Jos haluaisit puhua jonkun kanssa juuri nyt, voit soittaa arkisin klo 9–15 numeroihin 📞044 751 9916 (Teppo)
tai 📞044 977 9428 (Liisa), tai ympärivuorokautiseen MIELI ry:n kriisipuhelimeen 09 2525 0111.

Kun läheinen kuolee, vertaisten tuki kantaa

Julkaistu Helsingin Sanomissa 7.2.2019 / Lukijan mielipide

Kun läheinen kuolee, vertaisten tuki kantaa

Monella kynnys hakeutua esimerkiksi vertaistukiryhmään on korkea, mutta palautteet ryhmiin osallistuneilta ovat olleet hyvin myönteisiä.

LÄHEISEN ihmisen kuolema on usein järkyttävä ja pitkäaikaista toipumista vaativa tapahtuma. Mitä äkillisemmin ja yllättävämmin se tapahtuu, sitä suurempaan sokkiin se johtaa.

Yksi järkyttävimmistä menetyksistä on lapsen menettäminen itsemurhakuoleman kautta (HS 27.1.). Tilanne vie useimmiten pitkäksi aikaa toiminta­kyvyn ja aiheuttaa laajan kirjon vaikeita tunteita syyllisyydestä vihaan ja voimakkaaseen ahdistukseen ennen kuin varsinaiseen surun kokemiseen ja käsittelyyn on tilaa.

Näistäkin kokemuksista voi ja saa toipua jatkamaan elämää. Tukea on tarjolla, ja sitä kan­nattaa hakea. Kriisiapua saa esimerkiksi Suomen Mielenterveysseuran kriisikeskuksista sekä Surunauha ry:n kautta.

Monella kynnys hakeutua esimerkiksi vertaistukiryhmään on korkea, mutta palautteet ryhmiin osallistuneilta ovat olleet hyvin myönteisiä. Merkittävin kokemus on ollut oman tilanteen jakaminen toisten saman kokeneiden kanssa. Taakan jakaminen ymmärtävässä ja hyväksyvässä ilmapiirissä on koettu helpottavaksi. Vaikeiden tunteiden kokeminen on merkittävästi vähentynyt ja toiveikkuus lisääntynyt.

Vertaisryhmissä syyllisyys nousee voimakkaasti esiin, ja siitä halutaan puhua suoraan ­itseä säästämättä.

Lapsen kuolema on aina raskas kokemus vanhemmille, onhan se vastoin luonnon järjestystä: En ole pystynyt pitämään lastani hengissä. Olen siis syyllinen.

Käsittelemättä jäänyt syvä syyllisyyden kokemus voi johtaa lamaantumiseen sekä itsetuhoisiin ajatuksiin ja tekoihin. Vaikka tietääkin, ettei ole yksin ­kokemuksensa kanssa, vasta ­jakamisen myötä asian on voinut sisäistää.

Saman kokeneiden sanatonkin tuki voi kantaa niin, että jaksaa taas seuraavaan hetkeen. Suru menetyksestä säilyy läpi elämän, mutta raastava tuska voi helpottaa. 

Reija Tuomisalo
SOS-kriisikeskuksen päällikkö
Suomen Mielenterveysseura

Soili Teittinen
vertaistukija ja hallituksen varapuheenjohtaja, Surunauha ry