040 545 8954 toimisto@surunauha.net

Tänään 10.9. on kansainvälinen itsemurhien ehkäisypäivä. Surunauha mukana mm. Kuopiossa järjestettävässä ammattilaiseminaarissa ”Näkökulmia itsemurhaan”.

”MIELI ry:n teettämän kyselyn mukaan lähes joka viides suomalaisista on joskus vakavasti harkinnut itsemurhaa. Nuorista, 18–34-vuotiaista aikuisista, joka kolmas kertoo joskus harkinneensa vakavasti oman henkensä riistämistä. Apua itsetuhoisiin ajatuksiin haetaan vaihtelevasti. Vastaajista 44 prosenttia ei ollut hakenut apua itsetuhoisiin ajatuksiinsa, miehistä peräti 51 prosenttia.

”Itsemurha vaikuttaa aina myös läheisiin. Läheisen itsemurha tai itsemurhayritys on traumaattinen kokemus, jolle altistuu arvion mukaan kuusi henkilöä”, kertoo MIELI ry:n Itsemurhien ehkäisykeskuksen päällikkö Marena Kukkonen. Kyselyn mukaan joka toinen suomalainen tuntee henkilökohtaisesti jonkun, joka on tehnyt tai yrittänyt tehdä itsemurhan.” (https://mieli.fi/fi/kansainvälisenä-itsemurhien-ehkäisypäivänä-tiistaina-109-keskiössä-nuorten-mielenterveys)

 

Omat tai läheisen itsetuhoiset ajatukset tulee ottaa vakavasti. Hae itsellesi tai läheisellesi apua. Apua voit hakea mm. näiltä tahoilta:

  • Jos tarvitset apua hetiPsykiatrinen päivystys 24h puh. 116 117. Soita tai vieraile oman alueesi terveyskeskuksessa. Kerro reippaasti, että tarvitset apua ja että sinulla tai läheiselläsi on itsetuhoisia ajatuksia. Akuutissa hätätilanteessa palvelee valtakunnallinen hätänumero 112.
  • Valtakunnallinen KRIISIPUHELIN päivystää numerossa 09 2525 0111 vuoden jokainen päivä ja yö. Aukioloajat: arkisin klo 09.00–07.00 viikonloppuisin ja juhlapyhinä klo 15.00–07.00. På svenska: 09 2525 0112 (måndag, onsdag klo 16.00-20.00 och tisdag, torsdag, fredag klo 9.00-13.00)
  • Kriisikeskukset ympäri Suomen
  • Nuorille Sekasin-chat osoitteessa https://sekasin247.fi/ (palvelee arkisin klo 9-24 ja viikonloppuisin klo 15-24) sekä Mannerheimin lastensuojeluliiton Lasten ja nuorten puhelin 116 111 ma–pe klo 14–20 ja la–su klo 17–20. MLL:n chat osoitteessa https://nuortennetti.fi
  • Aikuisille Solmussa-chat sekä muut Tukinetin palvelut.
  • Psykoterapia: Vaihtoehtona on myös hankkia omakustanteista tai Kelan tukemaa psykoterapiaa. Ota ensin yhteyttä terveyskeskukseesi, niin kuulet Kelan tuetun terapian mahdollisuudesta.
  • Nuorille on paikkakunnasta riippuen koulun terveydenhoitajan, koulukuraattorin ja koulupsykologin lisäksi kohdennettua tukea koulun ulkopuolella. Esimerkiksi Helsingissä toimii Nuorten Kriisipiste, joka ylläpitää vastaanottoa, kriisipuhelinta ja chattia. Nuorten kriisipisteen sivuilta: ”Kriisit kuuluvat nuoruuteen, mutta niiden kanssa ei tarvitse jäädä yksin. Jos tunnet olosi ahdistuneeksi tai masentuneeksi, ota yhteys Nuorten Kriisipisteeseen. Myös: Tyttöjen talo ja Poikien talo sekä Ohjaamo Helsinki (neuvontapuhelin ma-pe 8.30-16 puh. 0406883377) auttavat.
  • Opiskelijoille: Ainakin suurimmissa kaupungeissa on yleensä oman oppilaitoksen hankkima opiskelijaterveydenhuolto. Jos kuulut YTHS:n piiriin, varaa aika paikalliselta toimipisteeltäsi. Myös Nyyti ry järjestää tukea
  • PerheilleKunnat ylläpitävät perheiden tueksi perheneuvolaa. Neuvolasta saa tukea esimerkiksi lasten oireiluun ja sitä kautta voidaan järjestää muita tukimuotoja.

 

Itsemurhasta on turvallista puhua

 

Vaikuttaako joku lähelläsi masentuneelta? Voisiko hän miettiä itsemurhaa? Ainoa tapa tietää, on kysyä asiasta suoraan. Lataa MIELI Suomen Mielenterveys ry:n opas, jossa ajatuksia aiheeseen.

 

 

Itsemurhien ehkäisykeskukset Helsingissä ja Kuopiossa (MIELI Suomen Mielenterveys ry)

 

Oletko yrittänyt itsemurhaa? Itsemurhien ehkäisykeskusten keskusteluavun tavoitteena on ehkäistä itsemurhayrityksiä ja vähentää itsemurha-alttiutta. Tuki on tarkoitettu kaikille itsemurhaa yrittäneille mahdollisimman pian itsemurhayrityksen jälkeen. Muu mahdollinen hoito tai tuki ei estä keskusteluihin osallistumista. https://mieli.fi/fi/tukea-ja-apua/kasvokkain/itsemurhien-ehk%C3%A4isykeskus

Surunauha ry sosiaalisessa mediassa: