Jos haluaisit puhua jonkun kanssa juuri nyt, voit soittaa arkisin klo 9–15 numeroihin 📞044 751 9916 (Teppo)
tai 📞044 977 9428 (Liisa), tai ympärivuorokautiseen MIELI ry:n kriisipuhelimeen 09 2525 0111.

Itsemurhien määrä kasvoi Suomessa – tukea lisätään

Itsemurhien ehkäiseminen on mielenterveystyön yksi merkittävimpiä kysymyksiä

Tilastokeskuksen kuolemansyytilaston mukaan Suomessa tehtiin vuoden 2016 aikana 787 itsemurhaa, mikä on yli 50 enemmän kuin edellisvuonna. Itsemurhan tehneistä useampi kuin kolme neljästä oli mies. Tilastokeskus julkaisi tilastot hiljattain.

Suomen Mielenterveysseuran kriisikeskustoimintojen johtaja Outi Ruishalme kirjoittaa Mielenterveysseuran verkkosivuilla, että Suomen itsemurhaluvut ovat jo pitkään olleet yli EU:n keskitason ja korkeammat kuin muissa Pohjoismaissa. Ruishalme kirjoittaa, että tutkimusten mukaan itsemurha traumatisoi lähipiirissä 6-10 henkilöä ja että itsemurhien ehkäiseminen on suomalaisen mielenterveystyön yksi merkittävimpiä kysymyksiä.

Itsemurhien lisääntynyt määrä näkyi myös Surunauhan toiminnassa vuonna 2016. Läheisensä itsemurhan kautta menettäneiden yhteydenottojen ja toiminnassa kävijöiden määrä nousi edelliseen vuoteen verrattuna neljänneksellä.

Mielenterveysseura ja Surunauha ovat esittäneet, että Suomeen laadittaisiin itsemurhien ehkäisyohjelma. Mielenterveysseura on laatinut esityksen ehkäisyohjelman sisällöksi. Tutustu esitykseen täällä.

Lisää resursseja itsemurhien ehkäisytyöhön ja läheisten tukemiseen

Mielenterveysseura on perustamassa itsemurhien ehkäisykeskuksen. Lue lisää Ruishalmeen kirjoituksesta täältä. Surunauha tulee tekemään yhteistyötä tulevan keskuksen kanssa.

Myös Surunauha on saanut toimintaansa toivotun rahoituksen korotuksen. Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus (STEA) on esittänyt, että Surunauha saa toimintaansa 202 000 euron vuosirahoituksen, mikä on kolmanneksen enemmän kuin edellisenä vuonna. Rahoituksella voidaan tarjota enemmän tukea läheisensä itsemurhan kautta menettäneille lisäämällä vapaaehtoisten vertaistukijoiden määrää, heidän kouluttamista ja tehtävissä tukemista sekä järjestämällä muun muassa tilaisuuksia sellaisille paikkakunnille, joilla ei vielä ole Surunauhan toimintaa. Surunauhan toiminta perustuu vertaistukeen eli saman kokeneen antamaan tukeen. Toimintaa koordinoidaan Helsingistä, mutta toimintapaikkakuntia on ympäri Suomea. Tutustu Surunauhan vertaistukeen täällä.

3.1.2018
Viivi Suihkonen
toiminnanjohtaja
Surunauha ry
Yhteystiedot