Jos haluaisit puhua jonkun kanssa juuri nyt, voit soittaa arkisin klo 9–15 numeroihin 📞044 751 9916 (Teppo)
tai 📞044 977 9428 (Liisa), tai ympärivuorokautiseen MIELI ry:n kriisipuhelimeen 09 2525 0111.

Surukonferenssi 27.-28.4.2017 lehdistötiedote

IX Surukonferenssi 27.–28.4.2017, Tampereen yliopisto, Päätalo, Kalevantie 4
Lehdistötiedote 18.4.2017

Kohtaan surevan

Surukonferenssin tavoitteena on lisätä tietoutta surusta ja surevan tukemisesta sekä tuoda esille suomalaista kuolemaan liittyvää tutkimustietoa. Konferenssin kautta halutaan tarjota läheisensä menettäneille ja surevia työssään kohtaaville sekä tutkijoille mahdollisuus vuorovaikutukseen. Mukana ovat myös ihmiset, joille kuolema ja suremista edesauttavat palvelut, etenkin surevan tukeminen, ovat jo itsessään työ ja ammatti. Surukonferenssi järjestetään yhdeksännen kerran.

Konferenssin avaa psykoterapian professori Jaakko Seikkula luennolla dialogisesta kohtaamisesta. Seikkulan mukaan surun tai muun kriisin keskellä kuulluksi tuleminen ja hyväksyntä yksin ja yhdessä läheisten kanssa on kaikkein tärkein kokemus, joka tuottaa uusia voimavaroja selviytymiseen.

Työpajat käsittelevät lapsen ja nuoren surua, vertaistuen toimivia käytäntöjä, dialogisen kohtaamisen merkitystä ja Minä-talo-menetelmää tunteiden käsittelyssä. Kahdessa tieteellisessä sessiossa esitellään muuan muassa vakavasti sairastuneiden läheisten kokemuksia ja lapsensa menettäneiden vanhempien suruprosessia käsitteleviä tutkimuksia.

Torstain konferenssipäivän päättää paneelikeskustelu surevan ensikohtaamisesta. Paneelissa ovat edustajat kriisityöstä, seurakunnasta ja pelastuslaitokselta.

Perjantaiaamun luennolla psykologian tohtori, psykoterapeutti Tuija Turunen luennoi perheenjäsenen kuoleman vaikutuksesta ja tuen tarpeesta lapsiperheessä.

Tieteellisissä sessioissa käsiteltävien tutkimusten aiheet liittyvät muun muassa henkirikosuhrien läheisten selviytymiseen, työhön paluuseen traumaattisen surun jälkeen sekä lapsen kuolemaan liittyviin teemoihin.

Konferenssin päättää filosofian tohtori Mari Pulkkinen, jonka luennon aiheena on: Otan osaa – jos osaan, kohtaamisen kauneus ja kauheus. Hän pohtii toisiko väljempi käsitys surun luonteesta avun kohtaamisen kankeuteen.

Päivien ohjelma ja kaikki esiintyjät: www.surut.fi, voit seurata konferenssiin liittyvää tiedotusta ja keskustelua #surukonferenssi tai seuraamalla Twitterissä: @surukonf_2017. Sähköpostiosoite on surut@surut.fi

Mediayhteyshenkilö, haastattelupyynnöt luennoitsijoille, järjestäjille ja kokemusasiantuntijoille: Sanna Kalajanniska sanna.kalajanniska(at)huoma.fi puh. 050 304 3332.

Konferenssin järjestävät Huoma – Henkirikoksen uhrien läheiset ry, KÄPY – Lapsikuolemaperheet ry, Suomen Mielenterveysseura, Suomen nuoret lesket ry, Surunauha ry ja Yhteiskuntatieteiden tiedekunta – Tampereen yliopisto. Yhteistyökumppaneina ovat Kirkkohallitus ja Suomalaisen Kuolemantutkimuksen Seura ry.