Jos haluat keskustella tilanteestasi, soita Surunauhan numeroon 044 977 9428 (ark. 9-15). Ympärivuorokautinen MIELI ry:n kriisipuhelin palvelee numerossa 09 2525 0111.

Läheisen itsemurhan jälkeen

Auttavia tahoja läheisen itsemurhan jälkeen

  • Kriisituki: Kunnan velvollisuus on järjestää sinulle ja läheisillesi kriisitukea. Jos et ole saanut kriisitukea, ota yhteyttä oman alueesi terveyskeskukseen. Esimerkiksi Helsingin kaupungin kriisipäivystys antaa akuuttia kriisiapua ympäri vuorokauden esim. läheisen äkillisen kuoleman jälkeen numerossa 09 – 310 44 222.
  • Valtakunnallinen kriisipuhelin päivystää numerossa 09 2525 0111 vuoden jokainen päivä ja yö kellon ympäri. På svenska: 09 2525 0112 (måndag, onsdag klo 16.00-20.00 och tisdag, torsdag, fredag klo 9.00-13.00)
  • Nuorille on paikkakunnasta riippuen kohdennettua tukea. Esimerkiksi Helsingissä toimii Nuorten Kriisipiste, joka ylläpitää vastaanottoa, kriisipuhelinta ja chattia. Nuorten kriisipiste tarjoaa maksutonta ja luottamuksellista keskusteluapua kriisityöntekijän kanssa 12–29-vuotiaille nuorille, aikuisille, pareille ja nuorten perheille.
  • Opiskelijoille: Ainakin suurimmissa kaupungeissa on yleensä oman oppilaitoksen hankkima opiskelijaterveydenhuolto. Jos kuulut YTHS:n piiriin, voit ottaa yhteyttä paikalliseen toimipisteeseen.
  • Perheille: Kunnat ylläpitävät perheiden tueksi perheneuvolaa. Neuvolasta saa tukea esimerkiksi lasten oireiluun ja sitä kautta voidaan järjestää muita tukimuotoja.

 

Vertaistuki läheisen itsemurhan jälkeen

 

Ammatillinen tuki läheisen itsemurhan jälkeen

  • Psykoterapiapalvelut: Moni läheisensä itsemurhalle menettänyt on kokenut hyötyneensä myös erilaisista ammatillisesti ohjatuista tukimuodoista, kuten psykoterapiasta. Psykoterapiamahdollisuuksia voi selvittää esim. oman terveyskeskuksen kautta. Psykoterapiaa voi hankkia itsekin. Alkuun pääset hakemalla tietoa aiheesta netistä hakusanoilla psykoterapia tai terapia. Psykoterapiaan on mahdollista saada Kelan tukea.
  • Ammatillisesti ohjattua ryhmätoimintaa on esimerkiksi MIELI Suomen Mielenterveys ry:n kriisikeskuksilla eri puolilla Suomea.

 

Miten puhua lapsen tai nuoren kanssa itsemurhasta?

Surevan kohtaaminen -toiminnan materiaalipankki: Lapsen ja nuoren suru.

Ajatuksia aiheeseen on koottu myös MIELI Suomen Mielenterveys ry:n julkaisemaan oppaaseen Miten kertoisin lapselle itsemurhasta. Oppaan voi ladata täältä. Keskustelussa voi käyttää auttaa apuna myös Surunauha ry:n kanssa yhteistyössä tehtyä Surupilven salaisuus – miten kertoa lapselle itsemurhasta -lastenkirjaa:

Anne Leppänen:
SURUPILVEN SALAISUUS – MITEN KERTOA LAPSELLE ITSEMURHASTA

Kun seisoin siinä eteisessä, äiti tuli luokseni. Hän halasi minua lujasti ja sanoi, ettei siskoa ole enää. Päälleni satoi pisaroita. Ehkä ne olivat äidin kyyneleitä, tai kenties ne tipahtelivat pilvestä, joka alkoi silloin ympäröidä kotiamme paksuna ja mustana.

Läheisen kuolema herättää lapsessa monenlaisia kysymyksiä ja tunteita. Ne voivat olla erityisen vaikeita käsitellä, jos läheinen on tehnyt itsemurhan. Surupilven salaisuus on lapselle suunnattu kertomus siskon itsemurhasta, musertavista tunteista ja perheen yhteisestä surusta. Lämpimästi kerrottu tarina herkkine kuvituksineen sopii aikuisen ja lapsen yhdessä luettavaksi. Keskustelu ja tunteiden näyttäminen tuovat lapselle turvaa. Mukana on myös ohjeita, jotka auttavat käsittelemään itsemurhaa lapsen kanssa. Kirja on tarkoitettu tueksi perheille ja työvälineeksi lasten kanssa toimiville tahoille. Se on tehty yhteistyössä Surunauha ry:n kanssa.

PS-kustannus 2019 – 31 sivua
hinta 26 €
Tilaa teos

Kriisikeskus Mobilen opas kouluikäisen lapsen surusta ja opas alle kouluikäisen lapsen surusta.