnan alueella. Kaikki lähiseuduillakin asuvat ovat lämpimästi tervetulleita.
 • Ryhmämme toimivat vapaaehtoisen vertaistuen periaatteella ja osallistuminen on maksutonta.
  Jos lähialueellasi ei tällä hetkellä toimi ryhmää, voit esittää meille toiveen ryhmän perustamisesta. Koulutamme vuosittain uusia vertaistukijoita ja uusia ryhmiä syntyy yleensä joka vuosi.
 • Jos jonkin ryhmän kohdalla ei ole ryhmänohjaajien yhteystietoja, ota tarvittaessa yhteyttä toimistoomme kysyäksesi lisää.

 

Haapajärvi

 

Vertaistukiryhmä ja tukihenkilötoiminta 2018

Haapajärvellä on mahdollisuus henkilökohtaiseen vertaistukeen tai ryhmätukeen. Uusi vertaistukiryhmä aloittaa, kun osallistujia on riittävästi. Ilmoittaudu ryhmästä kiinnostuneeksi suoraan ohjaajille sähköpostilla: surunauha.haapajarvi(a)gmail.com. Ohjaajina toimivat Surunauhan koulutetut vertaistukijat Marja-Liisa ja Juha Pieksämäki. Voit ottaa heihin myös yhteyttä, jos olet kiinnostunut kahdenkeskisistä vertaistukitapaamisista ja saattaisit haluta tukihenkilön. Lisätietoa myös toimistoltamme, p. 040 545 8954 tai toimisto@surunauha.net.

 

Yleistä ryhmistämme

 • Ryhmiimme ovat lämpimästi tervetulleita kaikki itsemurhan kautta läheisensä menettäneet. Osallistuminen ei edellytä Surunauhan jäsenyyttä.
 • Ryhmään voi osallistua, vaikkei asuisi saman kaupungin tai kunnan alueella. Kaikki lähiseuduillakin asuvat ovat lämpimästi tervetulleita.
 • Ryhmämme toimivat vapaaehtoisen vertaistuen periaatteella ja osallistuminen on maksutonta.
 • Jos lähialueellasi ei tällä hetkellä toimi ryhmää, voit esittää meille toiveen ryhmän perustamisesta. Koulutamme vuosittain uusia vertaistukijoita ja uusia ryhmiä syntyy yleensä joka vuosi.
 • Jos ryhmän kohdalla ei ole ryhmänohjaajien yhteystietoja, ota tarvittaessa yhteyttä toimistoomme kysyäksesi lisää.

Jyväskylä

 

TÄYNNÄ: Taideryhmä itsemurhan tehneiden läheisille

Paikka: Viitaniementie 15, 40720 Jyväskylä
Aika: ma 8.10., 22.10., 5.11., 19.11., 3.12., 17.12., 7.1. ja 21.1. klo 1730-20

Surunauha ry järjestää Jyväskylässä maksuttoman taideryhmän itsemurhan tehneiden läheisille. Ryhmässä käsitellään omaa menetystä ja siihen liittyviä tunteita keskustellen ja erilaisten taidelähtöisten menetelmien avulla ryhmän kiinnostuksen mukaan maalaten, kirjoittaen ja musiikin avulla. Osallistuaksesi et tarvitse mitään aiempaa taiteellista osaamista, pelkkä kiinnostus luovaa tunteiden käsittelyä kohtaan riittää. Tule sellaisena kuin olet!

Ryhmää ohjaa Surunauhan kouluttama vertaistukija Hannele, joka on myös valmistumassa taideterapeutiksi. Ohjaaja ottaa vielä yhteyttä kaikkiin hakijoihin ennen ryhmän alkamista. Ryhmään oli ilmoittautuminen: ryhmä on nyt täynnä.

Lämpimästi tervetuloa!

Jyvaskylän ryhmän esite


Käpy ry:n vertaistukiryhmät lapsille sekä nuorille ja nuorille aikuisille, syksy 2018

Käpy ry:n järjestämässä vertaistukiryhmässä on mahdollisuus käsitellä sisaruksen kuoleman ja surun herättämiä tunteita ja ajatuksia ikätasoisesti. Ryhmän teemoja ovat mm. oman perheen tarina ja perhesuhteet, muistot, tunteet, selviytymiskeinot ja voimavarat. Menetyksen ajankohdalla ei ole väliä − siitä voi olla kulunut pitkäkin aika.

Ryhmään otetaan noin kuusi osallistujaa, ja toiminta on uskonnollisesti ja aatteellisesti sitoutumatonta. Lisätietoja ja ilmoittautuminen: Sosiaalipsykologi Kati Kärkkäinen kati@katikarkkainen.fi tai 041-432 9898. Ilmoittautuminen päättyy 31.8.

Marraskuun 2.-4. päivä toteutetaan vertaistukiryhmä n. 16-22-vuotiaille sisaruksensa menettäneille nuorille/nuorille aikuisille Jyväskylän Kiponniemen leirikeskuksessa. Menetystä käsitellään ohjatuin keskusteluin, ja osallistujien niin halutessa käytetään muitakin työtapoja. Majoittuminen on järjestetty kahden hengen huoneisiin ja osallistujat ovat täysihoidossa. Vain matkakuluista vastataan itse.


 

Yleistä ryhmistämme

 • Ryhmiimme ovat lämpimästi tervetulleita kaikki itsemurhan kautta läheisensä menettäneet. Osallistuminen ei edellytä Surunauhan jäsenyyttä.
 • Ryhmään voi osallistua, vaikkei asuisi saman kaupungin tai kunnan alueella. Kaikki lähiseuduillakin asuvat ovat lämpimästi tervetulleita.
 • Ryhmämme toimivat vapaaehtoisen vertaistuen periaatteella ja osallistuminen on maksutonta.
 • Jos lähialueellasi ei tällä hetkellä toimi ryhmää, voit esittää meille toiveen ryhmän perustamisesta. Koulutamme vuosittain uusia vertaistukijoita ja uusia ryhmiä syntyy yleensä joka vuosi.
 • Jos ryhmän kohdalla ei ole ryhmänohjaajien yhteystietoja, ota tarvittaessa yhteyttä toimistoomme kysyäksesi lisää.

Jämsä

 

Vertaistukiryhmä, syksy 2018

Jämsässä aloittaa vertaistukiryhmä itsemurhan kautta läheisensä menettäneille. Ryhmä aloittaa loppusyksyllä 2018 tai kun osallistujia on tarpeeksi. Ryhmä kokoontuu joka kolmas viikko, torstai-iltaisin, yhteensä 6 kertaa. Ryhmässä on mahdollista keskustella saman kokeneiden kesken luottamuksellisessa, ammatillisessa ja vertaistuellisessa seurassa. Ohjaajina toimivat Surunauha ry:n kouluttama vertaistukija Tuula Hedén ja Jämsän Terveys Oy:n mielenterveyskeskuksen psyk.sh Jane Vänni-Viholainen. Ryhmä on muodoltaan suljettu ja siihen voi ilmoittautua sähköisellä lomakkeella: https://fi.surveymonkey.com/r/jamsasyksy2018

Ohjaajat ottavat yhteyttä kaikkiin hakijoihin. Lisätietoa tarvittaessa Surunauhan toimistolta:
p. 040 545 8954 / toimisto@surunauha.net

Kemi-Tornio

 

Vertaistukiryhmä Kemi

Kemin vertaistukiryhmä on tällä hetkellä tauolla.

 

Yleistä ryhmistämme

 • Ryhmiimme ovat lämpimästi tervetulleita kaikki itsemurhan kautta läheisensä menettäneet. Osallistuminen ei edellytä Surunauhan jäsenyyttä.
 • Ryhmään voi osallistua, vaikkei asuisi saman kaupungin tai kunnan alueella. Kaikki lähiseuduillakin asuvat ovat lämpimästi tervetulleita.
 • Ryhmämme toimivat vapaaehtoisen vertaistuen periaatteella ja osallistuminen on maksutonta.
 • Jos lähialueellasi ei tällä hetkellä toimi ryhmää, voit esittää meille toiveen ryhmän perustamisesta. Koulutamme vuosittain uusia vertaistukijoita ja uusia ryhmiä syntyy yleensä joka vuosi.
 • Jos ryhmän kohdalla ei ole ryhmänohjaajien yhteystietoja, ota tarvittaessa yhteyttä toimistoomme kysyäksesi lisää.

Kouvola

Kouvolassa toimii vertaistukiryhmä ja on myös mahdollisuus kahdenkeskiseen vertaistukeen.

 

Avoin vertaistukiryhmä 2018

Oletko menettänyt läheisesi itsemurhan kautta? Kaipaatko vertaistukea? Vertaistukiryhmämme kokoontuu kerran kuussa torstaisin klo 17.30 – 19.30 osoitteessa Kauppalankatu 5 A 3 (2.krs, Suomen Delfinsin tilat), Kouvola. Syksyn tapaamiset pidetään: 5.9.(keskiviikko), 4.10., 1.11. ja 29.11.2018.

Ryhmä on muodoltaan avoin eli paikalle voi tulla erikseen ilmoittamatta. Ryhmässä on mahdollista keskustella saman kokeneiden kesken luottamuksellisessa, vertaistuellisessa seurassa. Ryhmässä voidaan käyttää myös toiminnallisia menetelmiä, kuten kehollista stressinpurkuharjoitusta. Ohjaajina toimivat Surunauhan koulutetut vertaistukijat, Katariina Muotio ja Riitta Pirinen. Lisätietoja ohjaajilta: surunauha.kouvola(a)gmail.com tai p. 044 366 9304.

 

Henkilökohtainen vertaistuki

Surunauhan kautta voi toivoa henkilökohtaista tukihenkilöä. Tukihenkilöt ovat vertaistukijan peruskoulutuksemme saaneita vertaisia, joilla on oma kokemus läheisen itsemurhasta. Välitämme tukihenkilötapaamiset toimistomme kautta. Ota yhteyttä: p. 040 545 8954 tai toimisto@surunauha.net niin kerromme lisää.

 

Yleistä ryhmistämme

 • Ryhmiimme ovat lämpimästi tervetulleita kaikki itsemurhan kautta läheisensä menettäneet. Osallistuminen ei edellytä Surunauhan jäsenyyttä.
 • Ryhmään voi osallistua, vaikkei asuisi saman kaupungin tai kunnan alueella. Kaikki lähiseuduillakin asuvat ovat lämpimästi tervetulleita.
 • Ryhmämme toimivat vapaaehtoisen vertaistuen periaatteella ja osallistuminen on maksutonta.
 • Jos lähialueellasi ei tällä hetkellä toimi ryhmää, voit esittää meille toiveen ryhmän perustamisesta. Koulutamme vuosittain uusia vertaistukijoita ja uusia ryhmiä syntyy yleensä joka vuosi.
 • Jos ryhmän kohdalla ei ole ryhmänohjaajien yhteystietoja, ota tarvittaessa yhteyttä toimistoomme kysyäksesi lisää.

Kuopio

 

Avoin vertaistukiryhmä

Kuopion vertaistukiryhmä on tauolla.

Joensuu 16.10.

Surunauhan järjestämä Itsemurhakuolema ja läheisen suru -tilaisuus Joensuussa tiistaina 16.10.2018 klo 18-20. Lue lisää täältä.


Henkilökohtainen vertaistuki

Surunauhan kautta voi toivoa henkilökohtaista tukihenkilöä. Tukihenkilöt ovat vertaistukijan peruskoulutuksemme saaneita vertaisia, joilla on oma kokemus läheisen itsemurhasta. Välitämme tukihenkilötapaamiset toimistomme kautta. Ota yhteyttä: p. 040 545 8954 tai toimisto@surunauha.net niin kerromme lisää.

 

Yleistä ryhmistämme

 • Ryhmiimme ovat lämpimästi tervetulleita kaikki itsemurhan kautta läheisensä menettäneet. Osallistuminen ei edellytä Surunauhan jäsenyyttä.
 • Ryhmään voi osallistua, vaikkei asuisi saman kaupungin tai kunnan alueella. Kaikki lähiseuduillakin asuvat ovat lämpimästi tervetulleita.
 • Ryhmämme toimivat vapaaehtoisen vertaistuen periaatteella ja osallistuminen on maksutonta.
 • Jos lähialueellasi ei tällä hetkellä toimi ryhmää, voit esittää meille toiveen ryhmän perustamisesta. Koulutamme vuosittain uusia vertaistukijoita ja uusia ryhmiä syntyy yleensä joka vuosi.
 • Jos ryhmän kohdalla ei ole ryhmänohjaajien yhteystietoja, ota tarvittaessa yhteyttä toimistoomme kysyäksesi lisää.

Lahti

Lahdessa toimii vertaistukiryhmä ja on myös mahdollisuus kahdenkeskiseen vertaistukeen.

 

Avoin vertaistukiryhmä 2018 syksy

Lahden vertaistukiryhmä kokoontuu kerran kuussa keskiviikkoisin klo 17.30 – 19.30 kokoustila Foibessa, Mariankatu 16 B, alakerrassa. Syksyn 2018 tapaamiset pidetään 5.9., 3.10., 7.11. ja 12.12.

Ryhmässä on mahdollista jakaa tuntemuksia ja ajatuksia muiden saman kokeneiden kesken luottamuksellisessa, vertaistuellisessa seurassa. Ryhmä on muodoltaan avoin eli paikalle voi tulla erikseen ilmoittamatta. Avoimeen ryhmään voi osallistua anonyymisti ja vaikka vain kerrankin, jos siltä tuntuu. Ohjaajina ryhmässä toimivat Surunauhan koulutetut vertaistukijat Mona Sinyan ja Anne-Mari Jaakkola. Lisätietoja tarvittaessa sähköpostitse: surunauha.lahti(a)gmail.com.


Käsittele suruasi terapeuttisen kirjoittamisen keinoin (ryhmä on täynnä)

AIKA: Lauantaina 10.11.2018
PAIKKA: Ravintola Wanha Herra

Läheisen itsemurha on koko elämää ravisuttava asia, joka usein rajaa ajan ennen ja jälkeen. Suruprosessi on jokaisella omanlainen ja ainutlaatuinen, eikä ole yhtä oikeaa tai väärää tapaa surra. Vertaistuki voi antaa voimaa ja tukea jaksamiseen.

Tule purkamaan ajatuksiasi ja tunteitasi kirjoittamalla turvallisessa ryhmässä. Työskentelemme rauhaisassa kabinetissa ravintolan yhteydessä. Käytämme terapeuttisen kirjoittamisen menetelmiä. Mukaasi et tarvitse mitään erityistä, tuo vain itsesi paikalle sellaisena kuin juuri sinä hetkenä olet. Tilaisuus on luottamuksellinen eli sen sisältöä, keskusteluja tai osallistujien nimiä ei jaeta ulkopuolelle. Työpajan pitää terapeuttiseen kirjoittamiseen erikoistunut ohjaaja Maarit Leino.

Ryhmään oli ilmoittautuminen ja mukaan mahtui kymmenen ensimmäiseksi ilmoittautunutta. Työpajan järjestää Surunauha ry ja päivä on osallistujille ilmainen. Tarjoamme myös lounaan ja kahvit. Mukaan voi tulla eri puolilta Suomea, jokainen vastaa itse matkakuluistaan.

RYHMÄ ON NYT TÄYNNÄ, voit ilmoittautua varasijalle.
Tilaisuuden esite


Henkilökohtainen vertaistuki

Surunauhan kautta voi toivoa henkilökohtaista tukihenkilöä. Tukihenkilöt ovat vertaistukijan peruskoulutuksemme saaneita vertaisia, joilla on oma kokemus läheisen itsemurhasta. Välitämme tukihenkilötapaamiset toimistomme kautta. Ota yhteyttä: p. 040 545 8954 tai toimisto@surunauha.net niin kerromme lisää.

 

Yleistä ryhmistämme

 • Ryhmiimme ovat lämpimästi tervetulleita kaikki itsemurhan kautta läheisensä menettäneet. Osallistuminen ei edellytä Surunauhan jäsenyyttä.
 • Ryhmään voi osallistua, vaikkei asuisi saman kaupungin tai kunnan alueella. Kaikki lähiseuduillakin asuvat ovat lämpimästi tervetulleita.
 • Ryhmämme toimivat vapaaehtoisen vertaistuen periaatteella ja osallistuminen on maksutonta.
 • Jos lähialueellasi ei tällä hetkellä toimi ryhmää, voit esittää meille toiveen ryhmän perustamisesta. Koulutamme vuosittain uusia vertaistukijoita ja uusia ryhmiä syntyy yleensä joka vuosi.
 • Jos ryhmän kohdalla ei ole ryhmänohjaajien yhteystietoja, ota tarvittaessa yhteyttä toimistoomme kysyäksesi lisää.

Lohja

 

Vertaistukiryhmä 2018

Lohjan vertaistukiryhmä kokoontuu kerran kuussa maanantaisin klo 18-20 Hyvän mielen majassa, Karstuntie 2, Lohja. Syksyn 2018 tapaamiset pidetään 27.8., 24.9., 22.10. ja 19.11.

Ryhmässä on mahdollista jakaa ajatuksia muiden saman kokeneiden kesken luottamuksellisessa, vertaistuellisessa seurassa. Ryhmää ohjaa Surunauhan kouluttama vertaistukija. Ryhmä on muodoltaan avoin eli siihen voi osallistua anonyymisti ja vaikka vain kerrankin, jos siltä tuntuu. Laitathan kuitenkin tekstiviestin viimeistään saman päivän aamuna, että olet tulossa kokoontumiseen: p. 044 7799406. Ryhmän tulostettava esite tässä.

Lämpimästi tervetuloa!

 

 

Yleistä ryhmistämme

 • Ryhmiimme ovat lämpimästi tervetulleita kaikki itsemurhan kautta läheisensä menettäneet. Osallistuminen ei edellytä Surunauhan jäsenyyttä.
 • Ryhmään voi osallistua, vaikkei asuisi saman kaupungin tai kunnan alueella. Kaikki lähiseuduillakin asuvat ovat lämpimästi tervetulleita.
 • Ryhmämme toimivat vapaaehtoisen vertaistuen periaatteella ja osallistuminen on maksutonta.
 • Jos lähialueellasi ei tällä hetkellä toimi ryhmää, voit esittää meille toiveen ryhmän perustamisesta. Koulutamme vuosittain uusia vertaistukijoita ja uusia ryhmiä syntyy yleensä joka vuosi.
 • Jos ryhmän kohdalla ei ole ryhmänohjaajien yhteystietoja, ota tarvittaessa yhteyttä toimistoomme kysyäksesi lisää.

Oulu

Oulussa toimii ryhmä ja Oulussa sekä Raahessa on myös mahdollisuus kahdenkeskiseen vertaistukeen.

Vertaistukiryhmä, syksy 2018

HUOM! Seuraava tapaaminen on tiistaina 30.10., jolloin pidämme työpajan:

Mieli-keho-hengitys itsesäätelyssä

Ihminen reagoi elämän tapahtumiin kokonaisvaltaisesti. Stressaavat tapahtumat tuntuvat ajatuksissa, tunteissa ja tallentuvat myös kehoon erilaisina tuntemuksina ja toimintahäiriöinä.  30.10. klo 18-19.30 työpajassa tutustumme Mieli- keho -hengitys kokonaisuuteen. Tutustumme helppoihin kehollisiin ja hengitysharjoitteisiin sekä mielikuvien käyttöön itsesäätelyn avuksi. Harjoitteet ovat käyttökelpoisia stressin purkuun ja itsensä rauhoittamiseen.  Menetelmissä sovelletaan psykofyysistä hengitysterapiaa, tietoisuustaitoja sekä rentoutusterapeuttisia keinoja. Ohjaajana toimii työnohjaaja, toimintaterapeutti Minna Koivula. Lisätietoa hänestä ja menetelmistä saat www.ilosta.fi

Avoin vertaistukiryhmä itsemurhan kautta läheisensä menettäneille kokoontuu kerran kuussa tiistaisin klo 18-19.30 Hyvän Mielen Talolla, osoitteessa Kauppurienkatu 23, 2. krs. ryhmähuone Kukkis (käynti Vaarankadun puolelta). Syksyn tapaamiset pidetään 25.9., 30.10. työpaja, (marraskuussa ei tapaamista) ja 11.12.2018.

Ryhmässä on mahdollista jakaa ajatuksia muiden saman kokeneiden kesken luottamuksellisessa, vertaistuellisessa seurassa. Ryhmä on muodoltaan avoin eli mukaan voi tulla kesken kauden ja erikseen ilmoittamatta, vaikka yhdellekin kerralle. Ryhmää ohjaa Surunauhan kouluttama vertaistukija Riitta Prittinen. Lisätietoja tarvittaessa ohjaajalta: surunauha.oulu@gmail.com

Rauhoittava jooga -ryhmä, syksy 2018

Rauhoittava jooga sopii kaikille ja et tarvitse aiempaa kokemusta joogasta. Tunneilla tehdään lempeitä liikkeitä, joiden tarkoitus on rakentaa ystävällistä ja kuuntelevaa suhdetta omaan kehoon. Ryhmä on tarkoitettu itsemurhan kautta läheisensä menettäneille.

Ryhmä kokoontuu neljä kertaa 7.11., 14.11., 21.11. ja 28.11.2018. Omavastuuhinta 10 €. Ohjaajana toimii Liisa Sonkamuotka, psykofyysinen fysioterapeutti ja tanssi-liiketerapeutti. Järjestäjänä Surunauha ry. Hakuaika päättyy 28.10.2018 tai kun ryhmä on täysi.

Ryhmä on nyt täynnä (26.9.), mutta ilmoittaudu varasijoille tästä:  Ilmoittautumiset ja lisätietoa
Tulostettava tai jaettava esite Joogaa Oulussa 2018

 

Henkilökohtainen vertaistuki

Surunauhan kautta voi toivoa henkilökohtaista tukihenkilöä. Tukihenkilöt ovat vertaistukijan peruskoulutuksemme saaneita vertaisia, joilla on oma kokemus läheisen itsemurhasta. Välitämme tukihenkilötapaamiset toimistomme kautta. Ota yhteyttä: p. 040 545 8954 tai toimisto@surunauha.net niin kerromme lisää.

  

Yleistä ryhmistämme

 • Ryhmiimme ovat lämpimästi tervetulleita kaikki itsemurhan kautta läheisensä menettäneet. Osallistuminen ei edellytä Surunauhan jäsenyyttä.
 • Ryhmään voi osallistua, vaikkei asuisi saman kaupungin tai kunnan alueella. Kaikki lähiseuduillakin asuvat ovat lämpimästi tervetulleita.
 • Ryhmämme toimivat vapaaehtoisen vertaistuen periaatteella ja osallistuminen on maksutonta.
 • Jos lähialueellasi ei tällä hetkellä toimi ryhmää, voit esittää meille toiveen ryhmän perustamisesta. Koulutamme vuosittain uusia vertaistukijoita ja uusia ryhmiä syntyy yleensä joka vuosi.
 • Jos ryhmän kohdalla ei ole ryhmänohjaajien yhteystietoja, ota tarvittaessa yhteyttä toimistoomme kysyäksesi lisää.

 

Pori

 

Vertaistukiryhmä

Porissa aloittaa 20.8. toiminnallinen SomeBody®-vertaistukiryhmä itsemurhan tehneiden läheisille. SomeBody-vertaistukiryhmä on toiminnallinen ryhmä, johon sisältyy myös ryhmässä keskustelua. Surua käsitellään mm. liikkeen sekä hengitys- ja rentoutumisharjoitusten avulla. Ryhmä on ns. suljettu eli siihen oli ilmoittautuminen. Ryhmä on nyt täynnä.


Rauman kriisikeskus järjestää itsemurhan tehneiden omaisten ryhmän, joka alkaa  marraskuussa 2018. Lue lisää täältä.


 

Henkilökohtainen vertaistuki

Surunauhan kautta voi toivoa henkilökohtaista tukihenkilöä. Tukihenkilöt ovat vertaistukijan peruskoulutuksemme saaneita vertaisia, joilla on oma kokemus läheisen itsemurhasta. Välitämme tukihenkilötapaamiset toimistomme kautta. Ota yhteyttä: p. 040 545 8954 tai toimisto@surunauha.net niin kerromme lisää.

 

Yleistä ryhmistämme

 • Ryhmiimme ovat lämpimästi tervetulleita kaikki itsemurhan kautta läheisensä menettäneet. Osallistuminen ei edellytä Surunauhan jäsenyyttä.
 • Ryhmään voi osallistua, vaikkei asuisi saman kaupungin tai kunnan alueella. Kaikki lähiseuduillakin asuvat ovat lämpimästi tervetulleita.
 • Ryhmämme toimivat vapaaehtoisen vertaistuen periaatteella ja osallistuminen on maksutonta.
 • Jos lähialueellasi ei tällä hetkellä toimi ryhmää, voit esittää meille toiveen ryhmän perustamisesta. Koulutamme vuosittain uusia vertaistukijoita ja uusia ryhmiä syntyy yleensä joka vuosi.
 • Jos ryhmän kohdalla ei ole ryhmänohjaajien yhteystietoja, ota tarvittaessa yhteyttä toimistoomme kysyäksesi lisää.

Rovaniemi

 

Avoin vertaistukiryhmä

Rovaniemen vertaistukiryhmä on tauolla.


Lapin ensi- ja turvakodin Kriisikeskus järjestää itsemurhan kautta lapsensa menettäneiden vertaistukiryhmän syksyllä 2018. Ryhmä alkaa 20.9.2018 ja kokoontuu yhteensä 12 kertaa. Lisätietoa täällä.


 

Henkilökohtainen vertaistuki

Surunauhan kautta voi toivoa henkilökohtaista tukihenkilöä. Tukihenkilöt ovat vertaistukijan peruskoulutuksemme saaneita vertaisia, joilla on oma kokemus läheisen itsemurhasta. Välitämme tukihenkilötapaamiset toimistomme kautta. Ota yhteyttä: p. 040 545 8954 tai toimisto@surunauha.net niin kerromme lisää.

 

Yleistä ryhmistämme

 • Ryhmiimme ovat lämpimästi tervetulleita kaikki itsemurhan kautta läheisensä menettäneet. Osallistuminen ei edellytä Surunauhan jäsenyyttä.
 • Ryhmään voi osallistua, vaikkei asuisi saman kaupungin tai kunnan alueella. Kaikki lähiseuduillakin asuvat ovat lämpimästi tervetulleita.
 • Ryhmämme toimivat vapaaehtoisen vertaistuen periaatteella ja osallistuminen on maksutonta.
 • Jos lähialueellasi ei tällä hetkellä toimi ryhmää, voit esittää meille toiveen ryhmän perustamisesta. Koulutamme vuosittain uusia vertaistukijoita ja uusia ryhmiä syntyy yleensä joka vuosi.
 • Jos ryhmän kohdalla ei ole ryhmänohjaajien yhteystietoja, ota tarvittaessa yhteyttä toimistoomme kysyäksesi lisää.

Savonlinna

 

Vertaistukiryhmä itsemurhan tehneiden läheisille

Vertaistukiryhmä kokoontuu kerran kuussa maanantaisin klo 18 – 20 Linnalan alakerrassa (seniorikeskus) osoitteessa Sotilaspojankatu 7, Savonlinna. Syksyn tapaamiset pidetään 29.10. ja 10.12.2018.

Ryhmässä on mahdollista jakaa ajatuksia muiden saman kokeneiden kesken luottamuksellisessa, vertaistuellisessa seurassa.  Vertaisohjaajana toimii Suvi. Ryhmä on muodoltaan avoin eli mukaan voi tulla kesken kauden
ja erikseen ilmoittamatta, vaikka yhdellekin kerralle. Lisätietoja ohjaajalta: surunauha.savonlinna@gmail.com / 044 019 0560.

Ryhmän esite

 


Savonlinnan kriisikeskus järjestää tukea itsemurhan tehneiden läheisille. Lue lisää täältä.

Joensuu 16.10.

Surunauhan järjestämä Itsemurhakuolema ja läheisen suru -tilaisuus Joensuussa tiistaina 16.10.2018 klo 18-20. Lue lisää täältä.

 

Yleistä ryhmistämme

 • Ryhmiimme ovat lämpimästi tervetulleita kaikki itsemurhan kautta läheisensä menettäneet. Osallistuminen ei edellytä Surunauhan jäsenyyttä.
 • Ryhmään voi osallistua, vaikkei asuisi saman kaupungin tai kunnan alueella. Kaikki lähiseuduillakin asuvat ovat lämpimästi tervetulleita.
 • Ryhmämme toimivat vapaaehtoisen vertaistuen periaatteella ja osallistuminen on maksutonta.
 • Jos lähialueellasi ei tällä hetkellä toimi ryhmää, voit esittää meille toiveen ryhmän perustamisesta. Koulutamme vuosittain uusia vertaistukijoita ja uusia ryhmiä syntyy yleensä joka vuosi.
 • Jos ryhmän kohdalla ei ole ryhmänohjaajien yhteystietoja, ota tarvittaessa yhteyttä toimistoomme kysyäksesi lisää.

Tampere

Tampereella toimii vertaistukiryhmiä ja Tampereella ja Orivedellä on myös mahdollisuus kahdenkeskiseen vertaistukeen.

 

Avoin vertaistukiryhmä

Vertaistukiryhmä kaikille itsemurhan kautta läheisensä menettäneille kokoontuu kerran kuussa keskiviikkoisin klo 18.00 – 19.30 Kumppanuustalo Arttelin tiloissa, osoitteessa Salhojankatu 42. Syksyn tapaamiset pidetään 12.9., 10.10. ja 7.11.2018.

Ryhmässä on mahdollista jakaa ajatuksia muiden saman kokeneiden kesken luottamuksellisessa, vertaistuellisessa seurassa.
Ohjaajana toimii Surunauhan koulutuksen saanut vertaistukija Maija. Ryhmä on muodoltaan avoin eli mukaan voi tulla kesken kauden ja erikseen ilmoittamatta, vaikka yhdellekin kerralle. Lisätietoja tarvittaessa ohjaajalta: p. 044 056 4746.

 

Vertaistukiryhmä lapsensa menettäneille, syksy 2018

Vertaistukiryhmä itsemurhan kautta lapsensa menettäneille vanhemmille aloittaa syyskuussa Tampereella. Ilmoittautuminen on päättynyt, ryhmä on täynnä.

Henkilökohtainen vertaistuki

Surunauhan kautta voi toivoa henkilökohtaista tukihenkilöä. Tukihenkilöt ovat vertaistukijan peruskoulutuksemme saaneita vertaisia, joilla on oma kokemus läheisen itsemurhasta. Välitämme tukihenkilötapaamiset toimistomme kautta. Ota yhteyttä: p. 040 545 8954 tai toimisto@surunauha.net niin kerromme lisää.

 

Yleistä ryhmistämme

 • Ryhmiimme ovat lämpimästi tervetulleita kaikki itsemurhan kautta läheisensä menettäneet. Osallistuminen ei edellytä Surunauhan jäsenyyttä.
 • Ryhmään voi osallistua, vaikkei asuisi saman kaupungin tai kunnan alueella. Kaikki lähiseuduillakin asuvat ovat lämpimästi tervetulleita.
 • Ryhmämme toimivat vapaaehtoisen vertaistuen periaatteella ja osallistuminen on maksutonta.
 • Jos lähialueellasi ei tällä hetkellä toimi ryhmää, voit esittää meille toiveen ryhmän perustamisesta. Koulutamme vuosittain uusia vertaistukijoita ja uusia ryhmiä syntyy yleensä joka vuosi.
 • Jos ryhmän kohdalla ei ole ryhmänohjaajien yhteystietoja, ota tarvittaessa yhteyttä toimistoomme kysyäksesi lisää.

Turku

Valoa syksyyn – sisaruksen menettäneiden ilta

To 18.10.2018 klo 17.30–19.30, Turun kriisikeskus, Maariankatu 6 b, 4 krs. Turku

Turun kriisikeskus ja Surunauha ry järjestävät yhteisen hetken, jossa etsitään voimavaroja omaan elämään suuren menetyksen jälkeen. Pohdimme yhdessä, miten sisaruksen suru on erityinen, ja miten jatkaa tästä eteenpäin.
Tilaisuus on tarkoitettu sisaruksen menettäneille. Voit osallistua juuri sellaisena kuin olet, ja riippumatta siitä, koska sisaruksesi on kuollut. Mukaan saa tulla vain kuuntelemaankin.

Tilaisuudessa ovat mukana Turun kriisikeskuksen työntekijä Ulla Hohkuri, Surunauhan työntekijä Teppo Kupias sekä vertaistukija Silja. Vertaistukijalla on omakohtainen kokemus sisaruksen menettämisestä itsemurhan kautta ja hän kertoo myös omista kokemuksistaan ja selviytymiskeinoistaan. Työntekijät kertovat kriisikeskuksen Feeniks-työn ja Surunauhan toiminnasta. Lisäksi kuulet tulevista koulutuksista, joten mukaan kannattaa tulla myös, jos olisi jatkossa mahdollisesti kiinnostunut itse toimimaan vertaistukijana.
Siljan tarina löytyy osoitteesta: www.mielenterveysseura.fi/fi/tarinat/

Iltaan on vapaa pääsy, ilman ilmoittautumista. Lisätietoja tilaisuudesta antaa kriisityöntekijä Leena Salonen 050 3607734 tai leena.salonen@turunkriisikeskus.fi

Lämpimästi tervetuloa!

 

Vertaistuki

Turussa aloittaa mahdollisesti vertaistukiryhmä vuoden 2019 alussa, tiedotamme lisää myöhemmin. Turussa on myös mahdollisuus kahdenkeskiseen vertaistukeen

Henkilökohtainen vertaistuki

Surunauhan kautta voi toivoa henkilökohtaista tukihenkilöä. Tukihenkilöt ovat vertaistukijan peruskoulutuksemme saaneita vertaisia, joilla on oma kokemus läheisen itsemurhasta. Välitämme tukihenkilötapaamiset toimistomme kautta. Ota yhteyttä: p. 040 545 8954 tai toimisto@surunauha.net niin kerromme lisää.

 

Yleistä ryhmistämme

 • Ryhmiimme ovat lämpimästi tervetulleita kaikki itsemurhan kautta läheisensä menettäneet. Osallistuminen ei edellytä Surunauhan jäsenyyttä.
 • Ryhmään voi osallistua, vaikkei asuisi saman kaupungin tai kunnan alueella. Kaikki lähiseuduillakin asuvat ovat lämpimästi tervetulleita.
 • Ryhmämme toimivat vapaaehtoisen vertaistuen periaatteella ja osallistuminen on maksutonta.
 • Jos lähialueellasi ei tällä hetkellä toimi ryhmää, voit esittää meille toiveen ryhmän perustamisesta. Koulutamme vuosittain uusia vertaistukijoita ja uusia ryhmiä syntyy yleensä joka vuosi.
 • Jos ryhmän kohdalla ei ole ryhmänohjaajien yhteystietoja, ota tarvittaessa yhteyttä toimistoomme kysyäksesi lisää.

Vaasa

 

Avoin vertaistukiryhmä 2018 syksy

Vaasan vertaistukiryhmä kokoontuu kerran kuussa tiistaisin klo 17.30–19.00 Vaasan seurakuntakeskuksella, osoitteessa Vaasanpuistikko 3, 3.krs. Syksyn tapaamiset pidetään 4.9., 25.9., 23.10. ja 20.11.2018.

Ryhmässä on mahdollista jakaa ajatuksia muiden saman kokeneiden kesken luottamuksellisessa, vertaistuellisessa seurassa.
Ryhmää ohjaavat Surunauhan kouluttamat vertaistukijat Anneli Hänninen ja Soile Karppi. Ryhmä on muodoltaan avoin eli mukaan voi tulla kesken kauden ja erikseen ilmoittamatta, vaikka yhdellekin kerralle. Lisätietoja tarvittaessa ohjaajilta: surunauha.vaasa@gmail.com tai p. 044 556 4748.

 

Yleistä ryhmistämme

 • Ryhmiimme ovat lämpimästi tervetulleita kaikki itsemurhan kautta läheisensä menettäneet. Osallistuminen ei edellytä Surunauhan jäsenyyttä.
 • Ryhmään voi osallistua, vaikkei asuisi saman kaupungin tai kunnan alueella. Kaikki lähiseuduillakin asuvat ovat lämpimästi tervetulleita.
 • Ryhmämme toimivat vapaaehtoisen vertaistuen periaatteella ja osallistuminen on maksutonta.
 • Jos lähialueellasi ei tällä hetkellä toimi ryhmää, voit esittää meille toiveen ryhmän perustamisesta. Koulutamme vuosittain uusia vertaistukijoita ja uusia ryhmiä syntyy yleensä joka vuosi.
 • Jos ryhmän kohdalla ei ole ryhmänohjaajien yhteystietoja, ota tarvittaessa yhteyttä toimistoomme kysyäksesi lisää.

Muu Suomi / muiden tahojen ryhmät, kurssit ja tilaisuudet

 

Hyvinkää

Kriisikeskus Hymise järjestää ryhmän, joka alkaa lokakuussa 2018 ja on tarkoitettu henkilöille joiden läheinen (puoliso, veli, sisar, vanhempi tai muu läheinen kuin lapsi) on kuollut itsemurhan kautta. Lue lisää täältä.

Jakobstad / Pietarsaari

I Jakobstad ordnar församlingarna en öppen stödgrupp för närstående till personer som gjort självmord. Gruppen samlas en gång i månaden i Jakobstads församlingscenter. Närmare information: diakonissan Marianne Sandström, 040 3100 421.

Joensuu 16.10.

Surunauhan järjestämä Itsemurhakuolema ja läheisen suru -tilaisuus Joensuussa tiistaina 16.10.2018 klo 18-20. Lue lisää täältä.

Kajaani

Kainuun kriisikeskus järjestää yhteistyössä Kainuun Soten kanssa ryhmän itsemurhan kautta läheisensä menettäneille omaisille. Lue lisää täältä.

Mikkeli

Mikkelin kriisikeskuksella alkaa syksyllä 2018 ammatillisesti ohjattu vertaistukiryhmä itsemurhan tehneiden läheisille.  Lue lisää täältä.

Rauma

Rauman kriisikeskus järjestää itsemurhan tehneiden omaisten ryhmän, joka alkaa  marraskuussa 2018. Lue lisää täältä.

 

Suomen Mielenterveysseura

Suomen Mielenterveysseura on Surunauhan pitkäaikainen yhteistyökumppani ja voimme lämpimästi suositella heidän toimintaansa itsemurhan tehneiden läheisille. Mielenterveysseura järjestää ammatillisesti ohjattuja vertaistukiryhmiä ja -kursseja. Kaikista kursseista ja ryhmistä tiedot ja haku Suomen Mielenterveysseuran sivuilta.

Itsemurhan kautta lapsensa menettäneet vanhemmat, intensiiviryhmä 2018-2019 (Mikkeli)
1. jakso 11. – 14.10.2018
2. jakso kevät 2019.
Kyyhkylän kartano, Mikkeli. Lue lisää esitteestä.

Itsemurhan kautta lapsensa menettäneet pariskunnat, intensiiviryhmä 2019 (Mikkeli)
1. jakso 7.-10.2.2019
2. jakso:  5.-8.9.2019.
Kyyhkylän kartano, Mikkeli. Lue lisää esitteestä.

 

Tukihenkilötoiminta / yksilötuki


Surunauhan kautta voi toivoa vertaistukea, jossa voit tavata vertaistukijaamme kahden kesken. Tukihenkilöt ovat vertaistukijan koulutuksemme saaneita vertaisia, joilla on oma kokemus läheisen itsemurhasta. Vertaistukija soittaa ensin sinulle ja voitte sitten halutessasi tavata. Tapaamisia voi sopia 1-6 sen mukaan, mikä sopivalta tuntuu. Toiminta on maksutonta, kuten muukin vertaistukemme.

Välitämme tukihenkilöt toimistomme kautta. Ota yhteyttä: p. 040 545 8954 tai toimisto(a)surunauha.net, niin tarkistamme paikkakuntasi tämänhetkisen tilanteen. Osa vertaistukijoistamme voi myös matkustaa hiukan kauemmaksikin. Yksilötukea meillä on vuonna 2017 seuraavilla paikkakunnilla:

 

Tietoa vertaistukiryhmistä

Kenelle?

tulkut polkuRyhmiimme ovat lämpimästi tervetulleita kaikki itsemurhalle läheisensä menettäneet, jotka haluavat jakaa ajatuksia muiden saman kokeneiden kanssa. Ryhmässä on mahdollista puhua vaikeistakin asioista avoimesti ja salailematta. Vertaistukiryhmiämme järjestetään ympäri Suomea. Kaikki ryhmämme ovat maksuttomia eikä osallistuminen edellytä Surunauhan jäsenyyttä. Ryhmään voi osallistua, vaikkei asuisi saman kaupungin tai kunnan alueella.

”Odotin kovasti taas ryhmän tapaamista. Saan voimaa siitä, kun huomaan, että muutkin ovat selvinneet.”

”Vain saman kokenut voi todella ymmärtää, mitä minulle on tapahtunut.”

Mitä on vertaistuki?

Ihmiset, joilla on keskenään samanlaisia elämänkokemuksia tai joilla on samantyyppisiä haasteita elämässä, voivat antaa toisilleen vertaistukea jakamalla kokemuksiaan ja tukemalla toisiaan elämässä eteenpäin. Vertaistuen ei ole tarkoitus korvata ammattimaista psykoterapiaa tai kriisitukea. Nämä tukimuodot voivat kulkea toistensa rinnalla. Vertaistukijamme ovat itsekin läheisensä itsemurhalle menettäneitä ja he toimivat ryhmissä ja muussa tuessamme vapaaehtoisina vertaisina. Järjestämme vertaistukijoillemme koulutuksen ja työnohjauksen.

Mitä muuta tukea saatan tarvita?

Itsemurha on läheisille useimmiten valtavan suuri kriisi, johon tarvitaan paljon tukea. Kunnat järjestävät omaisille alkuvaiheen kriisitukea. Usein apua saadaan lisäksi terveyskeskuksesta, työterveyshuollosta tai perheneuvolasta. Moni läheinen on myös hyötynyt psykoterapiasta. Ensimmäinen paikka ammatillisen tuen selvittämiseen on esimerkiksi oman alueesi terveyskeskus. Mielenterveysseuralla on useilla paikkakunnilla ympäri Suomea kriisikeskuksia, jotka järjestävät myös ryhmiä ja kursseja läheisensä menettäneiden tueksi, lue lisää niistä Mielenterveysseuran sivuilta. Olemme koonneet lisäksi muita tukimuotoja läheisensä menettäneille tänne.

Osallistujien kokemuksia ryhmistämme

Olemme saaneet runsaasti erinomaista palautetta vertaistukitoiminnastamme. Palautetta kerätään toiminnasta systemaattisesti vuosittain.

”Vain saman asian kokenut voi todella ymmärtää, mitä minulle on tapahtunut.”

”Kuulee, että muillakin on samoja tunteita.”

”Parasta oli, että kuuli muiden tarinoita ja huomasi, että tästä voi selvitä, kun mukana oli niitä, joiden menetyksestä oli jo kulunut aikaa.”

”Olen saanut uusia näkökulmia ja tapoja ajatella.”

”Olen oppinut ymmärtämään lähtijää ja jaksanut eteenpäin.”

”Hyvä että saan tulla ryhmään, joka on suunnattu vain itsemurhan tehneiden läheisille. Toisen tahon järjestämässä sekaryhmässä, jossa oli muunlaisen menetyksen kokeneita ja sairastavia, koin olevani ulkopuolinen kokemukseni kanssa.”

Surunauha ry sosiaalisessa mediassa: